Videoreportage

Om utbildningen
Läs Allmän Kurs Häst hos Hästsportens Folkhögskola!
Drömmer du om en karriär inom ridsporten, men saknar förkunskaper för att avlägga yrkesprov för hästskötare? Eller drömmer du om att läsa på högskolan, men saknar behörighet? Då är Allmän kurs häst något för dig.
Med godkänd Allmän kurs har du grundläggande behörighet för högskolestudier och hos oss på Hästsportens Folkhögskola finns flera möjligheter och olika inriktningar.
Kursen genomförs på Hästnäringens Riksanläggning, Ridskolan Strömsholm, samt på distans med självstudier i samarbete med Västerås folkhögskola.
Allmän kurs häst är en utbildning för dig som vill komplettera dina gymnasiestudier för att få grundläggande behörighet för högskolestudier och samtidigt förbereda dig för att avlägga yrkesprov för hästskötare. Du kan även läsa in den särskilda behörighet som krävs för att läsa vidare på Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning – Hippologprogrammet och på så vis bli väl förberedd för en framtida karriär inom ridsporten.
Upplägg
Distanskurs 40 veckor/läsår, 100% studietakt. De hästrelaterade kurserna (50% av utbildningen) genomförs som distanskurs med 6 fysiska träffar á 2 dagar på Strömsholm under höstterminen, träffarna är förlagda till vardagar. Mellan träffarna sker egna studier med lärare och övriga kursdeltagare med hjälp av online-plattformen Teams. Under vårterminen individanpassas undervisningen. De behörighetsgivande kurserna (50% av utbildningen) läses helt på distans och online med lärare och övriga kursdeltagare, här använder vi lär plattformen Ping Pong. Du behöver tillgång till en dator för att studieplattformarna ska fungera bra.
Kurser
De vanliga gymnasieämnena läser du på distans i samverkan med Västerås folkhögskola, du har möjlighet att läsa följande ämnen:
- Svenska
- Engelska
- Samhällskunskap
- Naturkunskap
- Religion
- Historia
- Matematik
- Folkhögskolearbete (motsvarande Gymnasiearbete)
Allmän kurs är folkhögskolornas motsvarighet till gymnasienivå, och man läser här tematiskt och samarbetsinriktat. Vi anpassar innehåll och metod efter behov, önskemål och förkunskaper.
Kursens hästämnen läser du på Strömsholm genom Hästsportens Folkhögskola:
- Hästens grundläggande anatomi, fysiologi, hälso- och sjukvård samt förebyggande hälsovård
- Grundläggande fodermedelslära
- Säkerhetskunskap
- Hästens stallmiljö
- Hästens hantering med bland annat visa häst vid hand samt longering
Ansökan och behörighet
Ansökan sker via Hästsportens hemsida
Till ansökan ska bifogas betyg, studiebevis, samlat betygsdokument eller liknande från grund- eller gymnasieskola samt intyg om hästvana. Det är viktigt att de dokument vi efterfrågar finns med i din ansökan för att vi ska kunna göra en bedömning. Om intyg saknas kan det påverka din möjlighet att bli antagen.
Efter sista ansökningsdag skickas besked om antagning ut via mejl.
Behörighet
- Fyller minst 18 under det år kursen påbörjas
- Genomförd grundskoleutbildning, men ej fullständig gymnasieutbildning (bifoga betyg, studiebevis, samlat betygsdokument eller liknande från grund- eller gymnasieskola)
- Ha god vana vid hästhantering
Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri. En terminsavgift avseende övriga omkostnader som studiematerial, del av hästkostnad, försäkring, aktiviteter mm tas ut och kostnad för kurslitteratur och ev. resor och studiebesök tillkommer.
Utbildningen är studiemedelsberättigad, ansökan gör du via CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.
Kontakta arrangören för mer information.
Hästsportens Folkhögskola

Välkommen till skolan för både häst och människa!
Folkhögskolans allmänna syfte är att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang i samhällsutvecklingen. Skolans verksamhet syftar till att inom folkbildningens ramar genomföra utbildningar. Det särskilda syftet med Hästsportens Folkhögskolas profil är att öka det...
Hästprofilen har varit toppen, särskilt för mig som har haft ett långt uppehåll sedan jag studerade sist. Det har varit väldigt motiverande att göra arbeten med något som jag tycker är roligt, intressant och även lärorikt på samma gång. Det har underlättat för att komma i gång med studierna.