
Stödpedagog inom funktionshinderområdet
Vill du öka din kompetens och bidra till att skapa möjligheter till ökad livskvalitet och bättre hälsa för personer med olika funktionsnedsättningar? Då är stödpedagogutbildningen helt rätt för dig!
Stor efterfrågan
Du får kompetens att utveckla ditt arbete med att stödja personer med funktionsnedsättningar genom att vägleda och tillämpa pedagogiska modeller med fokus på självbestämmande och delaktighet. Under utbildningens gång får du kunskap om professionell pedagogisk vägledning och individanpassat vardagsstöd.
Utbildningen kan kombineras med arbete på deltid och vänder sig både till dig som redan arbetar på exempelvis stödboenden inom området. Utbildningen följer den nationella studieplanen.
Teori i praktiken
I våra yrkesutbildningar lägger vi stor vikt vid praktiska färdigheter och en yrkeshögskoleutbildning är en inspirerande kombination av teori och praktik.
Stödpedagogutbildningen kan kombineras med deltidsarbete vilket gör att du kan omsätta dina nya kunskaper i praktiken redan under utbildningens gång. I den sista terminen genomför du en LIA-period (Lärande i arbete) på en annan arbetsplats.
Utbildningens upplägg
Jönköping University, Hälsohögskolan är utbildningens huvudman. Utbildningen bygger på nationellt likvärdigt innehåll för stödpedagoger inom funktionshinderområdet som arbetats fram av Nationella kompetensrådet (NKR) och Vård- och omsorgscollege och som fastställdes av Myh i januari 2019.
Utbildningen ges på distans, halvfart, under två år och kan därför kombineras med arbete på deltid. Studierna har ett distansupplägg i form av föreläsningar, seminarier, fallstudier, grupparbeten samt lärande i arbete ute på arbetsplatser (LIA). Träffar sker två dagar var tredje vecka i Värnamo eller Oskarshamn. Eftersom utbildningen bedrivs på två studieorter kommer varannan föreläsning att ske via videokonferens.
Så ansöker du
Anmälan görs via campus.varnamo.se/utbildning
Förkunskapskrav
Om du inte uppfyller behörighetskraven nedan görs en individuell bedömning av dina meriter.
Grundläggande behörighet samt lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet
- Specialpedagogik 1, 100p
- Specialpedagogik 2, 100p
- Hälsopedagogik, 100p
- Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2, 100p
och
Minst ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning. Deltid på minst 50 % räknas om till heltid.
Urval
Om det blir fler sökande till utbildningen än antal utbildningsplatser kommer urval att ske med hjälp av ett särskilt prov. Alla kommer att kallas till provet, oavsett om du är behörig till utbildningen vid tillfället för kallelsen eller ej. Provet kan inte göra dig behörig till utbildningen. Om det blir aktuellt med urval för den utbildning du sökt kommer du att få en kallelse och mer information efter sista ansökningsdag.
Kursinnehåll
År 1
- Funktionsnedsättningar, 25 Yhp
- Praktisk juridik inom social omsorg, 15 Yhp
- Etik och professionellt förhållningssätt, 15 Yhp
- Människan i utveckling, 15 Yhp
- Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt, 35 Yhp
År 2
- Kommunikation, välfärdsteknik och kognitivt stöd, 35 Yhp
- Dokumentation och kvalitetssäkring, 15 Yhp
- Lärande i arbete - LIA 20 Yhp
- Examensarbete - 25 Yhp
5 Yhp motsvarar 1 vecka
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen Stödpedagog inom funktionshinderområdet
Kostnader
Utbildningen är CSN-berättigad.
Campus Värnamo Facebook
Campus Värnamo

Campus Värnamo - "Get to work"
Vill du studera på en skola med god gemenskap, stark förankring hos arbetsgivarna och som rustar dig för arbetslivet? Välj Campus Värnamo - här är det nära mellan student och personal och fokus ligger på din anställningsbarhet, personliga utveckling och rätt kompetens för...