Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

Högskolan Dalarna, i Borlänge (+1 orter)
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-15
Utbildningsform
Klassrum, Distans
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-15
Utbildningsform
Klassrum, Distans
Antagningshistorik
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

Högskolan Dalarna

Vill du driva utvecklingen och energieffektiviseringen mot ett hållbart samhälle? Här är jobbmöjligheterna många, till exempel som driftingenjör, projektingenjör och projektledare. Dessutom är energibranschen i stort behov av ingenjörer för att utveckla energiteknik.

Det finns många sätt att vara en del i omställningen till förnybar energi och hållbara energisystem. En god kunskap om dagens energiteknik och den pågående teknikutvecklingen tillsammans med en diskussion runt pågående samhällsutmaningar ger dig goda förutsättningar. Detta oberoende av om du ser din framtid i direkt koppling till energibranschen, inom kommuner eller kommunala bolag för att driva arbete mot ett mer hållbart samhälle eller som rådgivare eller beslutsfattare inom olika samhällsorgan.

Programmet erbjuder två olika söktillfällen med samma studiestart. Du kan söka till att studera programmet på distans (flexibelt) eller som campusförlagd utbildning. Oavsett vilket tillfälle du väljer så har du som student möjligheten att följa en kurs på distans men du kan också själv välja att delta i den campusförlagda undervisningen som erbjuds. Detta kan du kombinera hur du själv vill under hela utbildningen utan att behöva söka om.

Oavsett hur du väljer att deltaga i undervisningen så kommer det att vara ungefär en obligatorisk träff varje termin på Campus Borlänge. Här får du möjlighet att träffa lärarna på programmet, möta studiekamraterna, utföra laborationer och delta på spännande studiebesök.

Utbildningens innehåll

Utbildningen inleds med en introduktion till området hållbara energisystem för att du direkt ska få bekanta dig med programmets inriktning och förhoppningsvis känna att du hittat rätt. Under första året lär du dig även grundläggande kunskaper och färdigheter som förväntas av en ingenjör oavsett inom vilket område du jobbar inom, exempelvis matematik, programmering och CAD. Första året har även praktiska inslag där du får tillverka och testa en solfångare. I vissa kurser används programvara som kräver en dator med minst Windows 10, har du inte den möjligheten på egen hand erbjuds du att använda våra datorer på Campus. 

Under programmet sker sedan fördjupning inom energiteknik. En betydande del av programmets kurser är inriktade mot elsystem, för att ge förståelse exempelvis hur förnybar energi påverkar våra elnät, vilka komponenter och tekniker som behövs för att det ska fungera samt vilka behov som finns i samhället. Detta är nyckelkompetenser i den samhällsutveckling som nu pågår.

Programmet avslutas med en projektkurs i hållbara energisystem följt av ett examensarbete där du får möjlighet att arbeta med ett relevant projekt tillsammans med företag och/eller forskare under hela sista terminen.

För mer information om Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Efter studierna

Som högskoleingenjör inom energi har du en mångsidig utbildning och kan arbeta inom ett brett urval av olika områden. Du kan bland annat arbeta med teknik för att producera el från förnybara resurser som vind, sol och biomassa. Du kan ta fram tekniska lösningar för att energieffektivisera och styra användning av energi, och utveckla tekniker för distribution och lagring av energi. Som färdig ingenjör finns många olika möjligheter. Här är några exempel:

Behörighet

Grundläggande behörighet + Matematik 3c eller Matematik D, Fysik 2, Kemi 1

Examen & Intyg

Högskoleingenjörsexamen

Kommande starter

Välj mellan 4 startdatum

Höst 2024

 • Klassrum
 • Borlänge
 • Sista ansökan: 2024-04-15

Höst 2024

 • Klassrum
 • Borlänge
 • Sista ansökan: 2024-04-15

Höst 2024

 • Distans
 • Distans
 • Sista ansökan: 2024-04-15

Höst 2024

 • Distans
 • Distans
 • Sista ansökan: 2024-04-15

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Högskolan Dalarna
Högskolegatan 2
791 31 Falun

Välkommen till Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...

Läs mer om Högskolan Dalarna och visa alla utbildningar.

Highlights