Sök utbildning 👉
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Kompletterande pedagogisk utbildning ämneslärare GY (KPU), undervisningsämne tyska

Högskolan Väst, Distans
Längd
60 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
60 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2025

  • Distans
  • Distans

Om utbildningen

**Om utbildningen**Utbildningen riktar sig till dig som har en akademisk yrkesexamen eller en generell examen på minst 240 hp.På Högskolan Väst erbjuder vi KPU60 gymnasiet för följande undervisningsämnen:- matematik- teknik- kemi- fysik- biologi- naturkunskap- franska- spanska- tyska- religion- samhällskunskap- geografi- historia- psykologi- filosofi- juridik- företagsekonomi- svenska- idrott och hälsaUtbildningen leder till en ämneslärarexamen i ett eller två ämnen. Utbildningen består av utbildningsvetenskap (UVK) 20hp, verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 20hp och ämnesdidaktik 20hp. Utbildningen läses på helfart under ett år. Det mesta av utbildningen är distansförlagd vilket innebär synkrona föreläsningar via zoom. All undervisning sker på fredagar och **ungefär var tredje fredag är det obligatoriska träffar på Campus Trollhättan kl 9.15-16** för obligatoriska moment, föreläsningar och examinationer.Högskolan Väst erbjuder flera varianter av Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) med olika behörighetskrav. [Läs mer här]()
**Behörighet**För att bli behörig till KPU60 gy krävs en akademisk yrkesexamen eller en generell examen på minst 240 hp. Den ska vara utfärdad i ett land som undertecknat [Lissabonkonventionen ]()En fullständig förteckning över alla behörighetsgivande examina [finns här]()**VFU**En tredjedel av utbildningen är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) som genomförs i skolverksamheten. VFU-kurserna går parallellt med de teoretiska kurserna. Under höstterminen genomför studenten 15 VFU-dagar, och under vårterminen ytterligare 40. Vanligast är att göra VFU på samma skola och med samma handledare under hela utbildningstiden. VFU-placeringen sker företrädesvis på någon skola som ligger i Högskolan Västs geografiska närhet, där vi har samverkansavtal med ett flertal skolhuvudmän. Om du bor långt ifrån Trollhättan ges du också möjlighet att leta VFU-plats på egen hand. Möjligheten att göra VFU i egen tjänst finns också.**Arbetsliv**Skolverket räknar med ett stort rekryteringsbehov av lärare under längre tid. Läs gärna aktuell [statistik här ]()På Skolverkets webbplats kan du läsa mer vad som gäller kring [lärarlegitimationer ]()KPU berättigar till studiestöd via CSN. Är du över 25 år kan du söka ett högre studiebidrag. Det kan även finnas andra typer av bidrag att söka t ex omställningsstudiestöd via CSN. Se mer information från [CSN ]()
**Arbetsintegrerat lärande - AIL**Du får under den första terminen pröva läraryrket på en grundskola/gymnasieskola. Detta gör du i den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU) med handledning av en lärare. I den verksamhetsförlagda delen av utbildningen kommer du att utveckla din förmåga att ansvara för, och genomföra, egen undervisning och andra arbetsuppgifter som ingår i läraryrket. På så sätt får du viktiga erfarenheter av arbetet i skolan och skolans verksamhet. Alla lärarutbildningarna är professionsutbildningar. Utbildningens syfte är att studenterna genom utbildningens teoretiska och praktiska upplägg ska tillägna sig kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som är nödvändiga för att kunna utöva läraryrket. Utbildningen tar sin utgångspunkt i aktuell och relevant forskning i nära samspel med aktuell och beprövad yrkeserfarenhet.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet. Utöver grundläggande behörighet för studier på grundnivå gäller särskilda behörighetskrav: 1. en generell examen om 180 högskolepoäng inom en huvudområdesgrupp enligt enligt SFS 2024:1031 och UHRFS 2025:1, och en generell examen om lägst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, inom samma huvudområdesgrupp, 2. en yrkesexamen enligt SFS 2024:1031. Högskolan Väst ger Kompletterande pedagogisk utbildning ämneslärare GY, 60 hp mot följande undervisningsämnen: matematik, teknik, kemi, fysik, biologi, naturkunskap, franska, spanska, tyska, religion, samhällskunskap, geografi, historia, psykologi, filosofi, företagsekonomi, svenska, juridik samt idrott och hälsa. De särskilda behörighetskraven framgår av av SFS 2024:1031, bilaga 1 och 2. För sökande som har en äldre examen finns särskilda regler. Dessa finns beskrivna i SFS 2024:1031. Behörighetsgivande examen ska vara från land som omfattas av Lissabonkonventionen.

Examen & Intyg

Ämneslärarexamen

Få en påminnelse

Få en påminnelse när ansökan öppnar

Få en påminnelse när du kan ansöka till universitet och/eller högskola och få inspiration kring utbildning till din inkorg!

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i din e-post här

Högskolan Väst
Box 936
461 86 Trollhättan

Högkolan Väst

Högskolan Väst i Trollhättan är en modern högskola som erbjuder arbetslivsnära utbildningar i en attraktiv och modern studiemiljö. Hos oss står studenten och lärandet i centrum. Arbetsintegrerat lärande som synsätt och metod präglar verksamheten och är högskolans profil. Trollhättan är...

Läs mer om Högskolan Väst och visa alla utbildningar.

Highlights