Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Tandsköterska

Nova - Utbildning
Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans, Oskarshamn
325 YH-poäng (65 veckor)
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter
Oskarshamn Sista ansökan
Vår 2021 
2020-10-31
Distans
Vår 2021 
2020-10-31

Tandsköterska

Vill du ha ett rörligt och omväxlande arbete där du får träffa många människor och både arbeta självständigt och vara en del i ett team? Då är tandsköterska ett bra val!

Som tandsköterska assisterar du vid undersökningar och behandlingar av patienter. Du rengör och steriliserar instrument och ser till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning. En tandsköterska kan också arbeta självständigt med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Administrativa uppgifter och receptionsarbete ingår också i arbetet.

Vår utbildning följer Yrkeshögskolemyndighetens nationella riktlinjer MYHFS 2016:13.

Yrkesliv

Efter utbildningen arbetar du som tandsköterska inom privattandvård eller folktandvård, i ett team med tandläkare och tandhygienist. Med tiden kan man specialisera sig och utbilda sig till exempelvis ortodontitandsköterska och arbeta med tandreglering, eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer. En tandsköterska kan också vara kliniksamordnare med mera inriktning mot personaladministration och organisationsfrågor.

Utbildningens upplägg

Du studerar på heltid under 65 veckor utan uppehåll för lov. Utbildningen genomförs på distans, men innehåller cirka 25 träffar, vilket innebär schemalagd undervisning på Nova två sammanhängande dagar varannan vecka, plus några extra dagar för metodövningar, studiebesök etc. Metodövningar och studiebesök kan ibland förläggas till någon annan närliggande ort. Under högsommaren, jul- och nyårstiden samt under LIA-perioderna är det dock längre intervall mellan gruppträffarna och då är det självstudier som gäller med hjälp av kurshandledningar på Internet och kurslitteratur.

Träffarna betraktas som obligatoriska, och innehåller seminarier och föreläsningar, skriftliga prov samt praktiska övningar. I övrigt studerar man självständigt med hjälp av studie­handledningar på Internet och kurslitteratur. I utbildningen ingår insändningsuppgifter, skriftliga prov och praktik. Support från lärare ges vid träffarna samt via e-post och telefon. Goda datakunskaper och tillgång till dator och Internet är ett krav eftersom vi använder oss av en webbaserad studieplattform.

Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad och kan läsa på egen hand. Studerar du hemma är det viktigt att du får lugn och ro för studierna under dagen eller kvällen. Att studera på 100 % är jämförbart med heltidsarbete!

Utbildning i de praktiska momenten sker dels vid gruppträffarna och vid metodövningar på tandvårdsklinik, men framförallt vid arbetsplatsförlagd LIA (Lärande i arbete). LIA omfattar 80 YH-poäng uppdelat i tre perioder, vilket motsvarar 16 heltidsveckor. Vår ambition är att du ska kunna göra din LIA i din hemkommun, men räkna med att du kanske kommer att behöva pendla inom ett större område både vad gäller LIA och kanske senare också arbete. LIA ska fördelas mellan privat tandvård och folktandvård. Under LIA får du tillämpa och fördjupa de teoretiska kunskaperna i verkliga situationer. LIA ger dessutom möjlighet till värdefulla kontakter i arbetslivet.

Kurser som ingår i utbildningen:

 • Administration och organisation, 30 YH-poäng
 • Anatomi, anestesi och farmakologi, 20 YH-poäng
 • Lärande i arbete termin 1, 15 YH-poäng
 • Lärande i arbete termin 2, 25 YH-poäng
 • Lärande i arbete termin 3, 40 YH-poäng
 • Material och miljö, 20 YH-poäng
 • Munhålans och tändernas anatomi, 10 YH-poäng
 • Odontologi 1, 35 YH-poäng
 • Odontologi 2, 30 YH-poäng
 • Oral hälsa 1, 30 YH-poäng
 • Oral hälsa 2, 25 YH-poäng
 • Teamtandvård, 10 YH-poäng
 • Vårdhygien och smittskydd, 25 YH-poäng
 • Examensarbete, 10 YH-poäng
För mer information om Tandsköterska, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet

Eftersom utbildningen är eftergymnasial krävs ett slutbetyg från gymnasial utbildning eller motsvarande. Du ska ha godkänt betyg i Svenska 2 eller motsvarande kunskaper.

God vana att använda dator och Internet är en förutsättning för att klara studierna.

Urval

Urval görs utifrån betyg i Svenska 1 och 2 (eller motsvarande) samt särskilt prov i form av ett skriftligt test  där de 50 sökande med bäst provresultat går vidare till intervju.

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN, beroende på vilken övrig inkomst du har. Om du behöver övernatta vid de schemalagda träffarna kan du läsa mer på skolans hemsida om vilka alternativ som finns 

Nova - Utbildning

Nova - Utbildning

Fokus på regionens utveckling

Välkommen att studera hos oss!På Nova kan du läsa längre och kortare eftergymnasiala utbildningar på hel- eller deltid. De erbjuder en ombonad och personlig studiemiljö med den teknik som krävs för flexibla studier.YH-utbildningar och högskoleutbildningar Här hittar du både YH-utbildningar och...


Läs mer om Nova - Utbildning och visa alla utbildningar.

Nova - Utbildning, FoU & Affärsutveckling Facebook

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tandsköterska

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Nova - Utbildning

Varvsgatan 15
572 28 Oskarshamn

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner.

Brasilianska
(5)
Tycker att det har varit en väldigt omfattande utbildning. Har fått lära mig massor på kort tid. Ett och ett halvt år har gått väldigt fort. Och har fått nya vänner genom utbildningen.
Rockan
(4)
Jättebra utbildning om man som jag är disciplinerad och gillar att styra sina dagar själv. Intensivt men lärorikt när man är på plats i Oskarshamn. Superbra utbildning som fungerar mycket bra.
Tandsköterskan
(5)
Bra utbildning, bra lokaler, bra upplägg och jag fick arbete innan jag tagit examen.
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från distansutbildningar.se
Logga in

Du kanske också är intresserad av: