Komvux- & vuxenutbildning

Vårdbiträde

KompetensUtvecklingsInstitutet, i Arboga (+6 orter)
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Löpande starter (+7 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Löpande starter (+7 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

Välj mellan 7 startdatum

Löpande starter

 • Klassrum
 • Arboga

Löpande starter

 • Klassrum
 • Avesta

Löpande starter

 • Klassrum
 • Kungsör

Löpande starter

 • Klassrum
 • Köping

Löpande starter

 • Klassrum
 • Markaryd

Löpande starter

 • Klassrum
 • Västerås

Löpande starter

 • Distans
 • Distans

Om utbildningen

Vårdbiträde

Denna vårdbiträdesutbildning vänder sig till dig som vill få formell kompetens att arbeta som vårdbiträde inom vård och omsorg. Du kan arbeta inom äldreomsorg och hemtjänst, som stöd till personer med funktionsnedsättning eller inom hälso- och sjukvård.

Efter utbildningen kan du söka arbete som vårdbiträde. Vanliga arbetsuppgifter är att ge praktisk hjälp med personlig omvårdnad, måltider, städning, tvätt, handling och andra ärenden.

Förmågor som kan vara bra att ha är empatisk förmåga, att vara uppmärksam och att ha lätt för att kommunicera och samarbeta med andra. Utbildningen är uppbyggd så att du efter avslutad utbildning kan fortsätta vidare att studera till undersköterska.

Omfattning: 800 poäng
Utbildningens längd: ca. 40 veckor
Studieformer: Flexibla studier
Orter: Arboga, Kungsör, Köping, Markaryd, Västerås

Förkunskaper

Goda kunskaper i svenska krävs. Övriga språkkunskaper är en fördel.

APL/Praktik ingår i utbildningen

APL (arbetsplatsförlagt lärande) eller praktik med ett annat ord, ingår i vår yrkesutbildning. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.

Digital lärplattform

När du studerar hos oss använder du vår välutvecklade digitala lärplattform. Här följer du din utveckling, ser dina resultat och får nyheter och respons från dina lärare. Omniway är tillgänglig via dator, mobil eller läsplatta.

Digital eller tryckt kurslitteratur

Vi erbjuder digital kurslitteratur i många kurser. Den är integrerad i vår lärplattform och du köper den med ett knapptryck när kursen börjar. Den digitala litteraturen omfattar bland annat text, filmer, interaktiva övningsfrågor och möjlighet att få texten uppläst. Priset blir mer fördelaktigt än för den traditionella tryckta litteraturen. I kurserna rekommenderas även tryckt kurslitteratur som alternativ om digital litteratur saknas eller om du föredrar en traditionell bok.

Nytt nationellt yrkespaket

Nytt nationellt yrkespaket från och med 1 juli 2021 med kurser från vård- och omsorgsprogrammet utformat för arbete som vårdbiträde.

Komplettering Undersköterska

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att komplettera med fler kurser för att kunna få anställning som undersköterska. Kontakta skolan för mer information.

För mer information om Vårdbiträde, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningen innehåller:

Yrket vårdbiträde

Som vårdbiträde arbetar du inom vård och omsorg och fokuserar på det praktiska omsorgsarbetet, inte det medicinska. Förmågor som kan vara bra att ha är empatisk förmåga, att vara uppmärksam och att ha lätt för att kommunicera och samarbeta med andra. Vanliga arbetsplatser är inom hemtjänsten eller på ett äldreboende.

Kurser

 • Anatomi och fysiologi 1
 • Funktions­förmåga och funktions­nedsättning 1
 • Gerontologi och geriatrik
 • Hälso- och sjukvård 1
 • Omvårdnad 1
 • Psykiatri 1
 • Psykologi 1
 • Social omsorg 1
 • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Så ansöker du

Du ansöker om en utbildningsplats via vuxenutbildningen i din hemkommun. Det är alltid kommunen som avgör om du blir beviljad att gå en komvuxutbildning eller inte. Även om din hemkommun inte har avtal med oss, kan de ibland bevilja ansökningar till oss.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial. Du kan söka studiemedel från CSN.

Fortsatta studier

Komplettering Undersköterska

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att komplettera med fler kurser för att kunna få anställning som undersköterska. Kontakta skolan för mer information.

Kan jag arbeta och studera samtidigt?

Ja det går alldeles utmärkt att kombinera dina studier med ett arbete, men du måste vara beredd på att avsätta tid för dina studier. Vi räknar att distansstudier på halvfart kräver ca 20 studietimmar per vecka. I de 20 timmarna ingår den studietiden som du planerar själv. Det ingår även vissa obligatoriska praktiska moment då du behöver komma till ditt Utbildningscenter. Tänk också på att vissa kurser innehåller några veckors APL (praktik).

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Vårdbiträde

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Tonka
03 jan 2023
kunskap

Mycket smidigt sätt att få en riktigt utbildning på!

KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...

Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Highlights