Filtrera efter
Äldreomsorg / Äldrevård
Utbildningstyp
Fler filter
Visar 1-20 av 39 träffar
1
2
Annonser

Fler kategorier inom Äldreomsorg / Äldrevård

Reportage inom Äldreomsorg / Äldrevård

utbildning inom äldrevård

Att jobba inom äldrevården innebär att du bidrar till en värdig och meningsfull vardag för människor. För att jobba inom äldrevården krävs ofta utbildning. Vilken utbildning beror på vilken position du vill ha.

Utbildningstyper på distans för arbete inom äldrevården

Utbildningar inom äldreomsorg finns som de flesta utbildningstyper Alltifrån en kandidat och masterutbildning på universitetet till kortare kurser på komvux. Nedan kommer tre olika typer av utbildningar och yrkesroller att beskrivas, men det finns såklart även andra varianter av arbete inom äldreomsorgen.

Distansutbildning inom äldrevården - undersköterska

Som Undersköterska inom äldrevården hjälper du äldre människor med deras dagliga vanor. Exempel på arbetsuppgifter är att laga mat, handla, duscha och ge medicin. Du är också ansvarig för dokumentation och rapportering. En stor del av arbetet går också ut på att vara till hands, att stötta människor i deras liv. Att skapa trygghet. Du kan arbete på boenden eller inom hemtjänsten.

I Sverige finns ett stort behov av undersköterskor och det blir allt viktigare att ha relevant utbildning. Eftergymnasial utbildning på distans till undersköterska finns på exempelvis komvux, yrkeshögskolan, folkhögskola och privata utbildningsanordnare.

Distansutbildning inom äldrevården - specialistsjuksköterska

Som sjuksköterska arbetar du i team med annan vård- och omsorgspersonal. Du som är specialistsjuksköterska inom äldrevård kan arbeta på den geriatriska avdelningen, vård och omsorgsboenden, inom hemsjukvården, rehabiliteringskliniker och minnesmottagningar. Ett annat ord på yrket är Geriatriksjuksköterska.

I sjuksköterskans arbetet ingår att bedöma, behandla, lindra och ibland bota symptom. Att finnas som stöd till anhöriga och handledning av annan omvårdnadspersonal ingår också i arbetet. Vården har ett personcentrerat förhållningssätt, vilket innebär att personen sätts i fokus istället för diagnosen.

För att bli legitimerad sjuksköterska behöver du gå en treårig utbildning till sjuksköterska. För att få en specialistsjuksköterskeexamen inom vård av äldre bygger du på din utbildning mer ett års heltidsstudier.

Distansutbildning inom äldrevården- utbildning inom gerontologi

Om du vill arbeta inom äldreomsorgen i ett mer teoretisk perspektiv kan du studera gerontologi på högskola eller universitet. Då studerar du till exempel prevention, hälsa ur ett livslopps- och utvecklingsperspektiv samt psykologiska, sociala och biologiska förändringar ur ett livsloppsperspektiv.

Distansutbildning inom äldrevården

Distansstudier blir ett allt vanligare studieupplägg. Kanske vill du inte flytta ifrån hemorten eller så vill du studera vid sidan om arbetet? Vad dina skäl än må vara för att studera på distans så är det en studieform som passar vissa människor ypperligt. 

Hur fungerar studier på distans?

Vissa kurser och utbildningar på distans är helt webbaserade medan andra har fysiska träffar som är obligatoriska. En helt webbaserad utbildning kan även ha bestämda tider för virtuella träffar medan en annan inte har några bestämda tider alls. 

Var noga med att se vad den distansutbildning du väljer har för upplägg så att det inte sker något missförstånd. 

Ett klassrum online

Att studera på distans betyder att du har ditt klassrum online. Det enda du behöver är en internetuppkoppling. På plattformen kan både lärare och elever kommunicera med varandra. Hur plattformen används är olika, några exempel på vanliga moment är:

  • inspelade föreläsningar
  • forum för diskussion
  • lärarrespons via mail

Är en distansutbildning likvärdig en utbildning på plats?

Ja! Ofta specificeras det inte heller i examensbeviset om en utbildning varit på distans eller inte. Kvalitetskraven är lika höga.