Om utbildningen

VVS-ingenjörer skapar energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Som VVS-ingenjör kan du arbeta som projektledare för tekniska VVS-system i nybyggnationer eller ombyggnationer. Du kan även arbeta som konstruktör och designa tekniska system. Du kan arbeta för ett stort entreprenadbolag eller för ett mindre företag som specialiserat sig på VVS.
Rollen som VVS-ingenjör
VVS-ingenjörer skapar energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Som VVS-ingenjör kan du arbeta som projektledare för tekniska VVS-system i nybyggnationer eller ombyggnationer. Du kan även arbeta som konstruktör och designa tekniska system. Du kan arbeta för ett stort entreprenadbolag eller för ett mindre företag som specialiserat sig på VVS.
Ett projekt kan handla om nybyggnation eller ombyggnation och omfatta ett eller flera tekniska system. Du planerar produktionen vad gäller ekonomi, tid och personal och träffar beställare och andra entreprenörer i byggmöten.
Väljer du ett jobb som konstruktör, designar du tekniska system utifrån ställda krav och tar fram bygghandlingar. Till din hjälp har du datoriserade beräkningssystem och CAD. Ofta ingår även besiktningar och energiutredningar i uppgifterna.
Framtidsutsikter
Byggandet i länet ligger på rekordnivåer. Vi blir fler i Västerbotten och befolkningstillväxten i länet skapar ett behov att bygga och renovera bostäder. Vid sidan av det kraftiga bostadsbyggandet pågår även byggnationer av exempelvis skolor, äldreboenden och vägarbeten i länet.
Installationsbranscherna som projekterar, bygger och servar installationer i fastigheter, har den mest centrala rollen i energieffektiviseringsprocessen och vill därför medverka till uppfyllelsen av Sveriges energimål. För att kunna göra det behöver fler VVS-ingenjörer utbildas inom Yrkeshögskolan.
Bred YH-utbildning varvad med kvalificerad yrkespraktik
Under utbildningens 2 år läser du en lång rad olika kurser som exempelvis fastighetsteknik, CAD, projektering och byggteknik, VVS-teknik, projektmetodik och kommunikation och ledarskap. Genom din LIA (lärande i arbete) knyter du tidigt kontakter med yrkesverksamma i branschen och skaffar dig erfarenhet och kunskap som i 94% av fallen leder till jobb direkt efter avslutad YH-utbildning.
Det är viktigt att du som VVS-ingenjör behärskar Excel. Därför får du under hela din utbildning hos oss fri tillgång till onlinekurs i Excel och Word.
Distansstudier med månadsvisa träffar i Umeå
Denna utbildning är på helfart och har fysiska träffar en gång i månaden i Umeå under hela utbildningen. Dessa moment är obligatoriska att närvara vid om de innefattar någon form av examinerande inslag som t.ex. tentamina, laborationer eller studiebesök.
Att läsa på distans kan vara ett bra alternativ för dig som vill studera på en yrkeshögskoleutbildning utan att flytta. Undervisningen sker via vår lärplattform där du hittar allt ditt kursmaterial och pratar med dina studiekamrater och lärare via video, chatt och forum.
Efter utbildningen
Efter utbildningen har du kunskap om byggkonstruktion samt olika installationssystem. Du har färdigheter i ritningsprogrammet CAD samt specialistkunskap inom olika värme- och ventilationssystem samt klimat- och rörsystem, värmepumpar och rumskylare. Du har kompetens att felsöka, göra kontroller samt beräkningar. Efter utbildningen kan du arbeta som VVS-ingenjör, VVS-projektör eller VVS-konstruktör och designa tekniska system för nybyggnationer eller ombyggnationer.
LIA
Under utbildningens 3 LIA-perioder (23 veckor) jobbar du i skarpt läge på olika arbetsplatser. Under LIA-perioderna utvecklar du dina teoretiska kunskaper i praktiken och skapar kontakter som leder till jobb. För Folkuniversitetets studerande finns en möjlighet att genomföra sin LIA (Lärande i arbete) på valfritt företag i ett EU-land. Folkuniversitetet Umeå har beviljats medel från Erasmus som möjliggör detta.
Vad innebär en yrkeshögskoleutbildning?
Alla yrkeshögskolans utbildningar svarar mot en konkret efterfrågan på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetslivet.
Utbildningen är avgiftsfri och du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Kommande kursstarter
Varför välja Folkuniversitetet Norr?
Bra kontakter med
näringsliv
Eftertraktad utbildning
Behov på
arbetsmarknaden
Så ansöker du
Förutom grundläggande behörighet för yrkeshögskoleutbildning krävs särskild behörighet:
Godkänt betyg/E i Matematik B/ Matematik 2 eller motsvarande kunskaper
Godkänt betyg/E i Svenska B/ Svenska 2/ Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande kunskaper.
Ansökan
Ansökan är öppen och du söker utbildningen på YH-antagning.se eller på Folkuniversitetets webbplats. Varmt välkommen med din ansökan. Senaste ansökningsdatum är 2022-05-01.
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Intresseanmälan

Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar i Norr
Vi är en av landets största anordnare av yrkeshögskoleutbildningar Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher där det finns en uttalad efterfrågan på kompetens. Alla våra YH-utbildningar är kostnadsfria och ger...
Läs mer om Folkuniversitetet Norr och visa alla utbildningar.