Stödassistent - Distans
Vill du arbeta med människan i fokus? Utbilda dig till Stödassistent genom Medlearn Komvux i Kungsbacka. En utbildning som leder till jobb.
Hur är arbetet som stödassistent?
Som stödassistent gör du ett viktigt jobb. Du stödjer människor med olika funktionsvariationer där den enskildas behov sätts i fokus. Att arbeta som stödassistent är omväxlande där den ena dagen inte är den andra lik.
Stötta människor till att leva ett så självständigt liv som möjligt
Utbildningen till stödassistent ger dig specialistkunskaper om olika funktionsvariationer. Inom utbildningen läser du bland annat vård och omsorgsarbete samt specialpedagogik vilket ger dig en särskild pedagogisk kompetens. I din roll som stödassistent hjälper och stöttar du människor utifrån deras förutsättningar till att leva ett så självständigt liv som möjligt.
Utbildningens upplägg - teori och praktik
Utbildningen innehåller både teori och praktik. Vid utbildningsstart lägger du tillsammans med din lärare upp en individuell studieplan utifrån den studietakt som passar dig. Du studerar antingen på flex eller på distans.
Praktiken kallas APL- arbetsplatsförlagt lärande. Den genomförs på plats på en arbetsplats där du får lära dig yrket med stöd av handledare.
Efter utbildningen
Utbildningen till stödassistent är anpassad efter arbetsmarknadens behov. Det är en utbildning som leder till jobb.
Ansökan och behörighet
Ansökan
Du kan söka en yrkesutbildning via komvux från det år du fyller 20. Du behöver vara godkänd i svenska som andraspråk samt ha en grundskoleutbildning eller motsvarande kunskaper.
Ansökan
Medlearn levererar kommunal vuxenutbildning till stödassistent på uppdrag av Kungsbacka kommun, ansökan gör du därför genom Kungsbacka kommun.
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och du kan söka studiestöd hos CSN.
MedLearn

Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg
Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige.
Välj hur du vill studera
Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras. Du kan även välja att läsa enstaka kurser. Medlearn erbjuder även kartläggning och validering av kunskaper samt kompetensutveckling.
Lärarledda genomgångar
Du kan välja klassrumsstudier som innebär lärarledda genomgångar och handledning i Medlearns kurslokaler. Där träffar du också studiekamraterna flera gånger i veckan.
Distansstudier
Distansstudier passar dig som själv vill välja tid och plats för dina studier. Du får personlig introduktion och hjälp med studierna. På den digitala lärplattformen hittar du studiematerial och insändningsuppgifter. Du har kontakt med din lärare via lärplattformen.
Flexstudier
Flexibla studier innebär personlig introduktion och studiehjälp. På internet hittar du studiehandledningar och insändningsuppgifter. Medlearn har också regelbundna studieträffar.
Praktik
I vissa kurser ingår praktik på arbetsplats inom aktuellt yrkesområde.
I kombination med svenska
På några orter kan du studera svenska parallellt med dina studier. Det kan vara svenska som andraspråk eller yrkessvenska.
Studieverkstad
På flera orter finns studieverkstad med lärare som handleder dig i studierna. Här kan du få hjälp med just dina studiefrågor. Studieverkstaden är öppen för alla, oavsett studieform.
Kontakt och Öppet hus
Klicka här för att komma i kontakt med Medlearn. Du är alltid varmt välkommen att kontakta dem för att få info om studier och ansökan. Passa även på att besöka Medlearn på Öppna Hus eller mässor. Datum, tider och platser hittar du på Medlearns hemsida.
Ansökan
Ansökningsförfarandet är olika beroende på vilken utbildning på Medlearn du vill söka till. Du ansöker till komvuxutbildningarna via vuxenutbildningen i din kommun. Vissa kommuner erbjuder endast en del av kursutbudet, inriktningar och studieformer. Kontakta vuxenutbildningen i din kommun för mer information. Upplägget kan variera något mellan olika kommuner. För att söka till yrkeshögskoleutbildningarna, sker ansökan via YH-antagningen. Vill du söka till arbetsmarknadsutbildningarna vänder du dig till Arbetsförmedlingen. Läs mer om hur du söker de olika utbildningarna via Medlearns hemsida.
Utbildningar
Läs vidare nedan om vilka yrkesutbildningar inom hälsa och vård Medlearn erbjuder.