YH-utbildning

Webbutvecklare

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Webbutvecklare

Yrket som webbutvecklare passar dig som är nyfiken och noggrann och har sinne för teknik, analys och problemlösning. Du har specialiserade kunskaper i programmering, publiceringsverktyg samt Design & UX och arbetar med att utveckla olika produkter och tjänster för webben utifrån ett användarperspektiv. I stor utsträckning handlar det om till exempel webbplatser, webbapplikationer eller e-handelssystem. Som utvecklare har du god problemlösnings- och kommunikationsförmåga samt ett gott öga för design.

Vad arbetar du med?

Som webbutvecklare har du kunskap om branschens verktyg och tekniker för att skapa och addera funktionalitet till moderna webbplatser. Du arbetar med de vanligaste programmeringsspråken HTML och CSS, C# och JavaScript och utvecklar webbplatser och andra tjänster utifrån ett användarperspektiv med kundens krav och behov i fokus. Du jobbar antingen självständigt eller i team med andra utvecklare, ofta i projektinriktad form.

Du behöver kunna förklara teknisk funktionalitet på ett begripligt sätt, och det är därför av stor vikt att du som utvecklare har god kommunikationsförmåga för att skapa samsyn med kundens utgångspunkt i åtanke. Du har kompetens att föra dialog om åtaganden och lösningar inom området både på svenska och engelska.

I rollen ingår även att arbeta med design och tillgänglighet på webben. Med utgångspunkt i kundnöjdhet och lönsamhet är det viktigt att du har förståelse för hur en affärsverksamhet drivs och utbildningen ger dig även kunskap i entreprenörskap och företagande. Med utgångspunkt i kundnöjdhet och lönsamhet är det viktigt att du har förståelse för hur en affärsverksamhet drivs och utbildningen ger dig även kunskap i entreprenörskap och företagande.

Yrket som webbutvecklare är flexibelt då arbetet teoretiskt sätt kan utföras var som helst i världen så länge du har tillgång till dator och stabil uppkoppling. Ibland kan hemarbete vara aktuellt, eller att arbeta från utlandet, men i många fall har man en fast arbetsplats på ett kontor, beroende på vilken arbetsplats och arbetsgivare det gäller. Anställningsformen kan variera då vissa utvecklare jobbar som IT-konsuler eller frilansare medan andra har fast anställning. Alla företag kommer vilja ha olika delar av sin verksamhet på webben. För ett företag kanske du skapar en informationswebbplats och för ett annat en webbplats för e-handel – möjligheterna är många!

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater arbetar mycket i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

Dator

För att du ska kunna tillgodose dig utbildningen på bästa sätt, rekommenderar vi att du har tillgång till en egen bärbar dator. För att datorn ska klara programvaran som ingår i undervisningen behöver du en dator med:

 • Minsta krav:
  Intel core I5, 16 gig ram
  256 GB SSD
 • Rekommenderat:
  I7, 32 GB ram, 512 GB SSD
För mer information om Webbutvecklare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Design & UX, 20 YH-p
 • Examensarbete, 30 YH-p
 • Fördjupning programmering, 80 YH-p
 • Grundläggande programmering, 25 YH-p
 • HTML & CSS med agila utvecklingsmetoder, 40 YH-p
 • JavaScript 1, 15 YH-p
 • JavaScript 2, 30 YH-p
 • Kommunikation, 15 YH-p
 • LIA 1, 40 YH-p
 • LIA 2, 85 YH-p
 • Publiceringsverktyg, 20 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Programmering 1
 • Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Behovet av webbutvecklare påverkas av den kompetensbrist som råder inom det digitala området. Den tekniska utvecklingen ihop med den digitala transformation vi befinner oss i ökar efterfrågan på yrkesrollens kompetens. Digitaliseringen av samhället och utvecklingen av nya IT-tjänster och produkter gör att efterfrågan på webbutvecklare är stor både nationellt och internationellt. Digitala plattformar används numera av de flesta företag vilket ställer krav på webbutvecklarkompetens. En mängd IT-företag vi samarbetar med vittnar om ett ökat anställningsbehov de kommande åren.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Webbutvecklare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
4/5
Tim Falk
15 apr 2024
Bra skola

Skolan och utbildningen är bra, skönt med distans som skapar möjlighet för att hantera både privatlivet och plugget på ett enklare sätt med egen frihet under ansvar, skulle dock...

TUC Yrkeshögskola
19 apr 2024
Vad roligt att du är nöjd med oss och utbildningen du läser. Vi skickar dina tankar om ...
Visa mer
2/5
Misstag
15 apr 2024
Dåligt upplevelse

Hamnat i fel grupp som är knappt aktiva och vägrar samarbeta, utbildningsledare vägrar flytta mig till en annan grupp och däremot får man stå själv med problemet i svåra kurser ...

TUC Yrkeshögskola
19 apr 2024
Tråkigt att höra att du inte är nöjd med utbildningen. Vi tar detta vidare med ansvarig...
Visa mer
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights