YH-utbildning

Kyl- & värmepumpstekniker

TUC Yrkeshögskola, i Tranås (+1 orter)
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Kyl- & värmepumpstekniker

Är du teknikintresserad, gillar att lösa problem och vill arbeta praktiskt och varierande? Då kan yrket som kyl- & värmepumpstekniker vara något för dig. I yrkesrollen arbetar du med att skapa ett behagligt inomhusklimat för fastigheter eller kyla inom industrin, på idrottsanläggningar och i serverhallar. Yrket är flexibelt och du jobbar både praktiskt och teoretiskt. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du i stor utsträckning själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Tranås.

Vad arbetar du med?

Som kyl- & värmepumpstekniker installerar, underhåller och felsöker du olika typer av kylanläggningar och värmepumpssystem. Ibland behöver man utföra beräkningar av kyl- och värmebehov för att dimensionera anläggningar rätt. Vid installation och underhåll av kyl- och värmepumpsanläggningar har du de kunskaper inom energibesparing och energieffektivisering som krävs. Förutom att arbeta med installationer jobbar du även med problemlösning, kalkylering, projektledning och styrning av olika system, ibland via ett övergripande system.

Rätt kyl- och värmepumpsteknik är en förutsättning för miljö och hälsa då kylanläggningar har en stor påverkan på det globala klimatet. I din yrkesroll jobbar du med det viktiga miljöarbetet och bidrar till att nå framtidens klimat och miljömål. Utifrån miljö-, driftsäkerhet-, tillgänglighet- och serviceaspekter bedömer och motiverar du de mest fördelaktiga alternativen vid systemlösning. I din roll ingår också kundkontakt och du ger rådgivning om olika produktval, omfattning och serviceavtal.

Det utbildas för få kyl- och värmepumpstekniker så efter examen kommer du inte bara ha ett spännande och varierande yrke, du kommer även att ha goda jobbmöjligheter. Programmet, som vänder sig till dig som har praktiskt handlag, ger dig praktiska och teoretiska kunskaper för att genomgå examinering för personlig kylcertifiering.

Utbildningen ger dig det systemtänk och helhetssyn som starkt efterfrågas, samtidigt som du får fördjupade kunskaper. Utbildningen innefattar kurser där men behöver utföra en del beräkningar och där du får lära dig viktig kunskap inom termodynamik. Efter examen arbetar du som kyl- & värmepumpstekniker, kylservicetekniker, kyltekniker, kylmontör eller värmepumpstekniker. Du utför dina arbetsuppgifter på olika typer av industrier, serverhallar, sjukhus, kontorsbyggnader, eller idrottshallar och även i privata hushåll och affärer.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

För mer information om Kyl- & värmepumpstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

september 2024

 • Distans med träffar
 • Tranås
 • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

september 2025

 • Distans med träffar
 • Tranås

september 2026

 • Distans med träffar
 • Tranås

Utbildningens innehåll

 • Affärsmannaskap & kundrelationer, 20 YH-p
 • Byggnadsfysik, 15 YH-p
 • Elsystem i kylanläggningar, 40 YH-p
 • Entreprenadjuridik, 10 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Jämställdhet, hållbarhet & ergonomi, 10 YH-p
 • Kommunikation, 10 Yh-p
 • Kyl- & värmepumpsteknik, 50 YH-p
 • Kylprocessen, 35 YH-p
 • LIA 1, 25 YH-p
 • LIA 2, 40 YH-p
 • LIA 3, 40 YH-p
 • Miljöteknik & lagstiftning inom kylområdet, 15 YH-p
 • Projektledning, 15 YH-p
 • Styr- & reglerteknik, 30 YH-p
 • Värme- & ventilationssystem, 30 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig kyl- & värmepumpstekniker. Vi samarbetar bl a med Ömangruppen, Bosch, IVT, Hammarstedts Kyl & Inneklimat, BLM Kyl & storkök och Linds & Källmans samt branschorganisationerna.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kyl- & värmepumpstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights