Larm och säkerhetstekniker
Larm och säkerhet - även som distansutbildning!
Som larm- och säkerhetstekniker monterar du brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem, passersystem och annan säkerhetsutrustning. Dagens larmsystem har ofta olika typer av datorstöd och kommunikationen ska fungera även i befintliga IT-nätverk. Det ställer stora krav på att montera, driftsäkra och serva systemen. Det är därför viktigt att du har en god baskunskap om hur man gör elinstallationer. Du behöver även utbilda dina kunder i att använda larmsystemet. Det är därför viktigt att du även har kunskaper om de lagar och föreskrifter som reglerar arbetet med larm.
Yrken att arbeta inom
Som larm- och säkerhetstekniker kan du vara anställd på olika larminstallations- och säkerhetsföretag men även hos företag som tillverkar och levererar säkerhetsprodukter. Det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden efter utbildade larm- och säkerhetstekniker.
För att få begränsad behörighet som elektriker behöver du efter grundutbildningen vara anställd 1600 timmar som lärling på ett företag samt ha godkända betyg i Svenska 1(alt. Svenska som andra språk 1), Matematrik 1 och Engelska 5.
Hur går utbildningen till?
Du får träna på det du lär dig via böcker och genom praktiska övningar. Du använder också vår digitala läroplattform ELITS för vissa uppgifter.
Du gör även praktik på en arbetsplats – APU på minst 8 veckor – och får då knyta kontakter som kan leda till jobb.
De här kurserna läser du:
- ELLPRA0 Praktisk Ellära 100
- ELRELK0 Elektromekanik 100
- DAODAT01a Datorteknik 1a 100
- MEKMEK01 Mekatronik 1 100
- ELRELF0 Elkraftteknik 100
- LARLARM0 Larm, övervakning och säkerhetssystem 100
- LARBRN0 Brandlarmsystem 100
- LARCCT0 CCTV-system 100
- LARINB0 Inbrottslarmsystem 100
- LARPAS0 Passersystem 100
- FÖSSEV0 Servicekunskap 100
- ELÄELM01 Elmätteknik 100
- ELRDAA0 Data och medianät 100
- GYAREE Gymnasiearbete 100
- INSELI0 Elinstallationer 200
- Totalt: 1 600 p
Vi lägger upp en studieplan som passar just dig. Utbildningen omfattar 68 veckor.
Så ansöker du
Vad ska du ha läst innan för att få söka?
Du behöver ha gått klart grundskolan eller motsvarande för att söka till den här utbildningen på Astar. Utbildningen riktar sig främst till dig som är över 20 år. Du behöver också ha tillräckliga svenskkunskaper för att kunna ta till dig utbildningen och klara av att kommunicera på praktikplatserna.
Ansök så här:
Du söker utbildningen via din hemkommun. De flesta kommuner i Stockholms län tar bara emot ansökningar via nätet. Mer information finns på komvux hemsida.
Du som är skriven i följande kommuner kan söka denna utbildningen:
- Sigtuna
- Ekerö
- Lidingö
- Norrtälje
- Sundbyberg
- Upplands Bro
Examen & Intyg
När du är klar med utbildningen får du betyg i kurserna och diplom som bevis på dina yrkeskunskaper. Diplomet har ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.
Kostnader
När du går hos oss på Astar kan du få lån från CSN. Du kan söka bidrag och lån, eller enbart bidrag.
Astar

Astar är ett av Sveriges största utbildningsföretag. Hos oss lär du dig ett yrke från grunden med erfarna lärare och handledare, samtidigt som du knyter viktiga kontakter under din utbildning som kan hjälpa dig att hitta jobb. Efter din utbildning...