YH-utbildning

Hotel & Restaurant Manager - kräver yrkeserfarenhet

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+2 orter)
Längd
305 YH-p (61 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Januari 2024 (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar, Klassrum
Längd
305 YH-p (61 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Januari 2024 (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar, Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Hotel & Restaurant Manager - kräver yrkeserfarenhet

Arbetar du inom hotell- eller restaurangbranschen och vill ta nästa kliv i karriären? Då har vi vidareutbildningen för dig. Besöksnäringen ökar kraftigt i Sverige och med den även hotell- och restaurangbranschen och det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Som Hotel & Restaurant Manager leder, planerar och utvecklar du verksamheten. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Jönköping. Ölands utbildningscenter i Borgholm är satellitort vilket innebär att medverkar du på utbildningens närträffar genom direktsänd videolänk. De praktiska moment som ingår i kursen Food & Beverage Management genomförs på TUC i Jönköping, oavsett om du läser i Jönköping eller Borgholm.

Den här utbildningen kräver yrkeserfarenhet. Har du inte yrkeserfarenhet inom hotell och restaurang kan du istället läsa Hotel & Restaurant Manager i Norrtälje, satellitort Skellefteå.

Hur ser den nya yrkesrollen ut?

I din yrkesroll ser du helheten i både hotell- och restaurangnäringen, och du planerar och organiserar verksamheten. Genom att ha kontroll över utbud och efterfrågan ökar du företagets lönsamhet, och du gör det tillsammans med försäljning och marknadsföring.

Gästerna är både svenska och internationella och du anpassar deras behov genom att ansvara för kvalificerad nivå på service och värdskap.

För att kunna leda och utveckla en personalgrupp på ett pedagogiskt och situationsanpassat sätt, får du kunskaper om bla olika ledarstilar, grupprocesser och konflikthantering. Du lär dig även om arbetsrätt, rekrytering och personalvård. På många arbetsplatser anordnas event, därför ingår även eventplanering i utbildningen.

Efter examen

Den svenska konkurrenskraften stärks av besöksnäringens omställning och hållbara utveckling vilket skapar förutsättningar för fler jobb, runt om i hela landet. Vår utbildning är anpassad efter marknadens behov och på så sätt har du den kompetens som efterfrågas. Som Hotel & Restaurant Manager arbetar du med helheten i mindre företag. I större företag jobbar du som hotellchef, konferenschef och receptionschef eller ledare inom restaurang och servicenäringen.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Hotel & Restaurant Manager - kräver yrkeserfarenhet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 4 startdatum

Januari 2024

 • Klassrum
 • Borgholm
 • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

Januari 2024

 • Distans med träffar
 • Jönköping
 • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

Januari 2025

 • Klassrum
 • Borgholm

Januari 2025

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Affärsutveckling & marknadsföring, 15 YH-p
 • Branschjuridik, 10 YH-p
 • Business English, 15 YH-p
 • Ekonomi, 20 YH-p
 • Eventplanering, 10 YH-p
 • Examensarbete, 10 YH-p
 • Food and Beverages Management, 15 YH-p
 • Hotell & besöksnäring, 15 YH-p
 • Kalkylering & försäljning, 15 YH-p
 • Kommunikation, 15 YH-p
 • Ledarskap & teamarbete, 25 YH-p
 • LIA 1, 30 YH-p
 • LIA 2, 40 YH-p
 • Livsmedel- & alkohollagstiftning, 10 YH-p
 • Projekt & projektledning, 15 YH-p
 • Revenue Management, 25 YH-p
 • Värdskap & Service Management, 15 YH-p

LIA/Praktik

Under sammanlagt fjorton veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du ett helhetsperspektiv inom hotell och/eller restaurang genom att följa verksamhetens olika avdelningar. Du utvecklar även din kompetens som ledare under praktiken.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: 
 • Relevant yrkeserfarenhet inom logi, restaurang, café, catering, konferens och event som omfattar minst två år på 100%. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
 • Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.

Yrkeserfarenhet räknas upp till fem år inom hotell och/eller restaurang. Varje månad ger ett värde av 1 poäng. Max 60 poäng. Särskilt prov ger max nio poäng.

Det särskilda provet består av tre delar som mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga. Max nio poäng. Provet genomförs under vecka 45.

Urvalet görs på det sammanlagda värdet av yrkeserfarenhet och särskilt prov max 69 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Öppet hus

Välkommen på Öppet hus

I mars 2024 öppnar vi dörrarna till våra skolor i Jönköping, Tranås och Linköping. Här får du möjligheten att se våra fina och ljusa lokaler, allt från salar och grupprum till uppehållsrum och kök. Representanter från arbetslivet kommer att finnas på plats, en perfekt möjlighet att prata om yrkesrollen du är intresserad av. Personal från TUC visar runt och svarar på dina frågor. Här finns också möjligheten att få hjälp med din ansökan.

Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-03-05    Tid:   14:00 - 18:00   Jönköping
Datum:   2024-03-06    Tid:   14:00 - 18:00   Tranås
Datum:   2024-03-07    Tid:   14:00 - 18:00   Linköping

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Hotel & Restaurant Manager - kräver yrkeserfarenhet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet och medlemmar av krögarföreningen Taste. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Bland företagen som står bakom utbildningen finns bland andra Destination Jönköping, Grand Hotel Jönköping, Hooks Herrgård, Scandic Elmia, Unite service w sales AB, Orbaden Spa & Resort (ledningsgruppsmedlem som även är med i Visita Norrland), Comfort Hotel Jönköping, Elite Stora Hotellet Jönköping, Isaberg Mountain Resort, First Hotel Jönköping, Jensen Education, Mauritzbergs Slott & Golf, Ölands utbildningscenter och Kalmarsunds gymnasieförbund.

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights