Svenska utbildningspriset
Vi är nominerade till Svenska utbildningspriset 2025! Priset delas ut till aktörer som inspirerar, tänker nytt och skapar konkreta resultat. Du kan också nominera och lyfta fram dem som sprider kunskapens kraft och driver på för ett livslångt lärande för alla. Läs mer här.
Om utbildningen
Den här korta YH-kursen ger specialiserade kunskaper för att kunna tillämpa ett socialt stöd- och förändringsarbete för personer med särskild problematik i form av samtidiga diagnoser, företrädelsevis i kombination av beroende och annan psykiatrisk diagnos.
Kursen omfattar tre moment.
1. Psykisk ohälsa och psykiatriska diagnoser
Det första momentet rör psykisk ohälsa och psykiatriska funktionsnedsättningar. Efter en introduktion kring psykiatrins grundläggande begrepp fokuserar vi på psykiatriska diagnosgrupper och diagnoser och vi går igenom organisering och reglering inom det psykiatriska området.
2. Beroendeproblematik
Det andra momentet rör beroendeproblematik. Här får du en översikt över behandlingsformer inom beroendevården inklusive läkemedelsassisterad behandling och en överblick avseende beroendevårdens organisering och regelverk.
3. Samsjuklighet
Kursens avslutande moment rör samsjuklighet och de särskilda förutsättningar sådan sammansatt problematik innebär för stödjande och behandlande arbete.
Start:
10 februari 2025
Ansökan
Ansökan är öppen 30 september - 16 december 2024.
Du hittar mer information och länk till ansökan på vår webbplats.
Kommande starter
Undervisningsform
Kursen är anpassad för dig som arbetar genom det flexibla upplägget.
Omfattning: 45 YH-poäng (18 veckor)
Studietakt: 50%
Utbildningen bedrivs genom:
- Regelbundna live-tillfällen (där allt spelas in och kan ses i efterhand)
- Självstudier i form av förinspelade föreläsningar, litteratur och annat material
- Lärarledd studiehandledning, individuellt och i grupp
- Löpande kunskapskontroller och examinerande moment i form av inlämningsuppgifter, individuellt och i grupp
Ur innehållet
Kursen omfattar tre moment där det första momentet rör psykisk ohälsa och psykiatriska funktionsnedsättningar. Efter en introduktion kring psykiatrins grundläggande begrepp fokuserar vi på psykiatriska diagnosgrupper och diagnoser och vi går igenom organisering och reglering inom det psykiatriska området.
Det andra momentet rör beroendeproblematik. Här får du en översikt över behandlingsformer inom beroendevården inklusive läkemedelsassisterad behandling och en överblick avseende beroendevårdens organisering och regelverk.
Kursens avslutande moment rör samsjuklighet och de särskilda förutsättningar sådan sammansatt problematik innebär för stödjande och behandlande arbete.
Varför välja Sverigehälsan?
Behov på arbetsmarknaden
Praktik/LIA
CSN Berättigad
Målgrupp
Kursen passar dig som arbetar inom vård, stöd och behandling inom det sociala och psykiatriska området. Det kan exempelvis vara på stödboende, behandlingshem, institutionsvård för vuxna och öppenvårdsinsatser eller andra arbetsplatser där målgruppen helt eller delvis är föremål för samtidigt beroende och psykiatriska tillstånd.
Om kursledaren
Kursen leds av Isabella Miulus som jobbar som utbildare, metodhandledare och ACRA-terapeut. Isabella är certifierad ACRA-terapeut, och medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers). Hon är även svensk översättare av den amerikanska ACRA-manualen och har tidigare jobbat inom psykiatrin, socialpsykiatrin, inom SiS och på behandlingshem. Isabella undervisar på kursen tillsammans med andra yrkesverksamma föreläsare.
Så ansöker du
Ansökan
Länk till ansökan finns på utbildningens sida på Sverigehälsans webbplats.
Behörighetskrav
Särskilda förkunskaper krävs.
Utbildning
För att vara behörig krävs grundläggande behörighet, det vill säga en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Yrkeserfarenhet
Minst ett års heltidsarbete med pedagogiskt eller socialt arbete inom relevant område, såsom psykiatri och socialpsykiatri, verksamhet för behandling eller stöd vid missbruk eller vård av och stöd för unga inom det sociala området.
Urval
Särskilt prov.
Informationsmöte
Digitalt infomöte om grundutbildningen i psykoterapi med KBT-inriktning - steg-1 KBT
Introduktion till grundutbildningen i psykoterapi med KBT-inriktning!
Nu bjuder vi in till återkommande digitala infomöten och introduktion av vår grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning – steg-1 KBT. Varannan onsdag from den 9 oktober kl 12:00 – 12:30 med Sverigehälsans VD och rektor Peter Stjernfeldt.
Den 6 november och 4 december deltar även Jan-Eric Jönsson som är utbildningsledare för utbildningen i Göteborg. Varmt välkommen att anmäla dig!
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2024-12-18 | Tid: 12:00 - 12:30 |
Reportage
Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare
Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.
På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.
Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>
Intresseanmälan
Hälsa och välmående börjar med kunskap
Utveckling börjar med ett steg framåt. Där och då kommer lusten att växa, finna kunskap, inspiration och glädje. På Sverigehälsan hittar du nya vägar för ditt yrkesliv och stimulerar din personliga utveckling. Ta steget! Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och...