Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Vad är viktigt när du väljer vilken stad du ska plugga i? Gör vår undersökning (max 2 min) och var med och utse Sveriges bästa studiestad! 🎓

Offentlig upphandlare/inköpare

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans
ca 2 år (410 YH-poäng)
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: augusti 2021 - Distans

Offentlig upphandlare/inköpare

Utbilda dig till Offentlig upphandlare/inköpare på TUC!

Som offentlig upphandlare spelar du en avgörande roll i organisationens möte med marknaden och för de inköpsavtal som tecknas. Du är social samtidigt som du jobbar med detaljfrågor under eget ansvar. Du kan hålla många bollar i luften men också vara förberedd på att fördjupa dig inom komplexa frågor. Allt för att finna de bästa lösningarna för de beställande verksamheterna. I yrkesrollen ser du till att de lagar och direktiv som stat, kommun och regioner måste följa vid köp av varor och tjänster, följs. Du interagerar med människor, hjälper dem att uppnå sina mål och rätt kvalitet via avtalspartner från den privata marknaden.

Vad får du lära dig?

Som offentlig upphandlare/inköpare identifierar och upphandlar du nya leverantörer och den ”goda affären” är alltid utgångspunkten då rollen innebär ett samhällsansvar. Du har både de teoretiska och praktiska erfarenheterna för att upphandla inom de lagar och direktiv som styr offentlig upphandling med hänsyn till hållbarhet och lönsamhet. Du har kunskap i alla steg i inköp- och upphandlingsprocessen, allt ifrån anbud till förhandling och avtal.

Upphandlarrollen är mångsidig. Som upphandlare har du kunskap om de lagar som styr offentlig upphandling och du får insikt i affärsjuridik, avtalsrätt, köprätt och arbetsrätt. Kommunikation är viktigt i detta yrke, därför får du under utbildningen lära dig att kommunicera skriftligt och muntligt, och hur man förhandlar. I yrkesrollen kommer du även att hålla presentationer, informationsmöten, instruera eller coacha beställare.

Efter examen

Efter examen har du kompetens att arbeta både som upphandlare och inköpare inom myndigheter, kommuner och företag. Det råder stor brist på rätt kompetens och tillsammans med stora pensionsavgångar i framtiden, har du därför stora möjligheter till arbete efter din examen. Du kommer att ha en expertroll inom ditt område.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det är upp till dig själv att hålla disciplinen i studierna. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentor, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Offentlig upphandlare/inköpare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Affärsjuridik & avtal, 20 YH-p
 • Business English, 15 YH-p
 • Ekonomi & kalkylering, 30 YH-p
 • Entreprenadjuridik, 10 YH-p
 • Examensarbete, 25 YH-p
 • Förhandlingsteknik & affärsmässighet, 20 YH-p
 • Hållbar utveckling, 20 YH-p
 • Inköps- & upphandlingsprocessens olika steg, 30 YH-p
 • Kategoristyrning & avtalsuppföljning, 15 YH-p
 • Kommunikation, 20 YH-p
 • LIA 1, 50 YH-p
 • LIA 2, 60 YH-p
 • Offentlighet & sekretess, 5 YH-p
 • Organisation & ledarskap i offentlig förvaltning, 30 YH-p
 • Projekt & projektledning, 15 Yh-p
 • Strategiskt inköp & upphandling, 30 YH-p
 • Upphandlingsjuridik, 20 YH-p
 • Utvärderingsprocessen, 10 YH-p

LIA/Praktik

En stor del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under dina två LIA-perioder är du bland annat delaktig i att göra avtalsuppföljning och kvalitetskontroll av en upphandling. Du lär dig även analysera upphandlings- och inköpsprocessen och hur den fungerar i verkligheten, dvs. målformulering, strategi, verksamhetsutveckling och utvärdering.

Ansökan och behörighet

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, Matematik 2, Engelska 6 eller motsvarande kompetens

De 100 behöriga sökande med högst meritpoäng går vidare till ett särskilt urvalsprov som ska mäta den sökandes förmåga att kommunicera, analysera och lösa problem. Resultatet från provet sammanvägs med betygen för grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper. Mer information om provet förmedlas om du konstateras behörig.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Offentlig upphandlare/inköpare

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad med den specialistutbildning du får i och med utbildningen. Vi samarbetar med bla Gunnar Dafgård, Jordbruksverket, Kinnarps, Proffice, ProNav, Samhall, Tranås kommun, Jönköpings kommun och Jönköpings läns landsting.

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in

Du kanske också är intresserad av: