YH-utbildning
Inga recensioner än

Kyl- och värmepumptekniker

Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2023 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2023 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kyl- och värmepumptekniker

Är du teknikintresserad, gillar att lösa problem och vill arbeta praktiskt och varierande? Då kan yrket som kyl- & värmepumptekniker vara något för dig. I yrkesrollen arbetar du med att skapa ett behagligt inomhusklimat för fastigheter eller kyla inom industrin, på idrottsanläggningar och i serverhallar. Yrket är flexibelt och du jobbar både praktiskt och teoretiskt. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du i stor utsträckning själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Tranås.

Vad arbetar du med?

Som kyl- & värmepumptekniker installerar du kylanläggningar och värmepumpssystem samtidigt som du utför beräkningar av kyl- och värmebehov. Vid installation och underhåll av kyl- och värmepumpsanläggningar har du de kunskaper inom energibesparing och energieffektivisering som krävs. Förutom att arbeta med installationer jobbar du även med problemlösning, kalkylering, projektledning och styrning av system.

Rätt kyl- och värmepumpsteknik är en förutsättning för miljö och hälsa då kylanläggningar har en stor påverkan på det globala klimatet. I din yrkesroll jobbar du med det viktiga miljöarbetet och bidrar till framtidens klimat och miljö. Utifrån miljö-, driftsäkerhet-, tillgänglighet-, serviceaspekter bedömer och motiverar du de mest fördelaktiga alternativen vid systemlösning. I din roll ingår också kundkontakt och du ger rådgivning om produktval, omfattning och serviceavtal.

Det utbildas för få kyl- och värmepumptekniker så efter examen kommer du inte bara ha ett spännande och varierande yrke, du kommer även att ha goda jobbmöjligheter. Utbildningen, som vänder sig till dig som har praktiskt handlag, ger dig praktiska och teoretiska kunskaper för att genomgå examinering för personlig kylcertifiering.

Efter examen

Utbildningen ger dig det systemtänk och helhetssyn som starkt efterfrågas, samtidigt som du får fördjupade kunskaper. Efter examen arbetar du som kyl- & värmepumptekniker, kylservicetekniker, kyltekniker eller värmepumpstekniker. Du utför dina arbetsuppgifter på olika typer av industrier, serverhallar, sjukhus, kontorsbyggnader, eller idrottshallar men även i privata hushåll och affärer.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Tranås som sker vid 12 tillfällen under utbildningen och är 1-2 dagar per gång. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, studiebesök och grupparbeten.

För mer information om Kyl- och värmepumptekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

september 2023

 • Distans
 • Distans
 • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

Utbildningens innehåll

 • Affärsmannaskap & kundrelationer, 20 YH-p
 • Byggnadsfysik, 15 YH-p
 • Elsystem i kylanläggningar, 40 YH-p
 • Entreprenadjuridik, 10 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Kommunikation, 10 Yh-p
 • Kyl- & värmepumpsteknik, 50 YH-p
 • Kylprocessen, 35 YH-p
 • LIA 1, 25 YH-p
 • LIA 2, 40 YH-p
 • LIA 3, 40 YH-p
 • Miljöteknik & lagstiftning inom kylområdet, 15 YH-p
 • Projektledning, 15 YH-p
 • Styr- & reglerteknik, 30 YH-p
 • Värme- & ventilationssystem, 40 YH-p

LIA/Praktik

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i Matematik 2, 100 p eller motsvarande kunskaper
 • Urval

Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och särskilt prov.

Särskilt prov genomförs i form av webbprov. Särskilt prov ska mäta den sökandes förmåga att analysera, lösa matematiska tekniska problem och logisk förmåga. Max 20 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kyl- och värmepumptekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig kyl- & värmepumptekniker. Vi samarbetar bl a med Ömangruppen, Bosch, IVT, Hammarstedts Kyl & Inneklimat, BLM Kyl & storkök och Linds & Källmans samt branschorganisationerna.

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights