Korta YH-utbildningar

Automation och digitala verktyg i hållbar produktion

YH Akademin, Distans
Längd
50 YH-poäng
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
50 YH-poäng
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Om utbildningen

Håll utkik! I juli får vi besked från Myndigheten för Yrkeshögskolangällande starten av denna kurs. Gör gärna en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kursen och kommande starter!

Varför är kunskap om automation och digitala verktyg viktiga för en hållbar produktion?

Idag är samtliga aktörer, både privata och offentliga, eniga om att den största utmaningen för den gröna omställningen är tillgången på kvalificerade medarbetare till våra produktionsanläggningar. Den snabba teknikutvecklingen inom automation och digitalisering ställer nya och högre krav på den enskilda medarbetaren.

Denna korta distanskurs vänder sig till dig som har praktisk erfarenhet av arbete i traditionell eller delvis automatiserad produktion. Innehållet i utbildningen bygger på utmaningar och arbetsuppgifter som finns i det dagliga arbetet och hur den nya tekniken används för att effektivisera och förenkla dessa.

För mer information om Automation och digitala verktyg i hållbar produktion, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kursinnehåll

  • Industriteknik och hållbar produktionsutveckling, 25 yhp

Syftet med kursen är att ge de studerande en god förståelse för produktionsteknik, produktionstekniska mätmetoder och produktionsekonomi. Kursens mål är att de studerande skall kunna bidra till utformningen av arbetsplatsen som en del av en hållbar produktionsanläggning.

Kursen innehåller:
Industriell grundkompetens med fokus på individens roll i den cirkulära produktionen
Produktionsteknik och hållbar produktionsutveckling
Industri 4.0 och vad kommer sen, Industri 5.0
Ergonomi
Tidsunderlag och balansering
Kvalitet
Logistik
MUDA, slöseri 7+1
Kvalitet, ständiga förbättringar och Poka Yoke

  • Automation och digitala verktyg i produktion, 25 yhp

Syftet med kursen är att ge den studerande god insikt i automatiserade processer i industrin samt en tydlig insikt i de digitala verktygens möjligheter. Kursens mål är att de studerande skall bidra till utformningen av arbetsplatsen som en del av en digitaliserad och automatiserad produktionsanläggning.

Kursen innehåller:
Automation och ROI projektering
Robotar, transportband, fall transporter och löpande band
Avsyning / mätning – Vision teknik
Simulering och digitala tvillingar
Virtuell programmering av robot med VR
IoT och Machine Learning
Additiv tillverkning, ex 3D Printing

Varför välja YH Akademin?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Så ansöker du

Särskilda förkunskapskrav:

  • Utbildningen kommer huvudsakligen att bedrivas på svenska, men vissa kursmoment kan komma att genomföras på engelska. I den moderna produktionslinan med digitala verktyg används engelska facktermer utan svensk motsvarighet. Tekniska beskrivningar och manualer är ofta författade på engelska.

  • 6 månader heltids yrkeserfarenhet inom produktion eller industri.

Reell kompetens:

Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan

Upplägg

Så här fungerar distansstudier

Utbildningen bedrivs nätbaserat och det är ett varierat upplägg som möjliggör hög grad av interaktion. I undervisningen varvas lektioner i realtid med förinspelat material som grund för diskussion och reflektion. De studerande har möjlighet att nå sin utbildare på bokningsbara tider utöver de schemalagda lektionerna.

Utöver det kommer föreläsningar och annat material att vara tillgängligt för de studerande dygnets alla timmar. Under utbildningen genomförs veckovis seminarium via Zoom. Tiderna för dessa är anpassade i dialog med företagen så att medarbetarna ges tillfälle att medverka. Lektionerna spelas in och kan ses senare, men det är värdefullt att delta vid alla sammankomster då det ger fördjupande diskussioner, workshop, redovisningar och praktiska övningar för att omsätta teori i praktik.

Ditt digitala klassrum

Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).

Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.

Det dagliga arbetet

Utbildningen genomförs via vår lärplattform Its Learning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer

Videoreportage

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Automation och digitala verktyg i hållbar produktion

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
YH Akademin
Holmgatan 22
791 71 Falun

Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans! 

Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...

Läs mer om YH Akademin och visa alla utbildningar.

Highlights