Korta YH-utbildningar

Utsättningskurs för samhällsbyggare

KartoTek, Distans
Längd
16 veckor
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
16 veckor
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2023

  • Distans med träffar
  • Distans

Om utbildningen

Utsättningskurs för samhällsbyggare

För dig som har erfarenhet av bygg- och anläggning: nu kan du bredda dig med en kort YH-utbildning och lära dig utsättningsmätning - en mycket efterfrågad kompetens

Arbetar du inom samhällsbyggnadsbranschen eller med trädgårdsplanering och vill kunna arbeta med utsättning? Då är den nya utbildningen Utsättningskurs för Samhällsbyggare det optimala valet för dig! Kursen innehåller olika metoder för främst utsättning och inmätning, vilket kommer att ge dig nya arbetsmöjligheter och bredda dina kunskaper inom området. 

Efter avslutad kurs kommer du att kunna planera mätningar, välja ut detaljer i en ritning och markera detaljernas lägen i verkligheten med hjälp av moderna mätinstrument (totalstationer och GPS-utrustning). Som utsättare kommer du att kunna analysera problem, hitta innovativa lösningar och samarbeta med andra yrkesverksamma inom branschen för att nå gemensamma mål. Du kommer också att ha en eftertraktad kompetens inom byggbranschen och vara förberedd på att möta de allra flesta utmaningar som kan uppstå inom utsättning på exempelvis byggarbetsplatser.

Kursen tar upp teori och praktik för att behärska de olika instrumenten och mätningstyperna, och sker främst online för teorigenomgångar och datorövningar. Att utbildningen sker på distans gör det möjligt att arbeta och studera samtidigt var du än bor eller befinner dig. De praktiska momenten genomförs i och runt skolans lokaler i Kista, Stockholm.

Ta chansen att utveckla din kompetens och skapa nya möjligheter för dig inom bygg- och anläggningsbranschen genom att anmäla dig till vår utbildning!

För mer information om Utsättningskurs för samhällsbyggare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du ansöker via websidan YH-antagning. Glöm inte att bifoga alla de underlag som behövs.

Länk till antagningen: https://apply.yh-antagning.se/to/kartotek/ht2023/3

Särskilda förkunskaper

6 månader arbetslivserfarenhet på heltid från bygg- och anläggningsbranschen eller motsvarande. För att dra full nytta av och följa med i utbildningen är det viktigt att du har grundkunskaper om arbetsprocesser inom byggbranschen. Dessutom krävs det att du har en viss förståelse för generella begrepp inom området för att kunna tillgodogöra dig de omfattande kunskaper som utbildningen erbjuder.

Efter utbildningen

Yrkesroller efter utbildningen

Utsättare inom bygg och anläggning

Dina möjligheter till jobb

I dessa tider när konjunkturen svänger är det viktigt att ha den kompentens som är eftertraktad på arbetsmarkanden. Genom att delta i denna utbildning får du de färdigheter och kunskaper som behövs för att ta genomföra utsättningsmätningar och på så vis bli mer attraktiv på arbetsmarknaden eller ge dig nya möjligheter på din arbetsplats. Utsättning är kanske den vanligast förekommande mätmetoden, och behövs inom alla byggnadsprojekt, så behovet är stort.

Kursinnehåll

Studieform och upplägg

Undervisning kommer att bedrivas på deltid under fyra månader och ske samtidigt både på distans och på plats i utbildningens lokaler i Kista. Endast några få tillfällen kommer att kräva obligatorisk fysisk närvaro, som t.ex. vid examinationer och vid vissa praktiska undervisningsmoment. Föreläsningar spelas in och läggs upp på Internet så att man kan se dem när det passar.


Kursinnehåll

Grundläggande geodesi (11p)
Delkursen ska ge de teoretiska geodetiska kunskaper som behövs för att förstå och kunna utföra de praktiska moment som ingår i utbildningen. Delkursens innehåll är bl.a. teori bakom de viktigaste geodetiska mätmetoderna och beräkningarna i plan och höjd samt kunskaper om olika moderna tillämpningar och utrustningar (t.ex. GPS) som är vanliga inom geodetisk mätning på exempelvis byggarbetsplatser.

Matematik (4p)
Delkursen innehåller grunderna i hur man löser typiska matematiska problem inom de områden som utbildningen behandlar. Kursen ska också bidra till att ge kunskaper om matematikens betydelse och användning inom andra delkurser inom utbildningen samt i yrkesmässiga sammanhang.

Praktisk geodesi för utsättare (20p)

Kursdelen går ut på att få de studerande att behärska och använda de viktigaste typerna av mätningsteknisk utrustning (t.ex. avvägare, totalstationer, GPS (GNSS) vid inmätning och utsättning. Kursen innehåller teoretiska och praktiska övningar där man lär sig genomföra en fri uppställning med totalstation för att sedan med detta instrument eller GPS (GNSS) utföra inmätning och utsättning. Elementära avvägningsövningar samt kontroll av utrustning ingår även. Man lär sig sedan bearbeta, analysera och felsöka sina mätdata i en geodesiprogramvara samt presentera resultaten för vidare användning.

Ritningsläsning (5p) 

Kursmomentet innehåller grunderna i ritningsläsning och hur man tolkar viktiga byggrelaterade dokument.

Målgrupp

Utbildningen riktar sig främst till anställda inom samhällsbyggnadssektorn som vill utöka sina kunskaper inom geodetisk mätningsteknik för att få kompetens för att utföra utsättningsarbeten, som det är ett stort behov av inom samhällsbyggnadsbranschen.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Utsättningskurs för samhällsbyggare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
KartoTek
Isafjordsgatan 28A
164 40 Stockholm

Kartotek - Att lära genom att göra

Kartotek är företaget som brinner för utbildning och ser som sin viktigaste uppgift att säkerställa att kvalificerad personal finns på de företag som arbetar inom samhällsbyggnadssektorn.  Den första kursen i Mätnings- och kartteknik startade 1998 då som KY, Kvalificerad yrkesutbildning,...

Läs mer om KartoTek och visa alla utbildningar.

Highlights