Psykisk ohälsa, suicid och suicidprevention

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
Distans
12 veckor
Deltid, distans
CSN-berättigad
Startdatum: September 2023 - Distans
Sista ansökan: Ansökan öppen 29 maj - 14 augusti 2023

Studeranderöster

94% rekommenderar KUI Yrkeshögskola.

90% är nöjda med sin utbildning i helhet.

98% av våra studerande är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier.

/undersökning hösten 2022.

Psykisk ohälsa, suicid och suicidprevention, 30 yh-poäng

Om utbildningen

Psykisk ohälsa, suicid och suicidprevention

12 veckors utbildning på 50% och distans

Arbetsgivare ser ett behov av kompetenshöjning hos den omsorgsnära personalen vad gäller kunskap, färdigheter och kompetens att identifiera och hantera brukare och vårdtagare med psykisk ohälsa. Ansök till vår korta YH-kurs och få bland annat specialiserad kunskap om risk- och friskfaktorer vid psykisk hälsa/ohälsa.

Forskning tyder på potentiella effekter på befolkningens psykiska hälsa med anledning av pandemin Covid-19. Sämre psykisk hälsa riskerar att öka på både kort och lång sikt, många riskerar att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom på grund av situationen som råder i samhället. Personer som redan har en psykisk ohälsa är extra sårbara vid yttre stressfaktorer och riskerar att försämras i sitt tillstånd. Denna YH-kurs hos KUI Yrkeshögskola på 12 veckor ger dig ökade kunskaper om psykisk hälsa, suicid och suicidprevention.

---------------------------

Snabba fakta

Poäng: 30 YH-poäng
Studietakt: 50%
Studieform: Distans
Längd: 12 veckor
Kommande studiestart: September 2023
Ansökan: Ansökan öppen 29 maj - 14 augusti 2023

---------------------------

Vem är utbildningen för?

YH-kursen vänder sig till dig som har yrkesverksamhet inom relevant inom LSS eller socialpsykiatri/psykiatri, som exempelvis skötare, boendestödjare, stödassistent eller liknande.

---------------------------

Grundläggande behörighet

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Utbildning på gymnasienivå, vilket innebär att du uppfyller något av nedanstående

  • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.

  • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.

  • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.

  • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.

  • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.

  • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

---------------------------

Särskilda förkunskaper

Du har minst 1 års yrkeserfarenhet med omfattning minst halvtid inom relevant verksamhetsområde (inom LSS eller socialpsykiatri/psykiatri) som exempelvis skötare, boendestödjare, stödassistent eller liknande.

Du kan styrka din arbetserfarenhet med exempelvis ett tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivaren. Det är viktigt att det framgår när du har jobbat, vilket omfattning samt med/som vad. Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal.

---------------------------

Målet med utbildningen

Kursen ger dig spetskompetens inom psykisk ohälsa samt kunskap, färdighet och kompetens att arbeta med suicidprevention vilket medverkar till en kvalitetssäker vård och omsorg.

---------------------------

Vår YH-kurs ger dig

  • Specialiserade kunskaper om risk- och friskfaktorer vid psykisk hälsa/ohälsa samt om korrelationen mellan psykisk hälsa/ohälsa och sociala kontexter.
  • Fördjupad kompetens i att uppmärksamma, förstå, planera, bemöta, dokumentera omsorg och omvårdnad om människor med psykisk ohälsa.
  • Kunskaper om vikten av suicidprevention samt kunna uppmärksamma risker för suicid.
  • Specialiserade kunskaper om vanlig förekommande psykisk ohälsa som kriser, ångesttillstånd, depressioner och psykoser.
  • Specialiserade kunskaper i att identifiera risker, uppmärksamma signaler och motverka psykisk ohälsa och risk för suicid i så tidigt skede som möjligt.
  • Utvecklade färdigheter i att tillämpa omsorg och bemötande som gynnar den enskildes återhämtning och tillfrisknande i samverkan med andra yrkeskategorier på individ- familj- grupp- och samhällsnivå.
  • Kompetens att självständigt och tillsammans med kollegor optimera och utveckla omsorg vid psykisk ohälsa och risk för suicid.

---------------------------

Studera med fjärrundervisning hos KUI Yrkeshögskola

Inledande träff

Kursen inleds med en introduktion där vi går igenom utbildningens mål samt övergripande utbildningsplanering. Vi går även igenom skolans rutiner, lärplattform och onlinemötesplattform som blir de huvudsakliga verktygen under studierna.

Fjärrundervisning

YH-kursen bedrivs med hjälp av fjärrundervisning på distans och innehåller därför vissa schemalagda webbaserade träffar där den studerande får tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Upplägget är anpassat för att underlätta för yrkesverksamma att kunna delta i undervisningen.

KUI Yrkeshögskolans Lärare

KUI Yrkeshögskola har anställda lärare som ansvarar för den övergripande undervisningen. Utöver vanlig undervisning bjuder vi även in olika externa föreläsare från arbetsliv och forskning som bidrar med kunskap och fördjupning inom sitt område.

YH-kursen kräver datorvana

Eftersom den största delen av utbildningen är fjärrundervisning på distans krävs datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera för att kunna studera YH-kursen NPF hos barn och unga.

---------------------------

Kvaliteten kontrolleras

Varje YH-kurs, YH-program och YH-utbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet.

---------------------------

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad via CSN.

---------------------------

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Urvalsgrund är yrkeserfarenhet 1 år omfattning 50% motsvarar 1 urvalspoäng. 1 år omfattning 100% motsvarar 2 poäng.

---------------------------

En YH-kurs bedrivs på halvfart och på distans.

Kursen inleds med en introduktion där vi går igenom utbildningens mål samt övergripande utbildningsplanering. Vi går även igenom skolans rutiner, lärplattform och onlinemötesplattform som blir de huvudsakliga verktygen under studierna.

En kort YH-utbildning bedrivs med hjälp av fjärrundervisning på distans. Du har därför vissa schemalagda webbaserade träffar där den studerande ges tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Upplägget är anpassat för att underlätta för yrkesverksamma att kunna delta i undervisningen.

För mer information om Psykisk ohälsa, suicid och suicidprevention, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan

Ansökan görs via vårt antagningsystem via yh-antagning. Registrera ett konto i ansökningswebben alt. logga in med dina användaruppgifter om du redan har ett konto på yh-antagning.se

  1. Välj kurs (ort spelar ingen roll eftersom kursen är helt på distans).
  2. Ladda upp dina gymnasiebetyg, eventuellt arbetsintyg och övriga dokument som du vill använda för att visa att du är behörig.
  3. Skicka in ansökan.

Därefter granskar vi din ansökan och behöver du komplettera något så kontaktar vi dig.

Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på 019-10 00 80.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad via CSN.

---------------------------

Omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet (OSS) är CSN:s nya generösa studiestöd för att stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet vänder sig till dig som är redo för en ny utmaning inom yrket eller för dig som vill skaffa dig en formell yrkesutbildning eller helt byta bransch. Är det din tur att yrkesväxla?

Det är möjligt att få Omställningsstudiestöd under 44 veckor heltidsstudier (vilket motsvarar ungefär ett års studier). Stödet består av en bidragsdel och en studielånsdel. Du kan välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Hur mycket du får i bidrag och lån beror på din inkomst.

Läs mer på vår hemsida!

KompetensUtvecklingsInstitutet

Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Öppet Hus

Sökstugor hos KUI Stockholm

Varmt välkomna att delta på sökstugor

Är du sugen på att börja studera? Välkommen på sökstugor den 28-30 mars 2023 hos KUI Stockholm, där du får hjälp med din ansökan, chansen att ställa frågor samt se runt i våra lokaler!

Var: På plats hos KUI Stockholm. Drottningholmsvägen 37, 112 42 Stockholm på Fridhemsplan.

Läs mer och anmäl dig på vår hemsida kui.se/stockholm för att få påminnelse via e-post när eventet startar.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2023-03-28    Tid:   14:00 - 16:00  
Datum:   2023-03-29    Tid:   14:00 - 16:00  
Datum:   2023-03-30    Tid:   14:00 - 16:00  

Digitala öppna hus

Varmt välkomna att delta på digitala öppna hus hos KUI Yrkeshögskola

Är du intresserad av att studera hos KUI Yrkeshögskola men har frågor om våra utbildningar, studieformen, närträffarna eller allt annat du kan komma på? Toppen! Då är du varmt välkommen på våra digitala öppna hus under april.

Stödpedagog: 26 april kl. 18-19
Specialistundersköterska Multisjuka äldre: 27 april kl. 18-19
Specialistundersköterska Psykiatri: 25 april kl. 18-19

Plats: Digitalt via MS Teams.

Läs mer och anmäl dig på vår hemsida kui.se/yrkeshogskola för att få deltagarlänken direkt i din inkorg.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2023-04-25    Tid:   18:00 - 19:00  
Datum:   2023-04-26    Tid:   18:00 - 19:00  
Datum:   2023-04-27    Tid:   18:00 - 19:00  

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Psykisk ohälsa, suicid och suicidprevention

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KompetensUtvecklingsInstitutet

Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Tel: 010-434 07 00
kui.se


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in