Kommande starter
Om utbildningen

Vad gör en robot- och automationsprogrammerare ?
Som robot- och automationsprogrammerare har du övergripande kunskap om olika programmeringsspråk inom automation. Du analyserar kundbehov och ansvarar för att skapa algoritmer och skriva kod som styr robotrörelser och processautomatisering.
Robot- och automationsprogrammerare diagnostiserar och åtgärder felkoder samt avgör vilken automationslösning som är bäst lämpad till en applikation. Dina arbetsuppgifter kan bland annat innebära programmering av processtyrsystem och felsökning. Robot- och automationsprogrammerare, tillsammans med ingenjörer och andra tekniska teammedlemmar, säkerställer att systemen fungerar säkert, effektivt och i enlighet med specifikationerna.
Den här utbildningen kommer ge dig förståelse kring hur automation och robotteknik fungerar på arbetsplatser. Eftersom det kommer ligga stort fokus på teknik och automation behöver du kunskap inom datorteknik, IT, styrteknik och elektronik. Robot- och automationsprogrammerare jobbar mycket med problemlösning och innovation.
Utbildningen passar dig som har grundkunskap om programmeringsspråk, samt ett stort intresse av innovationer och passion för teknik. Om du är analytisk, har en god samarbetsförmåga, nyfiken och ständigt vill utvecklas inom området är denna utbildning något för dig!
Jobbmöjligheter efter examen
Många branscher jobbar med processautomatisering, och där blir teknik kring robotar en viktig del inför framtiden. Därför är möjligheterna till jobb efter utbildningen Robot- och automationsprogrammerare goda. Efter avslutad utbildning kommer du att ha den kompetens som efterfrågas bland arbetsgivare.
Du kommer att kunna jobba i flertal olika branscher såsom tillverkningsindustri, logistik, vård, omsorg osv.
Möjliga yrkesroller efter utbildningen:
- Robotprogrammerare
- Automationsprogrammerare
- PLC-programmerare
- Automationstekniker
- Automationsingenjör
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Så ansöker du
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Programmerbara styrsystem, 100p
— Eller —
- Praktisk ellära, 100 p
— Eller —
- Programmering 1, 100p
Saknar du behörighet?
Gå en preparandutbildning:
Saknar du behörighet i Praktisk Ellära eller Programmering 1? Då kan du läsa en preparandutbildning. Preparandutbildningen består av webbaserade självstudier, där du studerar i din egen takt utan att vara kopplad mot en lärare. Läs mer om preparandutbildningen på utbildningens hemsida.
Bli behörig med reell kompetens:
Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Läs mer om reell kompetens på utbildningens hemsida.
Examen & Intyg
Utbildningen leder till en Yrkeshögskoleexamen - Robot och automationsprogrammerare
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Öppet hus
Välkommen på digitalt Öppet hus den 26 oktober!
Funderar du på att plugga ett YH-program eller kurs under våren 2024? Haka på vårt digitala Öppet hus den 26 oktober! Ett utmärkt tillfälle att få svar på dina frågor om utbildningen, yrkesrollen och studielivet hos oss!
Få svar på frågor som:
- Hur går utbildningen till?
- Vad kan jag jobba med efter utbildningen?
- Hur funkar distansstudier?
- Vad krävs för att bli behörig?
- Kan jag jobba samtidigt som jag pluggar?
- Hur fungerar LIA?
På plats finns både utbildningsledare och studerande som svarar på dina frågor.
När? 26 oktober klockan 18:00 - 19:00
Var? Zoom
Varmt välkommen!
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-10-26 | Tid: 18:00 - 19:00 | Till öppet hus |
Videoreportage
Intresseanmälan
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...