Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Speditör/Logistiker med miljöprofil

Stockholms Internationella Handelsskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans, Malmö, Stockholm
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Svenska
Kommande starter
Malmö
augusti 2020 
Stockholm
augusti 2020  (Svenska)
Distans
augusti 2020  (Svenska)

Speditör/Logistiker med miljöprofil

Speditör/Logistiker

Läs till Speditör/Logistiker med miljöprofil i Malmö, Stockholm eller på Distans!

I takt med att världen blir allt mer globaliserad och handeln ökar, blir det allt viktigare med väl fungerande varuflöden. En logistiker, eller speditör som det även kallas, har i uppgift att hitta de bästa, mest miljövänliga och kostnadseffektiva logistik- och transportlösningarna.

Yrkets karaktär har de senaste åren förändrats radikalt beroende på att alltmer komplexa logistik- och transportbeslut måste fattas. Det är ett utmanande arbete som kräver allt från språkkompetens till kunskaper om transport och hållbarhet. Denna utbildning ger dig möjlighet att arbeta i en yrkesroll med många internationella kontakter och i en bransch som skriker efter arbetskraft.

Utbildningen till Speditör/Logistiker med miljöprofil är en tvåårig Yh-utbildning som du kan läsa i Stockholm eller Malmö. Du ska efter fullgjord utbildning kunna fungera som Logistiker, Speditör, Speditionsassistent eller Transportsäljare/-inköpare.

I skolan varvas lärarpresentationer, litteraturstudier, praktikfall och gruppdiskussioner med företagsbesök. Undervisningsmetoden är problembaserad och du läser bland annat spedition, transportlagen, projektledning och transportekonomi.

Lärande i arbete (LIA)

En stor del av utbildningen är arbetsplatsbelagd i form av Lärande i Arbete (LIA). Totalt 28 av 80 veckor är du ute på praktik – ett fantastiskt sätt att koppla ihop teorin med praktiken. SIH har ett etablerat samarbetar med många företag i branschen, som varje år tar emot studenter för LIA.

Så ansöker du

För att vara behörig att ansöka till denna utbildning måste du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Det krävs även att du uppfyller de särskilda förkunskapskraven nedan.

 • Minst betyget E/godkänd i; Svenska 2/B, Engelska 6/B och Matte 1/A
 • Två års arbetslivserfarenhet ELLER minst betyget E/godkänd i Logistik 1 och Logistik 2 från Handelsprogrammet.

Är du osäker på om du har de rätta behörigheterna eller har frågor om ansökningsprocessen, ta kontakt med SIH här. Ansöker gör du via SIH:s hemsida.

Urval

Efter sista ansökningsdatum behandlar ansökningskommittén din ansökan. Behöriga sökande rangordnas efter snittpoäng (betyg) och de 80 personer med högst poäng går vidare i processen. Om du går vidare blir du kallad till ett särskilt prov i form av en intervju.

Antagningsbesked skickas ut i slutet av juni. Då framkommer vilka, ca 38 personer, som erbjudits en plats på utbildningen, vilka som får en reservplats samt vilka som inte blir antagna. Några av platserna kan erbjudas till sökande i fri kvot, d.v.s. att undantag kan göras från behörighetskraven. 

Utbildningens innehåll

 • Transportslagen Flyg-Båt-Tåg-Bil
 • Spedition
 • Logistik
 • Miljö- och Transporträtt
 • Tullhantering
 • Försäljningsteknik
 • Transportekonomi
 • Projektledning
 • Interkulturell kommunikation
 • Branschengelska

För frågor gällande utbildningens innehåll, vänligen kontakta Stockholms Internationella Handelsskola här.

Lärande i arbete

Vi arbetar i utbildningen med Lärande i Arbetet (LIA), vilket innebär att en tredjedel av utbildningstiden är förlagd till arbetsplatsen som en utvecklad form av praktik. De företag som deltar under LIA-perioderna kan variera från år till år men många företag tar emot våra studenter för LIA varje år. Detta år tar följande företag emot studenter för LIA: Odd Molly, Furniturebox, Bring, Daniel Wellington, Åhléns, Fraktus, Geodis, SJ, Coop, Linas matkasse, Apotea, Happy Pluggs, Di Luca, Electrolux, Jetpak, JF Hillebrand, GE Healthcare, Tullsupport, Venue Retail Group, Urban Deli, Spirit Air Cargo, Arcona/CS Logistics och Smartchain Logistics.

Ledningsgrupp

För varje utbildning finns en ledningsgrupp som ansvarar för att utbildningen lever upp till målen och att undervisningen bedrivs på ett bra sätt. Ledningsgruppen består av en studeranderepresentant, en representant från SIH samt representanter från arbetslivet.

SIH_SpeditörLogistiker

I  ledningsgruppen i Stockholm sitter arbetslivsrepresentanter från Fraktus, Dachser, Geodis, Kukla Spedition och Aditro Logistics.

SIH Malmö_ledningsgrupp

I ledningsgruppen i Malmö sitter arbetslivsrepresentanter från Bring, DHL, Jata Cargo, Handelskammaren Syd, Gödecka Logistik, Ingsad & Co, LGI Logistics, Transportindustriförbundet och Tetra Laval, Transport & Trave.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning har du en kvalificerad yrkeshögskoleexamen till Speditör/Logistiker med miljöprofil. Du ska då kunna fungera som Logistiker, Speditör, Speditionsassistent eller Transportsäljare/-inköpare.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Läromedel står du för själv.

Stockholms Internationella Handelsskola

Stockholms Internationella Handelsskola

SIH finns i Stockholm, Malmö, Norrköping samt på distans. Vi erbjuder behovsanpassande utbildningar av stort strategiskt värde som för deltagaren innebär ett steg i karriären! Vi är en mindre och personlig skola där studenterna har nära kontakt med lärare och...


Läs mer om Stockholms Internationella Handelsskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Speditör/Logistiker med miljöprofil

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Stockholms Internationella Handelsskola

Katarinavägen 19
11645 Stockholm


Recensioner

färdigexaminerad logistiker
(3)
Efter första året kände jag att jag lärt mig otroligt mycket nytt i logistikvärlden. Förväntansfull började jag andra året av utbildningen och besvikelse efter besvikelse fyllde varken lärare eller kurser upp efter förväntningar. Endel kurser kändes "onödiga" och oprofessionella.
Alan
(5)
Två snabba år med mycket i bagaget som kan anndas inom en handfull branscher.
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från distansutbildningar.se
Logga in