YH-utbildning
Inga recensioner än

Tekniker tunga maskiner och fordon

YrkesAkademin Yrkeshögskola, i Gällivare (+3 orter)
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
28 augusti, 2023 (+5 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
28 augusti, 2023 (+5 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

Välj mellan 5 startdatum

28 augusti, 2023

 • Distans med träffar
 • Eskilstuna

28 augusti, 2023

 • Distans med träffar
 • Gällivare

28 augusti, 2023

 • Distans med träffar
 • Göteborg

1 januari, 2024

 • Distans med träffar
 • Eskilstuna

1 januari, 2024

 • Distans med träffar
 • Gällivare

Om utbildningen

Gå vår behörighetsgivande förutbildning (BFU) och få garanterad plats på utbildningen! 

Gäller dig som har grundläggande behörighet och examineras i BFU. BFU är fyra veckor på distans med en 3-dagars fysisk träff i slutet. Träffen är i Västerås. CSN-berättigad utbildning.  v2-5 2023.

Så om du har gymnasieexamen och svenska så får du grundläggande fordonsteknik genom BFU. Hör av dig om du vill veta mer eller sök via vår hemsida, du behöver söka till själva utbildningen Tekniker tunga maskiner och fordon först.

Tekniker tunga maskiner och fordon - mycket eftertraktad kompetens!

Som tekniker för tunga maskiner och fordon arbetar du med service, felsökning, reparation och underhåll av tunga maskiner- och fordon inom många olika branscher. En del av arbetet innebär att arbeta med ny teknik. Arbetet erbjuder mångsidiga utmaningar och är för dig som är en praktisk problemlösare och som gillar att självständigt arbeta med komplexa komponenter inom el/elektronik, mekaniska och hydrauliska system på maskiner och fordon. Utbildningen riktar sig till dig som gillar att felsöka, analysera, diagnostisera och att praktiskt arbeta med fordon. Du behöver ha ett genuint tekniskt intresse och inspireras av stora maskiner och fordon. Din arbetsplats kommer att vara på en verkstad samt ute på fält.

Jobbmöjligheter

Utbildningen är framtagen tillsammans med branschen och leder till en attraktiv yrkesroll med mycket goda jobbmöjligheter med bra lön. Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat servicetekniker förstora maskiner och fordon, verkstadstekniker, fälttekniker och fordonstekniker. Som tekniker har du en global arbetsmarknad och efterfrågan i Sverige är stor. Detta är en bred utbildning vilket på sikt kan öppna upp för andra arbetsuppgifter inom branschen. Det finns goda möjligheter inom yrkesrollen både när det gäller karriär och lön. Efter några års arbetslivserfarenhet kan för rätt person möjligheter öppnas upp för även andra yrkesroller inom branschen så som reservdelsansvarig, reklamationsansvarig, säljare och serviceledare. 

Hur fungerar studierna?

Det är distansstudier med föreläsning ca tre dagar per vecka några timmar varje gång och utöver det många tillfällen till handledning live via nätet. Föreläsningarna spelas in så du kan repetera själv. Du läser en kurs i taget och har examinationer (prov eller inlämning) varje vecka. Via lärplattformen ser du vad du skall läsa på under veckan, uppgifter att göra, prov och så vidare. Där sker också kommunikation och allmän info med mera. De flesta kurser avslutas med en fysisk träff på ca tre dagar, då övar du praktiskt och examineras praktiskt. De fysiska träffarna är obligatoriska och du bekostar själv resa samt boende vid behov. Studierna är helfart vilket betyder heltid så räkna med att lägga ner tid på dina studier. 24 veckor av utbildningen är LIA (praktik) uppdelat på två perioder och då är du ute på ett företag heltid. Även om vi har ansvaret att tillhandahålla en LIA-plats så  vill vi att du i första hand söker den själv då det ger dig möjligheter att hitta en plats som passar dig bäst (även ort så klart) och övning i att söka jobb för framtiden samt knyta viktiga kontakter. Nästan alla ordnar sin LIA själv och LIA upplevs av de studerande som mycket rolig, lärorik och många börjar sen jobba på sin LIA-plats.

För mer information om Tekniker tunga maskiner och fordon, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja YrkesAkademin Yrkeshögskola?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Så ansöker du

Ansök på YrkesAkademins hemsida - ya.se/yrkeshogskola/tekniker-tunga-maskiner-och-fordon/

Utbildningen är på distans med fysiska träffar i Göteborg eller Gällivare(Boden)/Eskilstuna(Västerås). Det är ca sex fysiska träffar.

Allmän behörighet

Om du söker på formella studiemeriter är du formellt behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av följande:

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper

Lägst betyget E (G eller 3) från följande kurser eller motsvarande:

 • Fordonsteknik- introduktion 200 eller motsvarande kunskaper

Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test.

Behörighetsgivande förutbildning (BFU) - om du har grundläggande behörighet men saknar särskilda förkunskaper och söker i tid så kan du söka till BFU, en fyra veckor lång kurs.  

Examen & Intyg

Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen Tekniker tunga maskiner och fordon.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tekniker tunga maskiner och fordon

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

YrkesAkademin Yrkeshögskola
Holmgatan 22
791 71 Falun

Ta nästa kliv i karriären med en YH-utbildning från YrkesAkademins Yrkeshögskola!

Vill du studera och komma in i arbetslivet snabbt? Då är en YH-utbildning perfekt för dig! Hos oss hittar du ett brett utbud av YH-utbildningar, inom allt från Bygg, Hotell och IT till Vård och Omsorg. Våra utbildningar och kurser...

Läs mer om YrkesAkademin Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights