YH-utbildning

Medicinsk fotterapeut

Yrgo, i Göteborg (+1 orter)
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Vill du veta mer?

Medicinsk fotterapeut

medicinsk fotterapeut

Vill du arbeta med människor och har ett intresse för fotvård? Som medicinsk fotterapeut förebygger och behandlar du fotbesvär hos människor som särskilt behöver ta hand om sina fötter. Yrket är fritt och du har stort inflytande över dina arbetsvillkor och tider.

Arbetsmöjligheterna för medicinska fotterapeuter finns på sjukhus, vårdcentraler och inom kommunal hälso- och sjukvård. Många väljer att bli egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och landsting.

Om utbildningen

Utbildningen ger den kompetens du behöver för att arbeta som medicinsk fotterapeut inom hälso- och sjukvård eller som egen företagare. Utbildningen ger dig kvalificerade teoretiska och praktiska kunskaper för att självständigt kunna bedöma och utföra fotterapi utifrån ett hälso- och sjukvårdsperspektiv.

Kursinnehåll

Kurser

 • Affärsekonomi och entreprenörskap, 25p
 • Examensarbete, 25p
 • Grundläggande fotterapi, 60p
 • Lärande i arbete 1, 20p
 • Lärande i arbete 2, 30p
 • Medicinsk fotterapi, 65p
 • Tillämpad fotterapi, 60p
 • Vårdpedagogik, 15p

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Eftersom vi är placerade i Göteborg kan vi ordna en LIA-placering inom vårt nätverk i området. Vi kan dock inte garantera en placering på din hemort. Däremot kan du ordna LIA på din hemort genom egna kontakter. Vi stöttar dig genom hela processen.

Studieupplägg och examen

Utbildningen går på heltid under 1,5 år. Den teoretiska undervisningen sker till stor del på distans. I utbildningen ingår också 12 fysiska träffar då både teoretiska och praktiska moment gås igenom. Varje träff varar 2-3 dagar i följd. Utöver dessa dagar tillkommer praktisk undervisning. De praktiska momenten utförs på vår klinik i Göteborg, onsdag och torsdag var tredje vecka.

Du ska ha tillgång till en dator (ej surfplatta) med kamera, mikrofon och internet. Du förväntas ha tillräckliga datorkunskaper för att kunna delta aktivt via vår lärplattform och i webbmöten varje vecka.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Hälso- och sjukvården i Västra Götaland – Region Jönköping – Region Halland – Landstingen i Värmland – Privata företagare inom yrkesområdet

Så ansöker du

 1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Läser du behörighetsgivande studier måste du skicka med en digital kopia på studieintyg, så att vi vet att du har pågående studier. 
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. 

Du behöver alltid kunna styrka kunskaper i svenska. Om du saknar godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 erbjuder vi ett behörighetsgivande språktest. Vi rekommenderar att du i första hand vänder dig till vuxenutbildningen i din hemkommun för att ansöka om att få läsa Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 då det ökar dina chanser att bli antagen och klara utbildningen.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

 • Anatomi och fysiologi 1
 • Omvårdnad 2
 • Psykologi 1
 • Social omsorg 2
 • Ytterligare kurser på 1250p från vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande.

  Avseende utbildning i äldre kurser utgår vi i från SKOLFS 2011:196 om vilka kurser enligt kursplaner som motsvaras av kurser enligt ämnesplaner.

  Uppfyller du inte förkunskapskraven?

  Uppfyller du inte de formella förkunskapskraven kan du söka på reell kompetens. Reell kompetens är den samlade kompetens du har, oavsett om du kan styrka den med betyg eller annat intyg.

  Antagning och urval

  Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

  Hur görs urvalet?

  Urvalet för den här utbildningen gör vi baserat på betyg och skriftliga prov i svenska. Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller förkunskapskraven att få en inbjudan till urvalsprov om det är aktuellt. Det kommer att finnas olika datum och tider att välja mellan.

  OBS! Proven genomförs på plats i Göteborg andra veckan i maj. Det provet erbjuds inte på distans eller digitalt.

  Antagningsbesked

  Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. 

  HITTA DIN FRAMTID HOS YRGO

  En yrkeshögskoleutbildning ger dig precis den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Välj bland vårt stora och breda utbud. Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år...

  Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar.

  Highlights