Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Barn- och fritidsutbildningen, Stockholms län

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
Komvux- & vuxenutbildning
Distans, Håbo, Nacka, Stockholms Län, Värmdö
2 – 3 terminer
Heltid/deltid
CSN-berättigad
Kommande starter
Stockholms Län Sista ansökan
2019-08-05 
2019-06-09
2019-10-14 
2019-08-18
Håbo
Jan, Mar, Aug, Okt 
Nacka
Jan, Mar, Aug, Okt 

Videoreportage

Elever och lärare på Barn- och fritidsutbildningen hos KUI delar med sig av upplevelser och erfarenheter från utbildningen.

Barn- och fritidsutbildningen, Stockholms län

Barnskötare eller elevassistent?

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som med barn och unga i förskola eller skola och fritidsverksamhet. Du får formell kompetens (betyg) att arbeta som barnskötare eller elevassistent. Du väljer en studieform som passar dig. Du möts du av engagerade lärare med gedigen yrkeserfarenhet och pedagogisk kompetens som vill att du ska lyckas med dina studier. 

Du får kunskaper om pedagogik, skapande verksamhet, specialpedagogik och om barns lärande och växande. Du får lära dig att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera olika barn- och ungdomsaktiviteter. Du får även en bred grund och en bra utgångspunkt om du vill vidareutbilda dig. Arbetar du redan inom dessa verksamheter men saknar formell kompetens kan vi erbjuda validering.

Omfattning: 1300 poäng
Utbildningens längd: 60 veckor
Studieformer: Klassrum, Distans, Lärling
APL (praktik): 12 veckor (fördelat på 3 perioder)

Förkunskaper

Grundskola alternativt svenska/svenska som andraspråk grundläggande eller motsvarande.

Omfattning

Kurspaket A+B-nivå består av 900 poäng (40 veckor) grundläggande kurser som alla läser. Dessutom ingår APL (praktik) 8 veckor fördelat på 2 perioder

Kurspaket C-nivå består av 400 poäng (20 veckor) fördjupande kurser inom den inriktning du valt (barnskötare, elevassistent. Dessutom ingår APL (praktik) 4 veckor.

Välj inriktning – barnskötare eller elevassistent

I din utbildning ska du till C-nivån välja en av nedanstående inriktningar.

Inriktning Barnskötare

Du får formell kompetens att arbeta som barnskötare inom förskolan eller andra pedagogiska verksamheter. Som barnskötare arbetar du med att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse i förskolan. Att ge omsorg, leka och vara utomhus är viktiga delar i jobbet. Som barnskötare hjälper du barnen praktiskt på många sätt, med exempelvis matning, sagoläsning, toalettbesök, utelek och tröst till ledsna barn. I arbetet ingår även att utveckla den pedagogiska verksamheten tillsammans med förskollärarna.

Inriktning Elevassistent

Du får formell kompetens att arbeta som elevassistent inom skolan. Som elevassistent arbetar du med barn och ungdomar som behöver extra stöd i skolan. Du hjälper elever som behöver stöd för att kunna följa med i undervisningen. Det kan handla om att du hjälper elever hantera läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter och eller olika typer av funktionsnedsättningar. Dina arbetsuppgifter kan variera mycket beroende på vilken elev du arbetar med. Elevassistenter arbetar inom skolan alternativt på särskolor eller specialskolor.

Välj en studieform som passar dig

Klassrum

Klassrumsundervisning passar dig som tycker att ett ämne är svårt, behöver hjälp att strukturera dina studier och vill ha stöd av lärare och kurskamrater. Du deltar i lärarledda, schemalagda lektioner i skolan cirka 2–3 dagar i veckan. Övriga dagar studerar du via vår webbaserade lärplattform eller i öppen studieverkstad där du kan få handledning och stöd av lärare och specialpedagog. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen och den genomför du på en arbetsplats. Klassrumsutbildning startar fyra gånger per år; jan, mar, aug, okt.

Distans

Distansstudier passar dig som tänkt kombinera dina studier med annan aktivitet under dagtid. Du arbetar självständigt i vår webbaserade lärplattform. Du är välkommen till öppen studieverkstad på skolan där du får handledning och stöd av lärare och specialpedagog. Vissa obligatoriska praktiska övningar samt examination genomförs på skolan. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen och den genomför du på en arbetsplats. Distansutbildning startar fyra gånger per år; jan, mar, aug, okt.

Lärling

Lärlingsutbildning passar dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Utbildningen inleds med orienteringskurs 2 veckor. Därefter är du 4 dagar/vecka på en arbetsplats och 1 dag/vecka på skolan för teoretisk undervisning. Lärlingsutbildning startar två starter per år; jan och aug. Det är inte alla kommuner i Stockholms län som erbjuder lärlingsutbildning.

APL – arbetsplatsförlagt lärande ingår

APL, arbetsplatsförlagt lärande på en arbetsplats 12 veckor fördelat på 3 tillfällen ingår i utbildningen. Praktiken ger dig möjlighet att pröva dina teoretiska kunskaper i yrkeslivet. Du får arbetslivserfarenhet vilket ökar dina chanser till arbete. Tänk på att praktikplatsen kräver ett utdrag från belastningsregistret som är blankt.

Praktiska övningar gör dig förberedd

I vissa kurser ingår obligatoriska praktiska moment som du genomför på ditt UtbildningsCenter (även om du läser på distans). Vi har skapanderum och material för praktiska övningar inom barn och fritid. Det är viktigt att kombinera både teori och praktiska övningar för att vara väl förberedd inför sitt framtida yrkesliv. Det är roligt att lära och öva tillsammans även när man läser på distans!

Validering för dig som har yrkeserfarenhet

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom våra utbildningsområden kan du validera din kompetens. En kurs för dig som arbetat länge inom barnomsorg men saknar dokumentation på vad du kan. I tre veckor kommer du att få beskriva och kartlägga dina yrkeskunskaper. Kartläggningen syftar till att beskriva och bedöma samt eventuellt validera kursmål från Barn- och fritidsprogrammet. Detta kan leda till en förkortad studietid.

Slutbetyg

För att få gymnasieexamen (slutbetyg) finns möjlighet att komplettera med gymnasiearbete, en större självständig uppgift om 100 poäng.

Så här arbetar vi

Hos KompetensUtvecklingsInstitutet arbetar inspirerande och engagerade lärare som både har pedagogisk kompetens och yrkeskompetens och vi anpassar studierna så att de passar din livssituation. 

Kontakt

Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta ett av våra utbildningscenter i Stockholm. Telefon 08-522 506 40, 08-522 506 50.

För mer information om Barn- och fritidsutbildningen, Stockholms län, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du ansöker till våra utbildningar och kurser via vuxenutbildningen i din kommun där du är folkbokförd. Klicka på knappen ”Ansökan” för mer information om hur du söker i just din kommun. Behöver du hjälp med ansökan har vi sökstugor och öppet hus inför alla sökperioder.

Välj en egen kombination av kurser

Du kan också välja att läsa enstaka kurser ur hela vårt kursutbud för att komplettera, fördjupa eller bredda din kompetens. 

Kurser

Kurser A+B-nivå, 900 poäng

Kommunikation PEDKOU0 100 poäng
Människors miljöer PEDMÄI0 100 poäng
Pedagogiskt ledarskap PEDPEG0 100 poäng
Lärande och utveckling PEDLÄR0 100 poäng
Specialpedagogik 1 SPCSPE01 100 poäng
Etnicitet och kulturmöten SOIETN0 100 poäng
Grundläggande vård och omsorg GRUGRD0 100 poäng
Hälsopedagogik HALHAL0 100 poäng
Pedagogiska teorier och praktiker PEDPED0 100 poäng

C-nivå Barnskötare, 400 poäng

Barns lärande och växande PEDBAS0 100 poäng
Skapande verksamhet PEGSKP0 100 poäng
Pedagogiskt arbete PEGPEA0 200 poäng

C-nivå Elevassistent, 400 poäng

Barns lärande och växande PEDBAS0 100 poäng
Specialpedagogik 2 SPCSPE02 100 poäng
Pedagogiskt arbete PEGPEA0 200 poäng

Studeranderöster

Arbetsmarknaden – det är stor efterfrågan på utbildade barnskötare

Barnskötare
Arbetsförmedlingen bedömer att barnskötare har goda möjligheter till arbete under det närmaste året. Möjligheterna till arbete varierar dock mellan olika delar av landet. Tillgången på barnskötare förväntas inte bli tillräcklig för att möta efterfrågan. Detta beror bland annat på att antalet barn i förskoleålder har ökat samt att barnskötare anställs för att täcka upp för den stora bristen på förskollärare.

Elevassistenter
Arbetsförmedlingen bedömer att elevassistenter möter en arbetsmarknad i balans det närmaste året. Detta innebär att det finns ungefär lika många jobb att söka som det finns personer som kan ta dessa jobb. Möjligheterna till arbete varierar dock mellan olika delar av landet. Efterfrågan påverkas av vilka satsningar på elevstöd som kommunerna prioriterar, liksom av vilka insatser som görs för att avlasta den ansvarige läraren.

Arbetsförmedlingen
*Källa: Yrkesregistret 2015, SCB

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial.

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad vår utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Barn- och fritidsutbildningen, Stockholms län

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 39 A
112 42 Stockholm


Recensioner

Linn
(4)
Utbildning och kurserna var bra, jag fick en god start för arbetet inom förskola. Men tyvärr kändes det som att det ”daltades” väldigt mycket med många som gick utbildningen samtidigt. Många som gick ut som barnskötare som tydligt inte hade förstått kursernas innehåll eller deras roll som barnskötare. Annars var det trevliga och kompetenta lära...
Visa mer
Flora
(5)
Jag går enbart på distans så jag träffar inte min lärare så ofta men om det är nåt jag vill veta då är de villiga att hjälpa till. Även personalen på receptionen är bra på ta hand om mig. Alla är kunniga i sitt läraryrke. De är guldvärda. Synd bara att man inte får samma lärare till nästa termin. 💕😎
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från distansutbildningar.se
Logga in