Videoreportage
Om utbildningen
Beteendeproblem av olika slag uppstår ofta inom familjer. Oavsett hur många medlemmar en familj har så är det viktigt att alla mår bra, uppvisar fungerande beteenden samt att kommunikationen fungerar.
Vår utbildning ”Familjebehandling med KBT” vänder sig till dig som jobbar med familjer och ungdomar och syftar till att ge värdefulla kunskaper och praktiska redskap i ditt arbete. Att hjälpa familjer är på flera nivåer ett komplicerat arbete och något som kräver anpassade tekniker och verktyg. Inom KBT jobbar man med tanke, känsla och beteenden vilket är den bästa vägen fram för att hjälpa människor att uppnå förändring.
Huvudfokus för innehållet ligger på utrednings- och behandlingsinsatser som syftar till att hjälpa såväl den enskilde som familjen som helhet. Målet är att du ska få med dig verktyg som har stöd i forskningen och fungerar vid utredning, konflikthantering, aggressivt utagerande och risk-/missbruk samt skapar fungerande strukturer.
Johan Waara är leg psykolog och leder utbildningen. Han har tidigare arbetat som skolpsykolog och på BUP och arbetar nu vid Uppsala universitet.
Kommande starter
Varför välja Sverigehälsan?
Behov på arbetsmarknaden
Praktik/LIA
CSN Berättigad
Kursinnehåll
Utbildningen ger en bred orientering från flera psykologiska perspektiv. Fokus ligger på utrednings- och behandlingsinsatser som syftar till att hjälpa såväl den enskilde som hela familjen, samt återfallsprevention och uppföljning.
Du lär dig bland annat grundläggande inlärningsteori, tillämpad beteendeanalys, att göra strukturerade KBT-utredningar och konflikthantering. En annan del är om hur man hanterar aggressivt utagerande samt hur familjen påverkas av risk-/missbruk och psykisk ohälsa. Du får även redskap för att hantera konflikter och genomföra samtal på bästa sätt.
Utbildningen är fyra block à två dagar:
- Block 1: Grundläggande inlärningsteori och tillämpad beteendeanalys
- Block 2: Grunder, utredning och samtal
- Block 3: Åtgärderna, behandling och anpassade insatser
- Block 4: Återfallsprevention, uppföljning och avslutning
Upplägg
Utbildningen är utformad i fyra block á två dagar.
Målgrupp
Den här utbildningen vänder sig till dig som vill kunna kartlägga, utreda och behandla problem i familjer utifrån ett KBT-perspektiv. Den passar dig som jobbar på skola, inom socialtjänst eller barnpsykiatri, på HVB-hem eller andra verksamheter där du kommer i kontakt med barn och familjer.
Lärare
Johan Waara, leg psykolog som tidigare arbetat som såväl skolpsykolog som på BUP leder utbildningen. Johan arbetar vid Uppsala universitet med olika utbildningar, med särskilt fokus på kommunikation och har flera gånger fått pris för sina pedagogiska insatser. Parallellt med sitt arbete inom akademien har Johan jobbat som utbildare och handledare sedan 2004.
Reportage
Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare
Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.
På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.
Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>
Intresseanmälan
Hälsa och välmående börjar med kunskap
Utveckling börjar med ett steg framåt. Där och då kommer lusten att växa, finna kunskap, inspiration och glädje. På Sverigehälsan hittar du nya vägar för ditt yrkesliv och stimulerar din personliga utveckling. Ta steget! Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och...
Recensioner
Snittbetyg: 4,6
Gick den digitala familjebehandlingen, mycket nöjd över kursledaren och han har lagt upp kursen på en intressant och meningsfull sätt. Jag rekommenderar verkligen denna kurs om ...
Jag har lärt mig ännu mer. Hade förkunskaper redan, men känner mig ännu mer berikad och säker i beteendeanalysen. Samt de verktyg som vi fått lösa oss. Som används i samtal osv.
Jag tycker att upplägget och läraren var toppen. Detta är ett bra sätt att få mer kunskap inom yrket.