Apotekstekniker

Apotekstekniker är yrket för dig som vill arbeta med försäljning, egenvård och hälsa. Du är utåtriktad, ansvarsfull, har ett stort intresse för livsstilsfrågor och tycker om kontakten med nya människor. I din yrkesroll arbetar du främst med rådgivning kring egenvård, recepthantering, försäljning och folkhälsofrågor. Din arbetsplats är apotek eller hälsokostbutiker. Utbildningen sker på distans, vilket är perfekt för dig som vill styra över din tid. Distansstudierna kombineras med givande dagar i Stockholm.
Vad arbetar du med?
Apoteken erbjuder idag så mycket mer än endast receptbelagda mediciner. Du utbildas därför för att ge råd om egenvårdsprodukter, såsom receptfria läkemedel. Även andra produkter, allt från hygien och tandvård till solskydd och läkemedel för djur ger du råd om. Du kan även få frågor för egenvård av enklare åkommor. Här kommer din goda service och empatiska förmåga väl till användning.
I din yrkesroll har du de kunskaper som krävs för att veta om en kund kan behandla sig själv eller måste hänvisas till vården. För att ge bästa service har du goda kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion samt olika sjukdomar, deras symptom och lindring. I ditt yrke är tystnadsplikt och sekretess en viktig del. Även att du inte själv lämnar ut receptbelagda mediciner kan du planera och arbeta med recepthantering och du vet skillnaden mellan olika typer av läkemedel.
Genom att ha koll på budgetering, prissättning, kalkylering och olika köpbeteenden bidrar du till apotekets lönsamhet. Du är duktig på merförsäljning samtidigt som du bemöter kunden på ett professionellt sätt. I din vardag arbetar du även med varuhantering och uppackning av nya leveranser av läkemedel och andra produkter.
Efter examen
Prognoserna visar att behovet av apotekstekniker kommer att öka och det beror främst på att många apotekstekniker går i pension under de närmsta åren. Behovet kommer att finnas i hela landet. Förutom att arbeta på apotek kan du även arbeta inom dosapotek, läkemedelsindustri och hälsokosthandel.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även träffar i Stockholm. Totalt 9 träffar som varje gång är en till tre dagar. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
- Butiksekonomi & försäljning, 20 YH-p
- Egenvård, 85 YH-p
- Examensarbete, 15 YH-p
- Kundbemötande, 15 YH-p
- Livsstilsfaktorers påverkan på hälsan, 20 YH-p
- Logistik & varuhantering, 10 YH-p
- LIA 1 - Logistik & varuhantering, 25 YH-p
- LIA 2 - Egenvård, 45 YH-p
- LIA 3 - Recepthantering, 10 YH-p
- Medicinsk grundkurs mot farmaci, 25 YH-p
- Recepthantering & registrering, 30 YH-p
LIA/Praktik
Under 16 veckor av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom ditt kommande yrkes olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
- Naturkunskap 2
- Engelska 6
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.
Alla behöriga sökande får genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet består av tre delar som mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga. Max nio poäng. Provet genomförs under vecka 45.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.
Öppet hus
Välkommen på Öppet hus
I mars 2024 öppnar vi dörrarna till våra skolor i Jönköping, Tranås och Linköping. Här får du möjligheten att se våra fina och ljusa lokaler, allt från salar och grupprum till uppehållsrum och kök. Representanter från arbetslivet kommer att finnas på plats, en perfekt möjlighet att prata om yrkesrollen du är intresserad av. Personal från TUC visar runt och svarar på dina frågor. Här finns också möjligheten att få hjälp med din ansökan.
Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2024-03-05 | Tid: 14:00 - 18:00 | Jönköping | |
Datum: 2024-03-06 | Tid: 14:00 - 18:00 | Tranås | |
Datum: 2024-03-07 | Tid: 14:00 - 18:00 | Linköping |
Intresseanmälan
Samarbete med arbetslivet
Vi har ett mycket starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning som ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa apotekstekniker.
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...