Arbetsledare inom måltidsservice

Vidareutbilda dig till arbetsledare inom måltidsservice - du behövs!
Att vara arbetsledare inom måltidsservice är ett spännande yrke där du använder såväl dina kulinariska, som sociala och ekonomiska kunskaper. Utbildningen riktar sig till bland annat dig som redan idag arbetar inom måltidsservice och vill ta ett karriärkliv. Eller så jobbar du i en arbetsledande roll inom måltidsservice och vill bygga på med teoretiska kunskaper. Upplägget med 50 % utbildningstakt under två år på distans, där du själv väljer när du vill studera, passar perfekt för dig som vill arbeta och utbilda dig samtidigt.
Utbildningen finns på distans med närträffar i Stockholm eller Tranås.
Vad arbetar du med?
Varje dag serveras ca 3 miljoner måltider i grundskola, förskola, äldreomsorg och på sjukhus. Här är det viktigt att maten är näringsriktig och anpassad efter individens behov. Utbildningen ger dig rätt kompetens inom alla delar av detta mångsidiga yrke. Du får förmågan att självständigt leda en personalgrupp, samt hantera samtal och ge konstruktiv feedback för att gruppen ska utvecklas positivt. Du lär dig att göra arbetsschema och bemanna organisationen effektivt, och att bemöta personal och gäster från olika kulturer på ett bra sätt blir naturligt för dig. Ekonomi är en viktig del i yrkesrollen och du lär dig budget och kalkylering. Detta är också en utbildning för dig med ett stort kulinariskt intresse. Du blir duktig i matsedelsplanering och näringsvärdesberäkning, och får fördjupade kunskaper om matallergier och sjukdomar där specialkost krävs.
Efter examen
Efter avklarad utbildning kan du arbeta i en arbetsledande roll eller som arbetsledare inom måltidsservice. För att skapa en positiv matkultur, en helhetsupplevelse av måltiden som bidrar till goda matvanor, är behovet av motiverad och kompetent personal stort. Därför är du efter examen mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Stockholm eller Tranås. Två gånger per termin sker träffarna, och är två till tre dagar. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
Distans (Stockholm)
- Budgetering & kalkylering, 15 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Hållbarhet & klimatsmarta livsmedel, 10 YH-p
- Inköp & upphandling, 10 YH-p
- Kommunikation och bemötande, 15 YH-p
- Ledarskap & arbetsledning, 25 YH-p
- LIA 1, 15 YH-p
- LIA 2, 15 YH-p
- Livsmedel- & alkohollagstiftning, 10 YH-p
- Matsedelsplanering i kostdatasystem, 20 YH-p
- Näringslära, 10 YH-p
- Organisation & arbetsrätt, 15 YH-p
- Specialkost, 15 YH-p
- Värdskap & måltidsglädje, 15 YH-p
Distans (Tranås)
- Budgetering & kalkylering, 15 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Inköp & upphandling, 10 YH-p
- Kommunikation & bemötande, 20 YH-p
- Ledarskap & arbetsledning inom måltidsverksamhet, 25 YH-p
- LIA, 20 YH-p
- Livsmedel & alkohollagstiftning, 10 YH-p
- Matsedelsplanering i kostdatasystem, 20 YH-p
- Näringslära, 10 YH-p
- Organisation & arbetsrätt, 15 YH-p
- Specialkost, 15 YH-p
- Värdskap & måltidsglädje, 15 YH-p
LIA/Praktik
En del av dina studier är förlagda till en arbetsplats på så kallad LIA, Lärande i arbete. Under handledning får du bl.a. kunskap att reflektera, analysera och se möjligheterna till innovativa lösningar för att utveckla verksamheten.
Ansökan och behörighet
Distans med närträffar i Stockholm
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Hygien, 100 p
- Livsmedel och näringskunskap 1, 100 p
Yrkeserfarenhet: ett års relevant yrkeserfarenhet på heltid, inom verksamhetsområdet måltidsservice eller restaurangkök med matlagning i större skala.
- Urval
Urvalet görs på meritvärde på betyg och poäng av yrkeserfarenhet.
Distans med närträffar i Tranås
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: godkänt i kurserna
- Hygien
- Livsmedel och näringskunskap 1
Ett års yrkeserfarenhet inom kök med matlagning, motsvarar yrkesinriktade kurser.
- Relevant yrkeserfarenhet inom verksamhetsområdet måltidsservice eller restaurangkök med matlagning i större skala, som omfattar minst ett år med en tjänstgöringsgrad på 100 % eller minst två med en tjänstgöringsgrad på 50%. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
- Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.
Yrkeserfarenhet räknas upp till fem år. Varje månad ger ett värde av 0,4 poäng och kan ge max 24 poäng. Urvalet görs på det sammanlagda värdet av betyg och yrkeserfarenhet.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Öppet hus
Välkommen på Öppet hus
I mars 2024 öppnar vi dörrarna till våra skolor i Jönköping, Tranås och Linköping. Här får du möjligheten att se våra fina och ljusa lokaler, allt från salar och grupprum till uppehållsrum och kök. Representanter från arbetslivet kommer att finnas på plats, en perfekt möjlighet att prata om yrkesrollen du är intresserad av. Personal från TUC visar runt och svarar på dina frågor. Här finns också möjligheten att få hjälp med din ansökan.
Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2024-03-05 | Tid: 14:00 - 18:00 | Jönköping | |
Datum: 2024-03-06 | Tid: 14:00 - 18:00 | Tranås | |
Datum: 2024-03-07 | Tid: 14:00 - 18:00 | Linköping |
Intresseanmälan
Samarbete med arbetslivet
Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden.
”Inom våra verksamheter finns det ett uttalat behov av den kompetens som utbildningen ska ge. I dag är det svårt att rekrytera till våra tjänster kock med produktionsansvar, den personalgrupp som leder och fördelar arbetet i köken.” Lena Bertilsson, enhetschef Borås stad
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...