Kurser

Motiverande samtal - MI

Sverigehälsan, i Malmö (+1 orter)
Längd
3 dagar
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
Icke studiemedelsberättigad
Pris
6 500 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
16 april, 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans med träffar
Längd
3 dagar
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
Icke studiemedelsberättigad
Pris
6 500 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
16 april, 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Om utbildningen

Motiverande samtal (MI från engelskans Motivational Interviewing), är en effektiv och väl utvärderad samtalsmetod som syftar till att hjälpa och motivera en person till förändring. Detta görs genom den specifika samtalstekniken och grunden metoden vilar på, MI-andan. Den bygger på ett samarbete mellan rådgivare och klient och innebär att man som rådgivare tar hänsyn till klientens autonomi (självbestämmanderätt över sitt liv) och visar sann medkänsla och respekt för sin klient. MI är vägledande och utgår från att vi möter klienten där den är – inte där vi tror att den är eller vill att den ska vara.

Den här utbildningen är användbar inom många områden. Överallt där dialog är en viktig del av arbetet kan MI-samtal med fördel användas, exempelvis inom frisk- och sjukvård, socialtjänst, skola och psykiatri. Vill du kunna hantera svåra samtal, locka fram och väcka motivation och förstärka människors delaktighet och tilltro till sin egen förmåga är den här utbildningen för dig.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

16 april, 2024

  • Klassrum
  • Malmö

27 maj, 2024

  • Distans med träffar
  • Distans

Varför välja Sverigehälsan?

Behov på arbetsmarknaden

Praktik/LIA

CSN Berättigad

Målgrupp

MI är användbart inom många olika områden och kan användas överallt där dialog är en viktig del av arbetet, exempelvis inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, skola, omsorg eller psykiatri.

Utbildningens innehåll

Vi går igenom:

  • MI-andan: bakgrund, evidens, förhållningssätt, strategier och grundläggande principer
  • Samtalstekniken i MI - BÖRS
  • Förändringsprocessen
  • Aktivt lyssnande
  • Utforska och lösa ambivalens
  • Hantera dissonans

Vi har praktiska övningar i kommunikationsfärdigheter, grupparbeten och diskussioner samt tid för eftertanke och reflektion. MI-utbildningen är deltagarcentrerad med en hög grad av egenaktivitet och lyhördhet inför deltagarnas önskemål och behov.

Undervisningsform

Föreläsningar varvas med teori, filmvisning och diskussioner under de tre dagar som utbildningen pågår. Du får också praktiskt träna och öva för att på djupet lära dig hur ett motiverande samtal går till. Vi tar upp hur kroppsspråket påverkar kommunikationen och mötet med andra människor och  belyser strategier och processer i det motiverande samtalet. Du ges användbara redskap att använda i samtal med klienter.

I vår MI-utbildning tränar du dina färdigheter i att använda motiverande samtal i mötet med människor och utvecklar dina kunskaper inom kommunikation, bemötande och dialogiskt förhållningssätt. 

Om kursledaren

Isabella Miulus leder utbildningen på distans. Hon är certifierad A-CRA-terapeut och jobbar utöver detta även som utbildare och metodhandledare. Isabella är också medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers), samt svensk översättare av den amerikanska A-CRA-manualen, som kom ut i augusti 2018. Hon har tidigare jobbat inom psykiatrin, socialpsykiatrin, på SiS och på behandlingshem.

I Malmö leds utbildningen av Malin Stihl. Hon har utbildat i MI sedan 2010 och är medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers) och har hela Sverige som arbetsplats. Hon är certifierad utbildare och metodstödjare i Connect för HVB och har tidigare arbetat på SiS ungdomshem och på HVB-hem för unga tjejer med psykosocial problematik. Malin har också skrivit boken ’Motiverande samtal i praktiken – Hjälpa människor till varaktig förändring. 

Kostnader

6 500 kr inkl. moms.

Reportage

Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare

Sverigehälsan

Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.

På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.

Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Motiverande samtal - MI

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Sverigehälsan
Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Utveckling börjar med ett steg framåt. Där och då kommer lusten att växa, finna kunskap, inspiration och glädje. På Sverigehälsan hittar du nya vägar för ditt yrkesliv och stimulerar din personliga utveckling. Ta steget! Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och...

Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 29 recensioner
Skriv en recension
5/5
Gabriella Lindblad
13 dec 2022
Bra
5/5
Karin Åhman
13 dec 2022
Hjälp till att tänka om

Annorlunda att kunna fokusera och våga vara tyst. Våga vara tyst och våga var i ambivalens som kan leda till ett förändrat beteende. Som sjuksköterska med lång erfarenhet har du...

Visa mer
5/5
Waileth Persson
12 dec 2022
Tydlig Pedagogisk och en underbar kursledare

Tydlig metod och ett mycket bra verktyg att använda i förändringsarbete. En ödmjuk och kompetent kursledare med ett stort hjärta. Mitt första steg är att använda metoden så myc...

Visa mer
Highlights