Visar 1-20 av 95 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 95 träffar
1
2
3
4
5

Samhällsvetenskap är ett otroligt brett område och efter avklarad utbildning kommer du att ha oerhört många olika yrkesval och karriärmöjligheter. Samhällsvetaren är tränad i att söka, bedöma och analysera information som kan komma att agera beslutsunderlag till politiska organ eller i näringslivet, oavsett ämnesval eller inriktning. Den som är samhällsvetare ingår i en sammanfattande skara akademiker där samtliga har olika ämneskunskaper och funktioner i arbetslivet. Det enda de har gemensamt är att de på något sätt försöker förklara samhällets uppbyggnad och hur människor förhåller sig till de olika samhälleliga strukturerna.

Vanliga ämnen inom samhällsvetenskap är:

  • Statsvetenskap
  • Sociologi
  • Psykologi
  • Kulturgeografi
  • Nationalekonomi
  • Företagsekonomi
  • Genusvetenskap
  • Medie- och kommunikationsverktyg
  • Biblioteks- och informationsvetenskap
  • Freds- och konflikthantering


Arbeten för den som läser samhällsvetenskap

Många samhällsvetare arbetar på exempelvis departement, länsstyrelser, skattemyndigheter och andra statliga verk. Arbetsuppgifterna är varierande och kan vara allt från administrativa uppgifter till informationsarbete. Samhällsvetare som arbetar inom landsting och kommuner arbetar oftast med ekonomisk planering, samhällsplanering, utredningar och statistik. På dessa arbetsplatser arbetar man ofta med administrativa uppgifter och det är vanligt att samhällsvetaren här har ledande befattningar. Samhällsvetaren kan även arbeta inom massmedia, information, IT och språk, då oftast som journalister inom speciella expertområden, men även inom tolk- eller översättningsverksamheten. En allt mer förekommande arbetsuppgifter för samhällsvetaren är omvärldsbevakning.

Samhällsvetenskap på distans

Det finns många olika fristående kurser inom det samhällsvetenskapliga området du kan läsa på distans. Distansutbildningar är ett mycket bra alternativ för dig som kanske vill kombinera studier med arbete, eller för dig som kanske inte vill eller kan flytta från din hemort. Vissa distansutbildningar har obligatoriska schemalagda träffar, men den största delen av dina studier kommer att ske via Internet. Därför är en uppkopplad dator ofta ett krav för att du ska kunna studera på distans.

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Jämför dina favoriter
Logga in