Lönespecialist

Vill du arbeta med ekonomi- och personalfrågor? Vill du ha ett omväxlande yrke med ständig utveckling och nya utmaningar? Då är lönespecialist yrket för dig! Behovet av rätt kompetens ökar och många företag har idag svårt att rekrytera. Som lönespecialist hanterar du komplexa lönesystem, arbetar kundorienterat, har bra kommunikationsförmåga och är insatt i personalfrågor inom lön. Lönespecialist - ett framtidsyrke!
Utbildningen finns som platsbunden i Linköping. Den erbjuds också på distans med fysiska träffar i Jönköping. Läs mer på vår hemsida.
Vad arbetar du med?
Lönespecialisten måste följa med i den snabba utvecklingen av olika lönesystem. Idag innebär det en mycket mer rådgivande roll mot ledare och personalavdelning. Samtidigt ställs det ökande krav på lönespecialistens generella kunskaper. Du måste ha insikt och kunskaper om ekonomi och personalfrågor, samt veta hur dessa samverkar med lönefunktionerna.
Utbildningen ger dig kunskap i att utföra beräkningar av löner, med både tillägg och avdrag. Du lär dig förstå hela löneprocessen, samt lagar och regler som berör lön. Efter utbildningen kan du beräkna, redovisa och betala skatter. Samtidigt har du förståelse för bokföring och redovisning. Kommunikation är en viktig del och du utbildas i att kommunicera i både tal och skrift, anpassat efter vem som är mottagaren.
Som lönespecialist är det viktigt att ha kunskap om arbetsrätt, dvs de lagar, regler och kollektivavtal som finns och hur de påverkar varandra. Självständigt genomför du kartläggning och analys av lönerutiner med hjälp av nyckeltal och med hög servicekänsla bidrar du till att utveckla den rådgivande delen av yrkesrollen. Utbildningens teoretiska del uppfyller kraven för auktorisation.
Efter examen
Efter examen arbetar du som lönespecialist, löneassistent eller lönekonsult. Jobben finns inom alla branscher, både små och stora företag, privata och offentliga arbetsgivare samt bemanningsföretag. Utbildningen uppfyller de teoretiska kraven inför en auktorisation i SRF. För att erhålla auktorisation och uppnå titeln Auktoriserad Lönespecialist behövs tre års praktisk erfarenhet.
Redan idag finns en stor efterfrågan på lönespecialister hos arbetslivet. Denna efterfrågan kommer att öka framöver när många som idag är verksamma går i pension. Lönefunktionen är en allt viktigare del i företagens samlade personalfunktion.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
Linköping
- Affärsengelska med inriktning på löneområdet, 10 YH-p
- Arbetsrätt, 30 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Kommunikation, 20 YH-p
- LIA 1, 40 YH-p
- LIA 2, 50 YH-p
- Löneadministration, grund, 30 YH-p
- Löneadministration, påbyggnad, 30 YH-p
- Lönearbetets innehåll & processer, 30 YH-p
- Lönesystem & systemkunskap, 20 YH-p
- Personalekonomi, 30 YH-p
Distans/Jönköping
- Affärsengelska med inriktning på löneområdet, 10 YH-p
- Arbetsrätt, 30 YH-p
- Bokföring & redovisning grund, 30 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Kommunikation & introduktion i yrkesrollen, 25 YH-p
- LIA 1, 40 YH-p
- LIA 2, 60 YH-p
- Löneadministration grund, 30 YH-p
- Löneadministration påbyggnad, 30 YH-p
- Löneadministration fördjupning, 30 YH-p
- Lönearbetets innehåll & processer, 30 YH-p
- Lönesystem & systemkunskap, 30 YH-p
- Pensioner & försäkringar, 15 YH-p
- Personalekonomi, 30 YH-p
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är också Lärande i arbete, LIA, då dina studier är förlagda till en arbetsplats. Som studerande är du ute på ditt LIA-företag under två olika perioder om totalt 18 veckor (Linköping) eller 20 veckor (distans). På så sätt lär du känna arbetslivet och får förståelse för yrkesrollen.
Ansökan och behörighet
Distans
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Matematik 2
- Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3
- Urval
Urvalet görs på meritvärde på betyg.
Linköping
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Matematik 2
- Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3
- Urval
Urvalet görs på det sammanlagda poäng av särskilt prov som består av två delar.
Särskilt urvalsprov del 1
Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt urvalsprov i form av en webbprov. Provet ska mäta den sökandes logiska, analytisk och problemlösande förmåga. Max 25 poäng.
Särskilt urvalsprov del 2
De 150 sökande med högst resultat på webbprov går vidare till särskilt urvalsprov del 2.Det särskilda urvalsprovet genomförs i form av gruppintervju där muntlig dialog förs kring olika situationer. Provet mäter den sökandes förmåga att kommunicera i olika situationer. Max 25 poäng.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 1
Samarbete med arbetslivet
Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig lönespecialist.
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...
Dålig struktur och planering. Löften som inte hålls och svårt att få hjälp. Så ser skoltiden ut på TUC. Du kommer inte heller få hjälp med LIA plats. Skulle inte rekommendera ...