Integrationspedagog
Integrationspedagog
Integrationspedagogutbildningen ger dig kompetens för att arbeta i vardagen med ensamkommande barn och ungdomar, flyktingar och invandrare. Den ger dig möjlighet att arbeta med integration inom ett brett yrkesområde.
Vad får du lära dig?
Utbildningen är yrkesinriktad. Utveckling av din egen yrkeskompetens, genom praktiska övningar och verklighetsbaserade situationer är grundstenar i utbildningen. Du får kunskap om den individuella process som de som flyr går igenom – från flykten från hemlandet och ankomsten till Sverige och etablering här. Du får kunskaper om det formella regelverk som styr. Vi studerar kulturen i Sverige och flyktingarnas hemländer, religion, seder och bruk. Lärare och föreläsare är yrkesmässigt verksamma inom olika specialområden och tillför de senaste yrkeskunskaperna.
Modifierad distans. Obligatoriska fysiska samlingar för intensivveckor - måndag-fredag – nio gånger under utbildningen i Hudiksvall. Övrig tid, studier på hemorten.
Utbildningen väntar svar från Myndigheten på beviljade start för året 2021. Om utbildningen startar öppnar vi ansökan från den 15 februari. Besök vår hemsida för länk till utbildningen.
Skriv- och språkstöd
För att underlättar studierna finns ett särskilt skriv- och språkstöd. Det är individuellt utformat utifrån behov.
Ansökan och behörighet
Du som via gymnasiestudier eller Komvux har allmän behörighet för eftergymnasiala studier. Du kan även vara behörig om du skaffat dig motsvarande kompetens på annat sätt. Det kan vara annan svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet. Det viktiga är att du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Du måste ha språkkunskaper som motsvarar Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2. Om du inte har dokument på det du kan, har du möjlighet att få din kompetens bedömd, genom att vi validerar din reella kompetens. Det är därför viktigt att du beskriver din bakgrund i din ansökan.
För mer information hur antagningen går till, besök gärna utbildningens hemsida.
Utbildningen väntar svar från Myndigheten på beviljade start för året 2021. Om utbildningen startar öppnar vi ansökan från den 15 februari. Besök vår hemsida för länk till utbildningen.
Examen, diplom m.m.
Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen som integrationspedagog. Efter utbildningen kan du jobba med flyktingmottagande, boenden för ensamkommande barn och ungdomar, inom skola, arbetsförmedling, migrationsverk eller hos andra som arbetar med integration.
Kurser
- Dokumentation, regelverk, kvalitet
- Ensamkommande barn och unga - mottagande och integration
- Etnicitet, kultur, identitet
- Examensarbete
- Individprocess, migrationsstress, integration
- Integrationens organisation, lagar och regler
- Integrationsarbetets utmaningar och möjligheter
- LIA, Lärande i arbete (valbar kurs)
- Personlig professionell fördjupning (valbar kurs)
- Professionellt förhållningssätt och kommunikation
Hudiksvall Yrkeshögskola

Hudiksvall Yrkeshögskola, Campus Hudiksvall
Yrkeshögskola (Yh) är en eftergymnasial utbildningsform där arbetslivet medverkar i planering, utveckling och drift. Yrkeshögskolan ska säkerställa att det finns utbildningar inom branscher med ett uttalat behov av arbetskraft. Detta innebär att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar beroende på...