Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Tandsköterska

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans, Stockholm, Tranås
325 YH-p (65 veckor, ca 1,5 år)
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: januari 2022 - Distans
Sista ansökan: 2021-10-03
Event
2021-09-29

Videoreportage

Lär dig mer om YH-utbildningen till Tandsköterska på Tranås Utbildningscentrum. Hör studenterna berätta om deras erfarenheter!

Tandsköterska

Vill du ha ett omväxlande arbete där du arbetar med människor inom vård och hälsa? Vill du arbeta i team och träffa nya människor? I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor så vill du byta karriär och satsa på ett stimulerande arbete är detta utbildningen för dig. Som tandsköterska har du en central roll i tandvårdsteamet tillsammans med tandläkare, tandhygienister och tandtekniker. Arbetet är omväxlande och innebär ständiga möten med nya människor med olika behov i olika situationer.

Utbildningen finns som platsbunden i Stockholm. Den finns också som distans med fysiska träffar i Tranås. Utbildningen erbjuds också som platsbunden i Tranås, med Jönköping som satellitort. Läs mer på vår hemsida.

Distansutbildningen innehåller 12 st närträffar i Tranås och varje träff är 2-3 dagar.

Vad arbetar du med?

I yrkesrollen ingår allt från att ha egna patienter och ta röntgenbilder till mer traditionella uppgifter som att förbereda behandling, blanda material och sterilisera instrument. Att arbeta som tandsköterska är ett serviceyrke med mycket patientkontakt. Kontakten är viktig och du ska inge trygghet och tillit.

Som tandsköterska arbetar du självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar. Allt detta lär du dig under utbildningen. Föreläsningar varvas med praktiskt arbete i dentalrum och Lärande i arbete, LIA.

När du arbetar inom vården måste du arbeta enligt socialstyrelsens föreskrifter. Det innebär bla att du ska kunna använda skyddshandskar och kortärmade arbetskläder. Läs mer på vår hemsida, tucsweden.se.

Efter examen

Efter examen behärskar du konsten att informera om och utföra munhälsovårdande insatser. Samtidigt arbetar du kvalitets- och miljömedvetet och vet hur du ska hantera material ur ett miljösäkert perspektiv. Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare  de närmaste åren. Stora pensionsavgångar väntar och även framtidens krav på välutbildad personal gör att rekryteringsbehovet är stort. Detta ger dig som tandsköterska extra goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

För mer information om Tandsköterska, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Administration & organisation, 30 YH-p
 • Anatomi, anestesi & farmakologi, 20 YH-p
 • Examensarbete, 10 YH-p
 • LIA 1, 15 YH-p
 • LIA 2, 25 YH-p
 • LIA 3, 40 YH-p
 • Material & miljö, 20 YH-p
 • Munhålan & tändernas anatomi, 10 YH-p
 • Odontologi 1, 35 YH-p
 • Odontologi 2, 30 YH-p
 • Oral hälsa 1, 30 YH-p
 • Oral hälsa 2, 25 YH-p
 • Teamtandvård, 10 YH-p
 • Vårdhygien & smittskydd, 25 YH-p

LIA/Praktik

Under sammanlagt 16 veckor (Stockholm samt distans) resp 13 veckor (Tranås) är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

Tranås med satellitort Jönköping

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

eller motsvarande kompetens

Urval
Urval görs på 100 sökande, på sammanlagda meritpoäng av betyg och poäng på särskilt prov.

De 100 sökande som har högst meritpoäng på betyg erbjuds särskilt prov. Om sökande tackar nej till särskilt prov, eller ej närvarar går erbjudandet vidare till nästa sökande med högst meritvärde.

Det muntliga särskilda provet genomförs i form av gruppintervju. De sökande får i intervjun visa prov på att ta tills sig muntlig information och kommunicera information muntligt. Provet ska mäta förmågan att utveckla kompetens i att leda informativa möten kring tandhälsa och utveckla ett gott bemötande gentemot patienter. Max 20 poäng.

Stockholm

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Matematik 1
  • Engelska 5

eller motsvarande kompetens

Urval
Urval görs på 100 sökande, på sammanlagda meritpoäng av betyg och poäng på särskilt prov.

De 100 sökande som har högst meritpoäng på betyg erbjuds särskilt prov. Om sökande tackar nej till särskilt prov, eller ej närvarar går erbjudandet vidare till nästa sökande med högst meritvärde.

Det muntliga särskilda provet genomförs i form av gruppintervju. De sökande får i intervjun visa prov på att ta tills sig muntlig information och kommunicera information muntligt. Provet ska mäta förmågan att utveckla kompetens i att leda informativa möten kring tandhälsa och utveckla ett gott bemötande gentemot patienter. Max 20 poäng

Distans

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i

Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Urval
Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och poäng på särskilt prov.

De 250 sökande som har högst meritpoäng på betyg erbjuds särskilt prov. Det särskilda urvalsprovet genomförs i form av gruppintervjuer där muntlig dialog förs kring olika situationer. Provet mäter den sökandes förmåga att kommunicera i olika situationer. Max 20 poäng

Examen, diplom m.m.

Utbildningen ger dig en Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Event

Din framtid - live med TUC

Varmt välkommen till det webbaserade eventet Din framtid – live med TUC! Under några timmar kommer vi att berätta om fördelarna med yrkeshögskolan och presentera de utbildningar vi startar i januari. Självklart reder vi ut allt kring behörigheter och antagning som du behöver veta. Ta fram kalendern och boka in onsdagen den 29 september 2021.

Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2021-09-29    Tid:   17:00 - 19:45  

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tandsköterska

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig tandsköterska.

“FTV Östergötland ser ett stort behov av att rekrytera tandsköterskor de kommande 10 åren pga pensioneringar. TUC, en lokalt förankrad utbildning med lång erfarenhet och goda resultat tillsammans med våra duktiga handledare på klinikerna ger oss goda förutsättningar att lyckas.” Åsa von Post, Folktandvården Östergötland

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in