Stödpedagog 200 YH-poäng

En utbildning för dig som vill arbeta och vidareutveckla dina kunskaper inom funktionsstöd!
Inom både privat och offentlig sektor ställs allt högre kompetenskrav på den personal som arbetar nära brukaren inom funktionsstöd. Med en utbildning till stödpedagog får du specifika kunskaper, färdigheter och kompetenser som efterfrågas i branschen. Fokus ligger på stöd, utveckling och handledning.Under utbildningen får du bland annat fördjupa dina kunskaper om olika funktionsnedsättningar och dess inverkan på vardagslivet.
Utbildningen förbereder dig också för att i din arbetsroll som stödpedagog kunna planera, utföra och utvärdera ditt arbete på ett kvalitetssäkert sätt.
I utbildningen ingår även kursen Lärande i arbete (LIA), en praktik som görs på en arbetsplats, exempelvis på din hemort. Från och med år 2020 är innehållet i kursplanen för stödpedagog nationellt likvärdigt.
Framtidsutsikter
Efter utbildningen kan du arbeta som stödpedagog inom både offentlig och privat sektor. Andra tänkbara yrkersroller kan till exempel vara omsorgspedagog eller boendestödjare. Inom många kommuner idag håller man på att organisera om sig inom funktionsstöd och även särskolan. Man vill utveckla det pedagogiska innehållet och då kommer stödpedagoger ha en betydande roll.
Ewa Sundström från Sollefteå kommun uttrycker det såhär:
”Brukarnas behov idag och i framtiden inom funktionsstöd är många gånger komplexa, dessutom ställer lagstiftningen höga krav på verksamheten.De ökade kraven medförde att vi 2019 införde stödpedagoger inom Sollefteå kommun, vilket inneburit att vi höjt personalens kompetens och fått en avsevärd kvalitetshöjning inom vår verksamhet”
Kommande kursstarter
Varför ska du välja Sollefteå LärCenter?
CSN-berättigad
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Kursinnehåll
Från och med 2020 är innehållet i kursplanen för stödpedagog nationellt likvärdig. Dessa kurser ingår i utbildningen:
- Praktisk juridik inom social omsorg
- Funktionsnedsättningar
- Människan i utveckling
- Etik och professionellt förhållningssätt
- Lärande i arbete
- Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd
- Dokumentation och kvalitetssäkring
- Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt
- Examensarbete
Övrig information
Ansökan och utbildningsstart
Ansökan öppnar 15 februari 2023 och sista ansökningsdag är den 15 maj 2023. Utbildningen startar på plats i Sollefteå 28 augusti 2023.
Öppen för sen anmälan till 14 augusti, så passa på att göra din ansökan redan idag!
Se vår webbsida på Sollefteå Kommun-Reveljen om du vill veta mer om hur du ansöker till utbildningen och för att läsa mer om behörigheten!
Utbildningsform
Utbildningen till stödpedagog är på helfart vilket innebär 40 timmar studietid/vecka. Utbildningen omfattar 2 terminer med 6 fysiska sammankomster, samt 4 digitala sammankomster om ca 3-4 dagar per termin. Alla fysiska sammankomster är förlagda till Sollefteå och innehåller betygsgrundande moment.
Under sammankomsterna ordnar och bekostar du själv din resa och ditt boende. Mellan sammankomsterna sker kommunikation och uppföljningar via IT-plattform enligt schema.
Behörighetskrav & Reell kompetens
Behörighet
Utbildningen ses som en vidareutbildning för dig som redan arbetar i branschen och har gymnasieexamen och har läst specifika kurser på gymnasiet.
- Grundläggande behörighet
– Gymnasieexamen eller motsvarande. - Särskilda förkunskaper
– Betyg Hälsopedagogik
– Betyg Specialpedagogik 1
– Betyg Specialpedagogik 2
– Betyg Svenska 2
- Minst 1 års yrkeserfarenhet med stöd till personer med funktionsnedsättning.
Läs mer om behörigheter via ansökningssidan.
Lång yrkeserfarenhet kan ge dig behörighet
För dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet, finns möjligheten att ansöka om reell kompetens. Med reell kompetens menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det formella utbildningssystemet.
Vi gör sedan bedömningen om du har reell kompetens, det vill säga att du kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom yrket den leder till.
Behörig att antas till utbildningen är även den som bedöms kunna tillgodogöra sig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. Högst 20 procent av årsplatserna i en utbildning får avsättas för sådana sökande.
Om du åberopar reell kompetens eller 20-procentsregeln behöver du komplettera din ansökan med Sollefteå Kommuns e-tjänst för kompetenskartläggning
Examen & Intyg
Examenskrav
Efter fullgjord utbildning kan den studerande erhålla ett examensbevis. Med fullgjord utbildning avses minst betyget Godkänt i var och en av de kurser som ingår i utbildningen.
Studerande som inte fullgjort utbildningen erhåller ett utbildningsbevis.
Examensbenämning
Yrkeshögskoleexamen Stödpedagog
Kostnader
Utbildningen till stödpedagog berättigar till studiemedel. Information om studiestöd kan du få hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN).
Kostnader för läromedel och material, samt boende och resor bekostas av den studerande.
Informationskväll
Stödpedagog-utbildning Reveljen Sollefteå
Välkommen till digital informationskväll om yrkeshögskoleutbildningen Stödpedagog
Du kommer under kvällen att få information om utbildningens upplägg och innehåll från lärare samt utbildningssamordnare/ledare.
Tid: 28 juni kl:18.30-19.30
Plats : Digitalt via Google Meet
Välkomna till vår träff önskar vi på Reveljen i Sollefteå
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-06-28 | Tid: 18:30 | Möteslänk | Till öppet hus |
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 5

Teori kombinerat med praktik
Vill du gå en eftergymnasial utbildning som innehåller många praktiska inslag och som leder till ett särskilt yrke? Då är en utbildning inom Yrkeshögskolan (YH) något för dig? Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och...
Läs mer om Sollefteå Kommun - Reveljen och visa alla utbildningar.
En väldigt bred utbildning som ger jobbmöjligheter inom många områden som skola och funktionsstödets olika områden,(omsorgen). Du får en fördjupad inblick i hur människan funger...