Korta YH-utbildningar

Språkutveckling hos barn och unga

Längd
9 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (inväntar besked från MYH) se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
9 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (inväntar besked från MYH) se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

september 2024 (inväntar besked från MYH)

 • Distans
 • Distans

Om utbildningen

Språkutveckling hos barn och unga

18 veckors utbildning på 50% och distans

Språk och samspel är barnets första och viktigaste redskap genom livet, för både en- eller flerspråkiga barn. Språket påverkar barnets möjligheter att göra sig hörd och beaktad, att lära sig, att uttrycka sina tankar, sina känslor, sin vilja och sina behov.

---------------------------

Poäng: 45 YH-poäng
Studietakt:
50%
Studieform:
Distans
Längd:
18 veckor
Studiestart: september 2024 (inväntar besked från MYH)

---------------------------

Grundläggande behörighet

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Utbildning på gymnasienivå, vilket innebär att du uppfyller något av nedanstående

 • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.

 • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.

 • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.

 • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.

 • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.

 • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

---------------------------

Särskilda förkunskaper

Du har minst 1 års yrkeserfarenhet med omfattning om minst 50% från arbete inom förskola och/eller grundskola.

Du kan styrka din arbetserfarenhet med exempelvis ett tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivaren. Det är viktigt att det framgår när du har jobbat, vilket omfattning samt med/som vad. Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal.

---------------------------

Vem är kursen för?

Kursen vänder sig till dig som arbetar med barn och unga inom förskola och/eller grundskola. Du läser utbildningen på distans och 100% under 9 veckor.

---------------------------

Målet med kursen

Denna kurs ger dig den kompetens som krävs för att förstå och främja språkinlärning och språkutveckling hos barn från tidig ålder och upp i grundskolan. Du kommer att få kunskap om olika arbetssätt som stödjer flerspråkiga barns språk- och kunskapsutveckling, samt insikt i vad ett interkulturellt arbetssätt innebär.

Under kursens gång kommer du att tillhandahållas pedagogiska verktyg och modeller som hjälper dig att arbeta med språkutveckling hos barn och unga. Du kommer att få en förståelse för grundläggande teorier och faktorer som påverkar både första- och andraspråksutveckling. Kursen täcker ämnen som språkets struktur och användning, multimodala uttryck hos barn, tidiga möten med skriftspråket samt de första stegen mot att kunna skriva och läsa.

En viktig del av kursen är att du kommer att utveckla kompetens inom kommunikation och socialt samspel. Du kommer att lära dig att förstå och tolka både verbal och ickeverbal kommunikation hos barn. Dessutom kommer kursen att lägga stor vikt vid att använda informations- och kommunikationsteknologi (IKT) som ett hjälpmedel i undervisningen.

---------------------------

Studera med fjärrundervisning hos KUI Yrkeshögskola

Inledande träff

Kursen börjar med en ingående introduktion där vi presenterar målen för utbildningen och ger en översiktlig planering av kursen. Vi tar oss också tid att gå igenom skolans rutiner, vilket inkluderar att förklara de viktigaste processerna och rutinerna som gäller för att underlätta dina studier.

En central del av introduktionen är att bekanta dig med lärplattformen och onlinemötesplattformen som kommer att vara de primära verktygen under din studietid. Vi kommer att guida dig genom användningen av dessa plattformar och se till att du känner dig bekväm med att navigera och använda dem för att få tillgång till kursmaterial, kommunicera med lärare och medstudenter samt delta i online-möten och diskussioner.

Fjärrundervisning

YH-kursen genomförs genom fjärrundervisning på distans, vilket innebär att studenter kan delta från olika platser. För att ge en heltäckande inlärningsupplevelse inkluderar kursen schemalagda webbaserade träffar. Dessa träffar ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i nya sammanhang, koppla samman teori och praktik samt reflektera tillsammans med andra studenter.

KUI Yrkeshögskolans Lärare

KUI Yrkeshögskola har anställda lärare som ansvarar för den övergripande undervisningen. Utöver vanlig undervisning bjuder vi även in olika externa föreläsare från arbetsliv och forskning som bidrar med kunskap och fördjupning inom sitt område.

YH-kursen kräver datorvana

Eftersom den största delen av utbildningen är fjärrundervisning på distans krävs datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera för att kunna studera.

---------------------------

Kvaliteten kontrolleras

Varje YH-kurs, YH-program och YH-utbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet.

---------------------------

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad via CSN.

---------------------------

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Urvalsgrund är yrkeserfarenhet 1 år omfattning 50% motsvarar 1 urvalspoäng. 1 år omfattning 100% motsvarar 2 poäng.

För mer information om Språkutveckling hos barn och unga, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Studeranderöster

94% rekommenderar KUI Yrkeshögskola.

90% är nöjda med sin utbildning i helhet.

98% av våra studerande är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier.

/undersökning hösten 2022.

Så ansöker du

Ansökan

Ansökan görs via vårt antagningsystem via yh-antagning. Registrera ett konto i ansökningswebben alt. logga in med dina användaruppgifter om du redan har ett konto på yh-antagning.se

 1. Välj kurs (ort spelar ingen roll eftersom kursen är helt på distans).
 2. Ladda upp dina gymnasiebetyg, eventuellt arbetsintyg och övriga dokument som du vill använda för att visa att du är behörig.
 3. Skicka in ansökan.

Därefter granskar vi din ansökan och behöver du komplettera något så kontaktar vi dig.

Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på 019-10 00 80.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad via CSN.

---------------------------

Omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet (OSS) är CSN:s nya generösa studiestöd för att stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet vänder sig till dig som är redo för en ny utmaning inom yrket eller för dig som vill skaffa dig en formell yrkesutbildning eller helt byta bransch. Är det din tur att yrkesväxla?

Det är möjligt att få Omställningsstudiestöd under 44 veckor heltidsstudier (vilket motsvarar ungefär ett års studier). Stödet består av en bidragsdel och en studielånsdel. Du kan välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Hur mycket du får i bidrag och lån beror på din inkomst.

Läs mer på vår hemsida!

Öppet hus

Digitala öppna hus för YH

Varmt välkomna att delta på digitala öppna hus hos KUI Yrkeshögskola

Är du intresserad av att studera hos KUI Yrkeshögskola men har frågor om våra utbildningar, studieformen, närträffarna eller allt annat du kan komma på? Toppen! Då är du varmt välkommen på våra digitala öppna hus under mars och april.

Anmälan: Anmäl dig på kui.se/digitala-oppna-hus-yrkeshogskola-2024 för att få påminnelse och deltagarlänk via e-post.

Plats: Digitalt via MS Teams.

-------------------

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-04-29    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Stödpedagog
Datum:   2024-04-29    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Specialistundersköterska äldrevård
Datum:   2024-05-02    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Specialistundersköterska psykiatri

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Språkutveckling hos barn och unga

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...

Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Highlights