Visar 1-20 av 205 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 205 träffar
1
2
3
4
...
11

Beteendevetenskap

Beteendevetenskap är en samlande beteckning för de vetenskaper som sysslar med att iaktta och vetenskapligt studera människans, men även djurens, beteende från olika perspektiv. Den delar flera av sina teorier med psykologin, sociologin och pedagogiken. Fokus ligger på människans beteende och samspelen dem emellan – hur gruppen och individen påverkar varandra, hur organisationen interagerar med gruppen, och hur ett företag ska styras för att bli framgångsrikt på både kort och lång sikt. Allt fler arbetsgivare lägger idag en större vikt vid personalens hälsa, trivsel och kompetensutveckling. Det är här du som beteendevetare tillsammans med ledningen utvecklar organisationen.

Vad gör en beteendevetare?

Som beteendevetare kan du leta brett och de yrken du söker påminner om socionomernas och personalvetarnas. Vad du väljer avgörs mycket av inriktningen på de kurser du läst under din utbildning och ditt intresse. Några av beteendevetarnas arbetsuppgifter är bl.a. att ansvara för utredningar, kompetensutveckling och olika behandlingar inom kommun, företagshälsovård och personal. Det är vanligt att beteendevetare arbetar i projektform tillsammans med andra yrkeskategorier inom kommunen eller det privata näringslivet. Det är numer även vanligt att större organisationer anlitar beteendevetare till sina forskningsprojekt.

Distansutbildning inom beteendevetenskap

För dig som vill utbilda dig inom beteendevetenskap på distans finns det flera olika typer av utbildningar att välja mellan. Det finns distansutbildningar inom beteendevetenskap på universitet och folkhögskolor men även som yrkesutbildningar, komvuxutbildningar och YH-utbildningar.

Läser du beteendevetenskap på universitet eller högskola väljer du oftast något av ämnena psykologi, sociologi eller pedagogik som huvudämne och kombinerar det med kurser inom det fält du vill verka.

Vanliga tilläggsinriktningar till beteendevetenskap är arbetsvetenskap, organisationsvetenskap, ekonomi, arbetslivsvetenskap, systemutveckling, socialpsykologi och multimedia.

Kortare beteendevetenskapliga distansutbildningar

För dig som vill ha en lite kortare distansutbildning inom beteendevetenskap finns det särskilda yrkesutbildningar och YH-utbildningar. Dessa riktar sig oftast in mot psykoterapi, samtalsterapi eller någon kognitiv behandlingsmetod. De varar i allt från några veckor upp till flera terminer och är ofta lätta att bygga vidare på i takt som du blir mer erfaren.

Undervisningen av distansutbildningar inom beteendevetenskap sker ofta genom kursbrev som du följer efter egen tid och förmåga. Distansutbildningarna brukar sätta igång med en kickoff på skolan som utbildningen utgår från.

Hur ser framtiden ut för en beteendevetare?

Det är en relativt hård konkurrens om jobben och det har funnits ett överskott på beteendevetare. Men genom fyrtiotalisternas stora pensionsavgångar blir balansen på sikt bättre, vilket snart kommer att märkas.

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Jämför dina favoriter
Logga in