Specialistutbildad undersköterska inom demensvård

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
Distans med träffar
200 YH-p (halvfart under knappt 2 år)
Deltid
CSN-berättigad
Startdatum: januari 2024 - Distans

Videoreportage

Specialistutbildad undersköterska inom demensvård

Vill du specialisera dig och utvecklas i din roll som undersköterska? Möter du många människor med demenssjukdomar och vill kunna stötta individer och deras familjer? Då är detta utbildningen för dig. Du får fördjupad yrkeskompetens att arbeta med personer med demenssjukdom. Du kan även fungera som handledare för personal och anhöriga. Utbildningen bygger på ett salutogent perspektiv, där vi fokuserar på de faktorer som stärker hälsan hos individen.

Utbildningen finns på distans med fysiska träffar i Tranås. Läs mer på vår hemsida.

Vad arbetar du med?

Du får kunskaper om olika demenssjukdomar och dess konsekvenser för individ, familj och samhälle. Du fördjupar dig i vilket stöd och vilka insatser som kan ges utifrån gällande lagstiftning, aktuella föreskrifter, nationella riktlinjer och kvalitetsregister. Olika traditioner, religioner och synen på döden kan ur ett etiskt perspektiv skilja sig åt och det är därför viktigt att lära sig de kulturella aspekterna.

Du lär dig använda miljön som hjälp, olika former av stöd när minnet sviktar och hur viktigt det är med levnadsberättelser. Samtidigt som du förstår matens betydelse för den demenssjukes välbefinnande som också är en viktig del. Den intensiva kunskaps- och teknikutvecklingen inom området medför ökade krav på all personal inom demensvården. Denna utbildning ger dig möjlighet att klara dessa ökade krav.

Efter examen

Efter examen kan du arbeta som specialistutbildad undersköterska inom demensvård, t ex inom en kommuns äldrevård, på gruppboende eller daglig verksamhet för personer med demens, inom demensteam, geriatrisk vårdavdelningar, minnesenheter eller utredningsenheter för diagnostisering av demenssjukdom. Du blir en resursperson för arbetskamrater, den demenssjuke och anhöriga. Efterfrågan på specialistutbildade undersköterskor inom vård och omsorg väntas öka kraftigt. Dessutom sker i hela landet stora pensionsavgångar då många som idag har denna kompetens försvinner. Den bästa förutsättningen att få dessa jobb har de som dels har en grundläggande baskompetens och dels en specialistkompetens.

Att studera på distans

Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50% under knappt två år, med ett antal träffar per termin i Stockholm eller Tranås. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. På träffarna sker föreläsningar, workshops och studiebesök. Utöver träffarna är det självstudier över nätet och arbete i basgrupper. Handledning ges regelbundet. Eftersom utbildningen sker på distans bör du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling och viss datorvana.

För mer information om Specialistutbildad undersköterska inom demensvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

  • Demenssjukdomar, 30 YH-p
  • Etik, bemötande och värdegrund, 25 YH-p
  • Examensarbete, 10 YH-p
  • Handledning och pedagogiskt förhållningssätt, 20 YH-p
  • Kulturella aspekter i samband med sjukdom och död, 15 YH-p
  • LIA 1, 15 YH-p
  • LIA 2, 15 YH-p
  • Metoder i arbetet med personer med demens, 25 YH-p
  • Näring för god vård och omsorg, 15 YH-p
  • Omsorg och omvårdnad ur ett salutogent perspektiv, 25 YH-p
  • Välfärdsteknik i vård & omsorg, 15 YH-p

Reportage

Yrkesinspiration: Undersköterska, demensvård

Eva Corovic är undersköterska sedan 16 år tillbaka och specialiserar sig nu inom demensvård. Hon vill hjälpa demenssjuka och deras anhöriga till en värdig och meningsfull vardag!



LIA/Praktik

Under två perioder på halvfart är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete (LIA). Under perioderna får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge. Tillsammans med din handledare arbetar du reflekterande och analyserande i din kommande roll som specialistutbildad undersköterska.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Anatomi & fysiologi 1 eller Medicin 1
    • Psykologi 1
    • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
    • Omvårdnad 1 och social omsorg 1 eller Vård och omsorgsarbete 1
    • Omvårdnad 2 och social omsorg 2 eller Vård och omsorgsarbete 2

Relevant yrkeserfarenhet som färdigutbildad undersköterska med patientnära arbetsuppgifter som omfattar minst ett år med en tjänstgöringsgrad på 100% eller minst två mer en tjänstgöringsgrad på 50%.

Urval
Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och yrkeserfarenhet.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen. 

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistutbildad undersköterska inom demensvård

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Recensioner

Snittbetyg: 1

Baseras på 1 recensioner.

Alice

Hemsk skola. Undvik om ni kan. Förstår att de har svårt att få ihop tillräckligt med elever. Verkar som det är pengaintresset som styr mer än att ge en bra utbildning.

TUC Yrkeshögskola Kommentar:
Mycket tråkigt att läsa att du inte är nöjd. Vår målsättning och ambition är att höja den studerandes värde på arbetsmarknaden samtidigt som arbetar för att tillgodose samhällets behov av rätt kunskap. På så sätt får både studerande och arbetslivet den kompetens de behöver. Om du inte redan har gjort det så vore vi tacksamma om du kontaktar ansv...
Visa mer

Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden. Vi samarbetar med bla Attendo, Berzeli vård och omsorg, Humana Palliativt kompetenscentrum Region Östergötland, Region Jönköpings län, Vardaga äldreomsorg, Tranås Hemservice och Linköpings kommun.

”Det är viktigt med specialistkompetens inom demensvård. Eftersom undersköterskorna är närmast vårdtagaren oavsett organisation är kunskap om och identifiering av behov och symtomskattning oerhört viktigt för att ge optimal livskvalitet för vårdtagare”. Margareta Edenholm, Attendo Linköping

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in