Behandlingspedagog 400 YH-poäng

Vill du vägleda människor som är i behov av en förändring i sitt liv? Människor i utsatta situationer med beroendeproblematik eller psykisk ohälsa av olika slag. Människor i alla åldrar som behöver professionell behandling.
Behandlingsverksamheter bedrivs i Sverige av privata, ideella, kommunala, regionala samt statliga huvudmän i såväl olika boendeformer eller som daglig verksamhet. Branschen har stort behov av utbildad personal med professionellt förhållningssätt och humanistisk människosyn.
Under utbildningen får du den formella kunskap och de färdigheter som efterfrågas. Du får utveckla din yrkesmässiga roll om hur du ska bemöta människor i kris, svårigheter och förändring. Det är en teoretiskt och praktiskt utbildning, med 25% lärande i arbetslivet (LIA) d.v.s. praktik. De teoretiska studierna ger dig viktiga kunskaper som sedan tillämpas och utvecklas under praktisk handledning på en arbetsplats. Många har hittat sitt framtida arbete via LIA.
Framtidsutsikter
Efter utbildningen kommer du framförallt kunna arbeta som behandlingsassistent eller behandlingspedagog inom socialt arbete, missbruksvård eller psykosocial behandling. Det kan vara inom boendeverksamhet dvs HVB-hem (hem för vård och boende med olika målgrupper), daglig verksamhet, som resurs på en skola, hem för ensamkommande flyktingbarn och inom kriminalvården.
Fanny Jedborn, biträdande institutionschef SiS ungdomshem Vemyra utrycker det såhär:
”Efterfrågan av våra befintliga behandlingsplatser är hög, det finns även ett behov av fler platser. SiS, Statens institutionsstyrelse, kommer därmed behöva rekrytera välutbildad personal. SiS har krav på att all tillsvidareanställd personal ska vara utbildad. Det är viktigt att ha en teoretisk grund för att kunna leverera den kvalitet som krävs i ett många gånger utmanande men oerhört stimulerande arbete.”
Varför ska du välja Sollefteå LärCenter?
CSN-berättigad
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Kursinnehåll
Kurser i utbildningen
- Grupper och grupprocesser 20 yh-poäng
- Mental och psykisk utveckling 30 yh-poäng
- Juridik och dokumentation 25 yh-poäng
- Somatisk omvårdnad 15 yh-poäng
- Grunder för kommunikation 25 yh-poäng
- LIA 1 Tillämpa och utveckla yrkesrollen 50 yh-poäng
- Examensarbete 15 yh-poäng
- Missbruks- och beroendetillstånd 30 yh-poäng
- Mångkulturellt perspektiv i socialt behandlingsarbete 20 yh-poäng
- Människosyn, bemötande och förhållningssätt 30 yh-poäng
- Psykiatrisk ohälsa och beteendestörningar 25 yh-poäng
- Rehabiliteringsinsatser 50 yh-poäng
- LIA 2 Praktisk förankring av teoretisk kunskap 50 yh-poäng
- Yrkesroll och hälsa 15 yh-poäng
Övrig information
Ansökan och utbildningsstart
Ansökan öppnar 15 februari 2023 och sista ansökningsdag är den 15 maj 2023. Utbildningen startar på plats i Sollefteå 28 augusti 2023. - Nu är ansökan stängd!
Se vår webbsida på Sollefteå Kommun-Reveljen om du vill veta mer om hur du ansöker till utbildningen och för att läsa mer om behörigheten!
Utbildningsform
Behandlingspedagog är en distansanpassad utbildning på heltid (40 h/vecka). Det innebär att du studerar självständigt på heltid i kombination med fysiska träffar i Sollefteå. Utbildningen omfattar 4 terminer med totalt 4 fysiska träffar/sammankomster i Sollefteå, varje sammankomst är 3-4 dagar. Under de 4 träffarna i Sollefteå sker betygsgrundande aktiviteter som kräver fysisk närvaro.
Du bekostar själv din resa och ditt boende till Sollefteå vid sammankomsterna.
Mellan sammankomsterna sker digital undervisning och betygsgrundande digitala lektioner på måndagar och torsdagar kl. 08.30 -12.00.
Övrig kommunikation och uppföljningar sker via IT-plattform.
Du behöver tillgång till dator med internetuppkoppling för att kunna genomföra utbildningen. Webbkamera och headset krävs.
Utbildningens mål
Examenskrav
Efter fullgjord utbildning kan den studerande erhålla ett examensbevis. Med fullgjord utbildning avses minst betyget Godkänt i var och en av de kurser som ingår i utbildningen.
Studerande som inte fullgjort utbildningen erhåller ett utbildningsbevis.
Examensbenämning
Yrkeshögskoleexamen Behandlingspedagog
Behörighetskrav & Reell kompetens
Behörighetskrav & Reell kompetens
Behörighetskrav
För att kunna söka till YH Behandlingspedagog krävs grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan. Vill du veta mer om behörighetsregler för yrkeshögskolan, så hittar du det på myh.se
Reell kompetens och 20-procentsregeln
För dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet, finns möjligheten att ansöka om reell kompetens. Med reell kompetens menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det formella utbildningssystemet.
En väg att uppfylla grundläggande behörighet:
- Svenska 1/ Svenska som andra språk 1 eller Svenska A/ Svenska som andra språk A eller motsvarande äldre utbildning
- Engelska 5/ Engelska A eller motsvarande äldre utbildning
- Samhällskunskap 1a1/ Samhällskunskap A eller motsvarande äldre utbildning
Samt 3 års sammanlagd arbetslivserfarenhet inom vilket område som helst. Föräldraledighet och militärtjänstgöring räknas. Arbetslivserfarenhet skall styrkas med arbetsgivarintyg.
En annan väg att bli antagen till utbildningen är 20 - procentsregeln:
20-procentsregeln innebär att vi bedömer den sökandes möjligheter klara utbildningen och därefter utöva yrket Behandlingspedagog. Högst 20 procent av årsplatserna i en utbildning får avsättas för sökande enligt 20-procentsregeln.
Olika steg i bedömningsprocessen:
- Grundläggande behörighet.
- Om antalet platser på utbildningen är mindre än antalet behöriga sökande bedöms betyg och de behöriga sökanden kallas till prov.
För dig som har yrkeserfarenhet
Har du jobbat några år inom arbetsområdet så kanske YH-flex Behandlingspedagog är något för dig? Vi erbjuder en utbildning till Behandlingspedagog genom att validera tidigare kunskaper och därefter erbjuda kompletterande kurser. Detta kallas YH-flex. Vi genomför en validering, d.v.s. bedömning av tidigare kunskaper, färdigheter och kompetenser. Läs mer på vår hemsida.
Kostnader
Utbildningen berättigar till studiemedel. Information om studiestöd kan du få hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN).
Kostnader för läromedel och material, samt boende och resor bekostas av den studerande.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,7
Under (snart) två år, har jag fått lära mig så mycket. Om mig själv, när vi blivit utmanade i fördomar, värderingar, etik och moral, men också om andra människor, mekanismer bak...
Denna utbildningen har varit helt fantastisk eftersom den ofta i kurserna är självreflekterande och att lärarna delar med sig av sig själva och sätter värde på sig på det sätt s...

Teori kombinerat med praktik
Vill du gå en eftergymnasial utbildning som innehåller många praktiska inslag och som leder till ett särskilt yrke? Då är en utbildning inom Yrkeshögskolan (YH) något för dig? Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och...
Läs mer om Sollefteå Kommun - Reveljen och visa alla utbildningar.
Bra utbildning men saknar att den inte innehåller mer information och fördjupning kring olika behandlingsmetoder samt samtalsmetodik som tex MI.