Korta YH-utbildningar

Markmodellering och kartering med drönare

KartoTek, i Kista (+1 orter)
Längd
3 månader
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
3 månader
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

 Markmodellering och kartering med drönare

Markmodellering och kartering med drönare

Ansökan är öppen, lämna en intresseanmälan för mer information! 

Drönare har blivit ett allt vanligare verktyg inom samhällsbyggnadsbranschen och används för att framställa olika typer av markmodeller (t.ex. vid volymbestämningar) samt vid kartering. Den tekniska utvecklingen har gjort drönare allt mer noggranna och effektiva vilket gör att de kan användas vid framställande av projekteringsunderlag inom exempelvis anläggningsprojekt.


Drönare har därför blivit mycket eftertraktade och konkurrerar i många fall ut gamla konventionella mätningsmetoder. Det som gör just denna utbildning intressant är att den kombinerar kunskaper om drönarflygning och regelverk med mätningstekniska kunskaper om hur man uppnår en tillräcklig noggrannhet för sitt projekt genom att planera bl.a. flygstråk, flyghöjd och stödpunkter på ett optimalt sätt. Denna kombinerade kunskap är det mycket ovanligt att andra kurser erbjuder, vilket gör denna utbildning unik.


Utbildningen sker på distans vilket gör det möjligt för dig att arbeta och studera samtidigt var du än bor eller befinner dig!

30 YH poäng

För mer information om Markmodellering och kartering med drönare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du ansöker via Yh-antagning. Glöm inte att bifoga alla de underlag som behövs.

Särskilda förkunskaper

Minst 6 månaders yrkeserfarenhet på heltid.

Målgrupp

Utbildningen är inriktad mot olika yrkesgrupper som arbetar inom samhällsbyggnadsbranschen (speciellt mätningsingenjörer) och är intresserade av att vidareutbilda sig.

Kursinnehåll

- Fotogrammetri, grundkurs (5p).
Flygbildens och stereomodellens geometriska egenskaper, kameraegenskaper, blocktriangulering, flygburen laserskanning, grundläggande fotogrammetriska beräkningar och bildbaserad kartframställning i modern programvara.
-Markmodellering (7p)
Beräkningar och framtagande av produkter som används vid markmodellering, exempelvis terrängmodeller, slänter, volymer, nivåer, profiler och skärningar samt översvämningsberäkningar och skapande av solida ytor.
-Matematik (3p)
Generell algebra, ekvationer och ekvationssystem. Koordinatsystem, geometri och grundläggande statistik.

-Planering och genomförande av drönarflygning samt framställning och analys av bildrelaterade markdata (15p)
Flygstråksplanering inklusive skapande av stödpunkter. Praktiskt genomförande av ett drönarbaserat flygbildsprojekt. Behandling av bilddata samt framställning av ortofoton och 3D-modeller med noggrannhetsanalys. Regler och förordningar för drönarflygning

motsvarande transportstyrelsens drönarcertifikat.


Upplägg

Undervisning kommer att bedrivas samtidigt både på distans och på plats i utbildningens lokaler i Kista. Föreläsningar spelas in och läggs upp på Internet så att man kan se dem när det passar. Teori och praktik varvas och det kommer att erbjudas gruppdiskussioner och instuderingsfrågor.

Endast några få tillfällen kommer att kräva obligatorisk fysisk närvaro, som t.ex. vid examinationer och vid vissa praktiska undervisningsmoment.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Markmodellering och kartering med drönare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
KartoTek
Isafjordsgatan 28A
164 40 Stockholm

Kartotek - Att lära genom att göra

Kartotek är företaget som brinner för utbildning och ser som sin viktigaste uppgift att säkerställa att kvalificerad personal finns på de företag som arbetar inom samhällsbyggnadssektorn.  Den första kursen i Mätnings- och kartteknik startade 1998 då som KY, Kvalificerad yrkesutbildning,...

Läs mer om KartoTek och visa alla utbildningar.

Highlights