TRAC - Turism -och Resekonsult

Frans Schartaus Handelsinstitut
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Öppet Hus
2023-03-29

Videoreportage

Om utbildningen

Med världen som arbetsfält!

Som turism- och resekonsult blir du specialist på att planera, producera och sälja privat- och affärsresor inom Sverige samt internationellt. Du kan även arbeta med grupper, event- och möten samt med destinationsutveckling. Du tar fram attraktiva, lönsamma och hållbara turism-och reseprodukter med hjälp av branschledande bokningssystem som Amadeus/IATA, Sabre och Linkonline. Du blir också hållbarhetscertifierad genom Travelife.

Utbildningen passar dig som är affärsinriktad, brinner för service och har ett stort intresse för geografi och människor. Du behöver även vara lösningsorienterad, kommunikativ och gilla att jobba i digitala system.

TRAC står för Travel Academy och är ett registrerat varumärke ägt av Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen. Att vara TRAC-utbildad innebär att du har den kompetens som arbetsgivare inom turism-och resebranschen kräver.

 

Goda framtidsutsikter

Vår bedömning är att turism-och resebranschens efterfrågan på välutbildad personal kommer att vara fortsatt hög på grund av allt mer komplext resande, behovet av hållbar turism, kommande pensionsavgångar och förändrade arbetsmetoder. Branschen har stort intresse av utbildningen och skolans nära samarbete med branschföretag garanterar att du får rätt kvalifikationer och nätverk för din framtida karriär. Branschen är en nätverksbransch och det är genom dessa kontakter du både får praktik och jobb! 

Du väljer själv vart du vill studera

Vi har valt en hybridlösning som innebär att du kan välja att delta fysiskt på plats i klassrummet eller digitalt
på distans. Utbildningen är på heltid under två år. Våra lärare kommer direkt från branschen och genom att delta i många olika branschaktiviteter möjliggörs det viktiga nätverket av kontakter som leder till jobb efter examen. Genom vårt Erasmus+ samarbete har du dessutom goda möjligheter att göra din LIA-period utomlands under studietiden.

Allt du behöver

Studiebesök, deltagande i mässor och branschaktiviteter samt föreläsare från resebranschen och högskolor ingår som mycket viktiga delar i kurserna. Utbildningen är projektorienterad och problembaserad. Kunskapskontroller sker i form av muntliga och skriftliga tentamen, projektarbeten, seminarier och inlämningsuppgifter, både individuellt och i grupp. Efter examen kan du arbeta som: 

 • Turism-och resekonsult
 • Turism-och resesäljare
 • Sales Agent
 • Online Support Specialist
 • Customer Service Agent
 • Turism-och reseproducent
 • Projektledare
 • Projektassistent
 • Incoming Travel Agent

Utbildningen är även en rekryteringsbas för inkommande turoperatörer/Destination Management Companies, General Sales Agents för utländska och svenska flyg-/turismföretag, kryssningsföretag, flygbolag, event- och aktivitetsbolag samt de företag som arbetar med språk- och volontärresor.

Ledningsgruppen

Ledningsgruppen är ansvariga för utbildningens utformning och består idag av; American Express Travel & Lifestyle Services,  TUI, Kilroy Travels, Amex GTB, Resia,Ticket Leisure Travel Group, AB, MSC Cruises, We Travel Group/Äventyrsresor, Apollo, Nordic Ways, Södertörns Högskola och Frans Schartaus Handelsinstitut samt representanter för de studerande. Ledningsgruppen följer, utvärderar och reviderar utbildningen kontinuerligt.

För mer information om TRAC - Turism -och Resekonsult, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Frans Schartaus Handelsinstitut?

Bra kontakter med näringsliv

CSN-berättigad

9 av 10 får

jobb efter examen

Så ansöker du

Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning. 
Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt). 

Dessutom ska du ha särskild behörighet med minst E/godkänt i:

 • Svenska/Svenska som andra språk B/2
 • Engelska B/6

Uppfyller du inte den grundläggande eller den särskilda behörigheten?

Om du saknar formell behörighet kan du ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med ansökan för tidigare utbildning och praktisk erfarenhet. När du skickar in din dokumentation till skolan ska du utifrån de behörighetskrav som är uppställda för utbildningen dokumentera erfarenheter och kunskaper från arbetsliv, mångkulturellt arbete, föreningsliv, utlandsvistelse etc som du önskar bedömda som motsvarande efterfrågade betyg. Dessa dokument bedöms då mot de krav som ställs på efterfrågade betyg så att skolan kan pröva att du har tillägnat dig de kunskaper, motsvarande behörighetskraven samt att du kan tillgodogöra dig den sökta utbildningen TRAC Turism -och resekonsult.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen TRAC Diplomerad Turism-och Reseskonsult,  vilket ger dig utmärkta förutsättningar till jobb inom Sverige samt utomlands.
Utbildningen bedrivs på heltid, omfattar 400 Yh-poäng (2 år) och består av följande kurser: 

 • Administration och IT inom turism-och resebranschen
 • Affärsengelska inom turism-och resebranschen
 • Affärsresor och travel managementprocesser
 • Bransch-och produktkunskap
 • Branschledande GDS-bokningssystem Amadeus/IATA, Sabre och Linkonline
 • Destinationsgeografi och omvärldskunskap
 • Examensarbete
 • Hållbar turism och destinationsutveckling med Travelife-certifiering
 • Lärande I Arbete (LIA) 2 perioder om 12 veckor vardera
 • Marknadsföring inom turism-och resebranschen
 • Organisation och Ledarskap
 • Prissättning och kalkylering av turism-och reseprodukter
 • Resejuridik
 • Reseproduktion och paketering
 • Sales and Service Management

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och CSN-berättigad. Kurslitteratur tillkommer. Genom vårt unika Erasmus+ samarbete har du dessutom möjlighet att få praktik inom EU-området finansierad. 

Frans Schartaus Handelsinstitut

Din framtid börjar här!

Vårt erbjudande till dig är väldigt konkret. Hos oss erbjuds du en utbildning som är relevant och mitt i prick, just det som näringslivet efterfrågar. Efter examen har du rätt kompetenser, färdigheter och kunskaper för att kunna gå rakt ut i yrkeslivet....


Läs mer om Frans Schartaus Handelsinstitut och visa alla utbildningar.

Öppet Hus

Varmt välkommen till ÖPPET HUS på Frans Schartaus Handelsinstitut den 29 mars 2023

Välkommen på öppet hus på yrkeshögskolan Frans Schartaus Handelsinstitut.

Du får möjlighet att få veta mer om alla våra YH-utbildningar. Kom och träffa både medarbetare och studerande. Passa på att ställa frågor kring antagningsprocessen, vårt coachande förhållningssätt och hur vi samarbetar med dig och arbetslivet för att du ska komma ut i jobb! Varmt välkommen!

Så hittar du hit

Du hittar oss på Blekingegatan 55, i hörnet av Blekingegatan och Götgatan, någon minut från Skanstulls tunnelbanestation. Entrén är den närmast gallerian Skrapan.

Varmt välkommen

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2023-03-29    Tid:   16:30 - 18:00   ÖPPET HUS på Frans Schartaus Handelsinstitut

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: TRAC - Turism -och Resekonsult

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Frans Schartaus Handelsinstitut

Blekingegatan 55
118 94 Stockholm

Tel: 08-508 402 00
Fax 08-508 402 08
schartau.stockholm

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in