Sök utbildning 👉
YH-utbildning

Produktionstekniker

TUC Yrkeshögskola, i Linköping (+1 orter)
Längd
410 YH-p (82 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-16
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
410 YH-p (82 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-16
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Produktionstekniker

Har du intresse för teknik, vill arbeta med människor och är lösningsfokuserad? Utbilda dig till produktionstekniker och du har ett kreativt yrke fyllt av spännande utmaningar. I ditt arbete ser du helheten i produktionskedjan och optimerar materialflödet i tillverkningsprocessen. Ditt mål är att produktionen ska löpa så smidigt och effektivt som möjligt och du arbetar mestadels teoretiskt men även praktiskt.

Vad arbetar du med?

I ditt yrke arbetar du inom tillverkningsindustrin, allt från livsmedelsindustrin och medicinsk teknik till verkstads- och träindustrin. Du är länken mellan operatörerna på golvet och produktionschefen. Med hjälp av de olika verktyg och hjälpmedel som finns inom IT medverkar du till att utveckla, förbättra och effektivisera produktionsprocessen. Du kan också jobba med teknisk support, kostnadskalkyler eller produktionsanpassning av produkter.

I din yrkesroll granskar du arbetsinstruktioner, beredningar och balanseringar så att de uppfyller de krav som finns för standardiserat arbete. Du har kunskap om produktionssystemets och värdekedjans utveckling med hjälp av metoder och verktyg relaterad till Lean (inriktad produktionsekonomi). Systematiskt miljö- och hållbarhetsarbete blir viktigare och viktigare. Du har därför kunskap om de ansvarsprinciper, riktlinjer och verktyg som allt fler företag tillämpar i sin strävan efter en hållbar framtid.

Efter examen

Rekryteringsbehoven är stora hos många företag, men de har svårt att hitta personer med rätt kompetens vilket leder till att de inte kan anställa tillräckligt många. Även kommande pensionsavgångar ökar efterfrågan på utbildade produktionstekniker. Arbetslivet önskar en mer praktiskt inriktad utbildning och här har du som pluggat hos oss en stor fördel då mer än en fjärdedel av utbildningen är praktik. Efter examen kommer du vara mycket eftertraktad av arbetslivet. Du kan också arbeta som kvalitetstekniker och produktionsplanerare, båda inom maskin samt Lean-koordinator.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort.

För mer information om Produktionstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

augusti 2025

  • Distans med träffar
  • Linköping
  • Sista ansökan: 2025-04-16

augusti 2026

  • Distans med träffar
  • Linköping

augusti 2027

  • Distans med träffar
  • Linköping

Utbildningens innehåll

  • CAD för produktionstekniker, 20 YH-p
  • Examensarbete, 15 YH-p
  • Hållbar produktion - miljö & kvalité, 25 YH-p
  • Industriell IT - digitalisering & automation, 35 YH-p
  • Kommunikation & yrkesintroduktion, 15 YH-p
  • Lean-inriktad produktionsekonomi, 30 YH-p
  • LIA 1, 40 YH-p
  • LIA 2, 60 YH-p
  • Materialkunskap & bearbetningsteknik, 20 YH-p
  • Mätteknik, 20 YH-p
  • Produktionslogistik, 20 YH-p
  • Produktionsprocesser & beredning, 25 YH-p
  • Produktionstekniskt utvecklingsarbete, 35 YH-p
  • Projektmetodik inom industriell produktion, 20 YH-p
  • Teknisk engelska, 15 YH-p
  • Tillämpad matematik, 15 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskap
    • Matematik 2
  • Urval
    Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

    Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga. Urvalsprov sker under vecka 22.

    Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Produktionstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som efterfrågas vid anställning, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden.

TUC Yrkeshögskola
Norra Svedengatan 13
582 73 Linköping

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights