Om utbildningen

DISTANSUTBILDNING I FOTO PÅ HALVFART (50%)
Vår distansutbildning i fotografi (Foto distans) på 39 veckor ger grundläggande kunskaper om kameran, komposition och bildens språk.
Utbildningen passar dig som vill lära dig mer om kameran och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Här får du lära dig grunderna inom fotografering, arbeta praktiskt med att fotografera och får professionellt stöd.
VECKOVISA GRUPPSAMTAL
Utbildningen är mycket praktiskt inriktad och du som deltagare kommer varje vecka att få en ny spännande fotouppgift att lösa. Under året gång kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via Teams. I dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater på dina foton. Dessa samtal kommer att vara förlagda till torsdagar.
OBLIGATORISKA TRÄFFAR
Utbildningen har tre obligatoriska träffar på plats vid Sigtuna folkhögskola.
-
25-27 augusti (internathelg 1)
-
12-14 januari (internathelg 2)
-
31 maj – 2 juni (internathelg 3)
ARBETSMOMENT
Under läsåret kommer du bland annat att få grundläggande kunskap om:
-
Kamera och kamerateknik. Exempelvis, bländare/slutare och ISO, samt hur du ställer in din kamera semi-manuellt och manuellt.
-
Kompositionsregler och perspektiv.
-
Att arbeta i naturligt ljus. Du får också prova att göra en egen ljussättning hemma med enkla medel.
-
Dokumentärfoto (samt en titt på några kända fotografer och deras arbetssätt).
Några andra moment under kursen är:
-
Temafoto: Lär dig att fotografera teman som exempelvis ”förfall”, “gemenskap”, “ensamhet”.
-
Porträttfoto.
-
Fotografera events, exempelvis mässor, bröllop, födelsedagar.
-
Landskap och matfotografering.
-
Bildens språk, berätta med bilder i stället för ord.
MINIPROJEKTDu kommer också att genomföra två “miniprojekt” under läsårets gång, som kommer att pågå parallellt med veckouppgifterna. Det ena projektet är ett gemensamt tema och i det andra projektet får du som deltagare välja ditt eget ämne som du vill fördjupa dig i. Tidigare kursdeltagare har exempelvis fotograferat djur, gatuliv i storstäder och sport. Under internathelgerna presenterar deltagarna sina bilder inför resten av klassen.
Sigtuna folkhögskola på Facebook
Så ansöker du
Ansökan till läsåret 23/24 är öppen.
Så här går antagningen till:
Du skriver ett personligt brev i din ansökan till utbildningen. Skriv inte enbart en rad om att du tycker om att fotografera, utan berätta om vem du är, vad du gör nu, vad du förväntar dig av kursen, om du kanske skulle ha nytta av den i ditt arbete eller liknande, samt på vilken nivå du ligger idag.
Om du kommer med i urval två skall du även lämna in tre bilder som du gillar och som representerar vem du är som fotograf. Bilderna är tagna av dig själv. Om vi tycker att du är en lämplig kandidat till att gå kursen kallar vi dig till en gruppintervju via Microsoft Teams. Där kommer du få fler frågor för att vi ska få en känsla för hur du är som person och även hur du fungerar i grupp. I slutet av våren får du ett antagningsbesked om du har fått plats eller inte.
ANTAGNINGSKRAV
För att bli antagen ska du ha ett genuint och levande intresse för fotografi och bildspråk. Vi lägger vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser.
Urvalet till utbildningen gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i ditt personliga brev, dina bilder, samt gruppintervjun. Vi lägger stor vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt motivation att delta i gruppdiskussioner och lösa uppgifter.
Du ska ha fyllt 18 år och ha fullständigt gymnasium.
Examen & Intyg
Efter utbildningen får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas.
EFTER UTBILDNINGEN
Efter utbildningen kan du grunderna i fotografi. Du behärskar de tekniska bitarna och vet hur du ställer in din kamera manuellt. Du har breddat dina fotografiska färdigheter i praktik och teori samt har en ökad förståelse för bildens språk och hur man berättar med bild.
Om du redan är en van fotograf som förstår skärpedjup, slutartider, ISO-tal och hur du uttrycker dig i bild, kan utbildningen bli “tråkig” och inte ge dig någon särskild utmaning. Då kan projektåret i foto passa dig bättre.
Kostnader
KOSTNADER
Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.
Schablonavgiften täcker kostnader för:
-
försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
-
kostnader för skolans digitala lärmiljö.
Materialavgiften täcker kostnader för:
-
kursmaterial läraren eller ni på kursen behöver ha för att genomföra undervisningen.
Schablonavgiften är 300 kr/termin.
Materialavgiften är 800 kr/termin
Internat, kost och logi
-
HT 23 (internathelg 1):2072 kr
-
Vt 24 (internathelg 2 och 3):2812 kr
Intresseanmälan

Folkhögskolan har funnits i drygt hundra år. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats. En plats där du kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Du kanske vill gå en av...