Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Projektinköpare / Entreprenadingenjör Bygg och Anläggning

Företagsekonomiska Institutet
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans, Stockholm
2 år - 400 YH-poäng
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start


Stockholm
Höst 2021

Distans
Höst 2021

Projektinköpare / Entreprenadingenjör Bygg och Anläggning

Utbildningen Projektinköpare/Entreprenadingenjör är en utmärkt utbildning för dig som vill utbilda dig till inköpare inom byggbranschen

De studerande kommer efter utbildningen ha djupa kunskaper om skapande och upprätthållande av inköpstidplan samt en förståelse för inköpsposternas position i produktions och byggprocess.

Utbildningen genomförs med FEIFLEX– vårt hybridkoncept som står för geografiskt obundna studier.

Om utbildningen

Projektinköpare/Entreprenadingenjör är en yrkeshögskoleutbildning (YH) som anordnas i samverkan med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Du studerar på heltid under 2 år och får en yrkeshögskoleexamen. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två dagar i veckan. Övrig tid arbetar du med projekt, gruppuppgifter samt egna studier. Under Lärande i arbete (LIA) följer man arbetsplatsens arbetstider. Föreläsare och lärare som medverkar i utbildningen är personer med anknytning till yrkesområdet. Vissa delkurser ges delvis på engelska.

Vad är en Projektinköpare?

Projektinköparrollen i byggbranschen är väldigt nischad och komplex. Projektinköparen står ofta för majoriteten av företagets kostnader och har därav ett stort fokus internt. Mandatet för rollen och statusen på rollen har höjts markant på senaste år och ställer då högre krav på den profil som söks. De studerande kommer efter utbildningen ha djupa kunskaper om skapande och upprätthållande av inköpstidplan samt en förståelse för inköpsposternas position i produktions och byggprocess.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att

 • självständigt utföra inköparens uppdrag i byggprocessens olika skeden
 • beskriva krav och behov för effektivt fungerande logistik- och inköpsprojekt
 • planera och genomföra affärsförhandlingar med hänsyn till verksamhetens behov och mål
 • bidra till företagets/organisationens hållbarhetsredovisning samt beakta inköpets miljömässiga och sociala aspekter
 • förstå och värdera inköpens och logistikens påverkan på totalkostnad och lönsamhet i såväl små som stora produktionsprojekt och entreprenader
För mer information om Projektinköpare / Entreprenadingenjör Bygg och Anläggning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansök genom att klicka på "Utbildningens hemsida" längre upp och sedan "Till ansökan".

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som:

 1. har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Särskilt prov

De flesta utbildningar kommer ha ett särskilt prov ett så kallat urvalsprov/antagningsprov. Det ligger till grund för urvalet till utbildningen. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. Mer information om provet kommer du att få efter att du ansökt och blivit behörig till utbildningen.

Reell kompetens

Om du saknar grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper kan du åberopa reell kompetens i din ansökan. FEI kan då istället göra en bedömning av din reella kompetens. Tänk på att du måste styrka detta i din ansökan med relevanta dokument såsom intyg, arbetslivserfarenhet, kursbetyg, utlåtande eller liknande.

FEIFLEX & studieorter

Våra lokaler i Stockholm ligger mycket centralt. FEI city campus återfinns på Kammakargatan vid Johannes kyrka, ett stenkast från Kungsgatan och Stureplan. Vårt luftiga studiecenter, där vi också erbjuder ett fullt utrustat kök och möjligheter att äta egen lunch, ligger i hörnet av Döbelnsgatan och Kammakargatan.

FEIFLEX – läs på FEI var du än befinner dig

Utbildningen erbjuds med FEIFLEX – vårt innovativa system för flexibla studier.

FEIFLEX betyder att lektionerna genomförs i våra dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid. Du kan vid varje enskilt lektionstillfälle välja om du vill vara på plats hos oss eller delta aktivt på distans. Lektionerna går dessutom att repetera i efterhand, hur många gånger du vill.

Det innebär att du kan gå utbildningen var du än bor eller befinner dig. Med vår FEIFLEX-teknik kan du delta aktivt på lektioner i realtid när du befinner dig online. Vi rekommenderar att du använder ett bra headset och en webbkamera. Du som väljer att delta i undervisningen på plats får också studiekamrater som medverkar på distans. De kan befinna sig i Kiruna, Karlstad, Karlshamn – eller någon annanstans! I de specialutrustade klassrummen förenas alla i ett gemensamt lärande.

Utbildningens upplägg

Utbildningens omfattning är 400 yhp (YH-poäng). Undervisning sker två dagar per vecka, klockan 09.00-16.00, under 80 veckor. 26 veckor utgörs av praktik sk. LIA -Lärande i arbete. Utöver schemalagda lektioner krävs självstudier i form av litteraturinläsning, övningsuppgifter, m.m.

Utbildningen består av ett antal kurser enligt nedan. En veckas studier motsvaras av 5 yhp (YH-poäng), utbildningen omfattar sammanlagt 400 yhp inklusive LIA.

 • Avtal och avtalsformer (15 yhp)
 • Byggprocessen och byggmateriallära (25 yhp)
 • Digitalisering inom byggsektorn (20 yhp)
 • Ekonomi för inköpare (25 yhp)
 • English for the Construction Industry (15 yhp)
 • Entreprenadjuridik och Entreprenadupphandling (35 yhp)
 • Examensarbete (20 yhp)
 • Förhandlingsteknik (15 yhp)
 • Hållbarhet i byggande och leveranskedjan (20 yhp)
 • Inköp (20 yhp)
 • Kommunikation samt projekt- och mötesledning (20 yhp)
 • Konstruktion och ritningslära (15 yhp)
 • Supply Chain och logistik för byggbranschen (25 yhp)
 • LIA Lärande i Arbete 1 (60 yhp)
 • LIA Lärande i Arbete 2 (70 yhp)

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning har du en yrkeshögskoleexamen. 

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel, CSN.

Fortsatta studier

Bygg på med universitetsexamen

Om du läser en tvåårig yrkeshögskoleutbildning på FEI som leder till en yrkeshögskoleexamen erbjuds du en unik möjlighet. När du är klar med dina YH-studier kan du bygga på med fortsatta studier för att uppnå universitetsexamen, detta till förmånliga villkor.

Läs mer om denna möjlighet på fei.se

Videoreportage

   

Företagsekonomiska Institutet

FEI Företagsekonomiska Institutet

Yrkeshögskoleutbildningar på FEI 2021 Vill du gå en YH-utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden? Vill du uppnå examen från en av Sveriges äldsta och främsta affärsskolor? En skola som står för hög kvalitet och som har ett grundmurat gott rykte i...


Läs mer om Företagsekonomiska Institutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Projektinköpare / Entreprenadingenjör Bygg och Anläggning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Företagsekonomiska Institutet

Box 1341, Kammakargatan 10
111 83 Stockholm

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in