Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Ekologisk Kost- och Näringsrådgivare

Nordiskt Näringscenter
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Distans, Stockholm
250 timmar
Deltid, distans
22 900 SEK inkl. moms
Startdatum: Egen takt - Distans
Ekologisk Kost- och Näringsrådgivare

Om utbildningen

Läs en utbildning till Ekologisk Kost- och Näringsrådgivare på Nordiskt Näringscenter

En yrkesutbildning inom mat, näringslära, näringsfysiologi och idrottsnutrition. Utbildningen riktar sig till dig som vill vägleda seriöst och målinriktat med individuella livsstilsprogram. Maten står i fokus i vår utbildning och mat som medicin är vår röda tråd. Helt enkelt händerna i grytan.

Utbildningen ger dig tillräckliga kunskaper för att på ett professionellt och förtroendegivande sätt kunna vägleda och ge råd om matens värde, delge recept som passar klienten och genomföra individuella livsstilsprogram.

Vad är en Ekologisk Kost- och Näringsrådgivare?

En Ekologisk Kost & Näringsrådgivare hjälper sina klienter att tänka sunt och individuellt på ett professionellt, inspirerande och enkelt sätt. Med hjälp av Nutrimetern som klienten fyller i vid första besöket kan du se klientens förhållnings­sätt till mat, stress, motion, sömn och allmän trivsel. Efter gemensam genomgång av Nutrimetern ger du råd till förändring och delger recept som är individuellt anpassade och enkla att genomföra.

Efter cirka tre veckor är det dags att göra en uppföljning. Ekologiska Kost & Näringsrådgivaren hjälper sin klient att komma vidare med ytterligare värdefulla råd och matrecept för att få en bestående och individuell livsstilsförändring.

Ofta vill klienten komma tillbaka ytterligare en eller flera gånger för att successivt lära sig laga den mat och göra de förändringar som är nödvändiga. Varje besök är beräknat till en timma.

För mer information om Ekologisk Kost- och Näringsrådgivare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökningskrav

Inga särskilda förkunskaper krävs. Det är dock lämpligt med gymnasiekompetens eller motsvarande kunskaper.

Upplägg

Du får lära dig näringslärans grunder genom både teoretisk och praktisk undervisning (i eget kök).

 • Utbildning inom ”Nutrimetern” – ett nödvändigt verktyg för professionella rådgivningar. Praktiska övningar utifrån fingerade klienter. Elev­erna får själva fylla i en ”Nutrimeter” för att ha möjlighet att rätta till näringsstatus och levnadssätt under utbildningens gång.
 • Framförandeteknik – eleven får förberedande kunskap för att framföra en    pedagogisk och inspirerande föreläsning/fördjupning.
 • Du kommer att hjälpa klienten med individuellt anpassade livsstilsprogram

Utbildningen inleds med tre dagars introduktion på plats. Där blir det introduktion med en teoridel och utbildning i hur man använder “Nutrimetern”. Inledningen ges vid flera tillfällen, här är aktuella datum. Vid anmälan väljer du vilka datum du vill gå.

Datum
19-21 november 2021
28-30 januari 2022
25-27 mars 2022

Tider
Fredag 10.00 – 17.00
Lördag 09.00-17.00
Söndag 09.00-16.00

Resten av utbildningen sker på distans och omfattar cirka 250 timmar. Distansstudierna kan du göra i egen takt, det går bra att arbeta vid sidan om utbildningen.

Du har 24 månader på dig att slutföra alla delar av utbildningen.

Kursinnehåll

Näringslära och näringsfysiologi är utbildningens grundläggan­de teori, tillämpning och aktuell metodik inom ämnet human nutrition (näringslära). Denna del behandlar sambanden mellan kost och hälsa, kostvanor och näringsbehov. Den behandlar också vilka mängder som behövs av respektive näringsämne. Du får lära dig att skapa egna recept med näringsberäkning som du använder i din rekommendation.

Utbildning inom ”Nutrimetern”

“Nutrimetern” är ett frågeformulär som är specifikt framtaget för utbildningen och mycket viktigt verktyg för att ge individanpassade råd och möjligheter till en bestående förändring. Efter utbildningen inom ”Nutrimetern” kan du se klientens förhållnings¬sätt till mat, stress, motion, sömn och allmän trivsel.

Följande moment ingår i grundläggande näringslära:

Näringslära är enkelt uttryckt, läran om den näring vi människor behöver. På vetenskapligt språk kallas det för nutrition.

Metabolt syndrom

 • Främsta riskfaktorer

Olika märkningar

 • Organisationen KRAV
 • Demeter
 • EU:s ekologiska märkning
 • Regler om livsmedelsinformation
 • Vad är rättvis handel

Vi är vad vi äter. Från knopp till kropp

Dygnsrytmen

Rätt balanserad kost

 • Matfilosofiska levnadssätt
 • Idrottsnutrition
 • Kroppens byggstenar
 • Den integrativa, alternativa och komplementära medicinen
 • Grundläggande orsaker till ohälsa
 • Maten är bästa medicinen!

Examen & Intyg

Efter godkänt teoretiskt prov och övriga hemuppgifter blir du Diplomerad Ekologisk Kost- & Näringsrådgivare.

Kostnader

Anmälningsavgift: 1 000 kr inkl. moms.
Kursavgift:  21.900 kr inkl. moms

Avbetalning av kursavgiften: 1 950 kr/månad i 12 månader (23 400 kr)

I samband med anmälan får du en faktura på anmälningsavgiften. Sedan får du en faktura på hela beloppet eller första avbetalningen som ska betalas före den inledande kursen. 

Omfattande kursmaterial ingår.

Efter utbildningen

Efter yrkesutbildningen

Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta både som Ekologisk Kostrådgivare och Näringsrådgivare, föreläsare, starta egna kurser med fokus på matens kombination och värde.

Du får cirka 400 hälsosamma och inspirerande recept som du delger dina klienter individuellt. Recepten är näringstäta och ger lång mättnadstid. Många av recepten är kcal- kolhydrat- fett och proteinberäknade. Dessutom en vecka med specialrecept för personer som på ett sunt sätt vill nå en vikt i balans.

Utbildningen passar dig som vill arbeta med kost- & näring och som kompetensutveckling för kockar, hälsopedagoger, friskvårdsterapeuter, coacher, personliga tränare, sjukgymnaster, sjuk- och hälsovårdspersonal, massörer, hudvårdsterapeuter och andra yrkesgrupper. Att få hjälpa och lära människor att må bättre genom matens värde och näringens betydelse är viktigt och nödvändigt för att nå balans och välmående.

Nordiskt Näringscenter

Nordiskt Näringscenter är Sveriges ledande arrangör av kurser inom kost, näring och hälsa. I över 40 år har de anordnat kurser inom området. Idag erbjuder de kurser både på plats och på distans. Bland Nordiskt Näringscenters utbud hittar du kurser...


Läs mer om Nordiskt Näringscenter och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Ekologisk Kost- och Näringsrådgivare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Nordiskt Näringscenter

Lagaplan 1
128 04 Bagarmossen

Tel: 08-559 24 170
www.naringscenter.se

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in