Diplomerad Hälsovägledare
Hälsoarbete - hälsa och livsstil, en yrkesinriktad profilutbildning. Utbilda dig till Diplomerad Hälsovägledare på Katrinebergs folkhögskola!
1 år - deltid
Diplomerad hälsovägledare är en utbildning som vänder sig till dig som har intresse och engagemang för hälso- och friskvårdsfrågor. Kursen ges på halvtid under ett år.
Friskvårdsutbildning - Vem passar kursen för?
Utbildningen vänder sig främst till dig som har erfarenhet eller intresse av friskvårds- och hälsofrågor. Du vill bredda och fördjupa din kompetens inom området hälsa och livsstil.
Kursens upplägg
Kursen ges på deltid/distans. Studierna bedrivs på halvfart (50%).
Allt gemensamt arbete, föreläsningar, seminarier och praktiska övningar genomförs på skolan torsdagar och fredagar, varannan vecka. Totalt 20 kurstillfällen under ett läsår. Tiden däremellan används för distansstudier via nätet. Distansstudierna sker via en digital plattform.
Kursens innehåll
- Hälsovetenskap (anatomi/fysiologi)
- KASAM
- Friskvård - hälsovård - sjukvård
- Idrottens roll i samhället
- Näringslära, kostanalys och matvanor
- Fysisk aktivitet
- Motiverande samtal, MI
- Hälsoprofilbedömning
- Projektarbete
- Möjlighet till massageutbildning som valbar kurs under utbildningen
.
Mål med utbildningen
Du ska efter genomgången utbildning kunna arbeta praktiskt mer förändringsarbete för hälsoutveckling på individ- och gruppnivå.
Du får en utbildning med bred teoretisk kunskap inom områderna fysisk aktivitet, kost och livsstilsförändringar. Samtidigt skaffar du dig goda praktiska färdigheter.
Tidigare studenter berättar
“Min upplevelse från Friskvård & Hälsa är bredden på utbildningen. Man får en stor kunskap med sig inom olika områden som har just med friskvård & hälsa att göra. För min del har den lett mig in i nya banor och jag ångrar inte en sekund att jag gick utbildningen.” - Elina Håkansson, Diplomerad Hälsovägledare 2015
”Jag hade jobbat som undersköterska i nästan 30 år när jag bestämde mig att börja plugga. Jag ville ändra inriktning men inte helt byta jobb. Folkhögskola kändes som enda alternativet. Jag hittade Friskvård & Hälsa på Katrineberg." "...efter 3 terminer fick jag erbjudande om att starta en friskvårds avdelning på det äldreboendet jag arbetade. Nu 1,5 år efter avslutade studier är jag mitt i uppstarten av min tredje friskvårds avdelning för seniorer. Jag arbetar 100% friskvård och har en så mycket bättre vardag...” - Helén Linde, Diplomerad Hälsovägledare, 2015.
Så ansöker du
Behörighetskrav:
- Minst tvåårig gymnasieutbildning eller motsvarande
- Minst fyra års arbetslivserfarenhet
- Det är en fördel om du är engagerad i någon form av friskvårdsaktivitet. Du bör ha ambitionen att arbeta med friskvårdfrågor efter utbildningen.
Ansökan
Du ansöker via Katrineberg Folkhögskolas hemsida.
Denna utbildning har Gymnasial nivå (A2) som studiestödsnivå.
Katrinebergs folkhögskola Facebook
Examen & Intyg
Efter genomgången utbildning erhåller du ett kursintyg innehållande kursbeskrivning och en presentation av ditt projektarbete. Din titel efter avslutad utbildning är: Diplomerad hälsovägledare.
Kostnader
Att studera på folkhögskola är avgiftsfritt och CSN-berättigat. Du betalar dock 325 kr/termin för kopierat material. Kostnad för kursmaterial och studieresor kan tillkomma.
Fortsatta studier
Efter genomgången Hälsovägledarutbildning kan du fortsätta ytterligare en termin eller ett år och bygga vidare på din kompetens. Genom att läsa någon påbyggnadskurs får du fördjupade kunskaper inom friskvårds – och hälsoområdet.
Påbyggnadskurserna kan sökas av de som genomgått Hälsovägledarutbildningen eller har motsvarande utbildning.
Katrinebergs Folkhögskola

Katrinebergs folkhögskola – en av landets äldsta folkhögskolor
På Katrineberg hittar du det du är bra på. Det spelar ingen roll vilken kurs du går här, målet är alltid detsamma: Att bli klokare på sig själv, livet och världen. Studierna på Katrinebergs Folkhögskola är kostnadsfria, berättigande till CSN...