Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Vad är viktigt när du väljer vilken stad du ska plugga i? Gör vår undersökning (max 2 min) och var med och utse Sveriges bästa studiestad! 🎓

Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Distans
1-3år
Deltid
Studiemedelsberättigad

Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans


Utbilda dig till kyrkomusiker - Läs en kantorsutbildning på deltid och distans!

Vill du studera till kantor? Räcker inte tiden till för en heltidsutbildning? Geijerskolan erbjuder en kantorsutbildning på deltid/distans, med ett individuellt upplägg som passar dig!

Utbildningen passar dig som t.ex. har en utbildning från musikhögskola och behöver komplettera, eller dig som inte har någon tidigare musikutbildning men behöver läsa på deltid. 

Få kompetens för ett yrke som kyrkomusiker

Kantorsutbildningen är utformad för att du ska ha de kompetenser som behövs för att arbeta som kyrkomusiker i Svenska kyrkan. Utbildningen går igenom flera moment: orgel, piano, sång och ensembleledning.
Kantorsutbildningen går också igenom områden som:

 • Musikteoretiska ämnen
 • Pedagogik och undervisningsmetodik
 • Troslära
 • Kyrkokunskap

Nya krav för kantorsexamen

För att få kantorsexamen ska du även ha gått pastoralteologisk utbildning för kyrkomusiker. Denna kan genomföras antingen som en kurs på heltid under en termin vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund eller genom att de pastoralteologiska utbildningsmomenten integreras i musikutbildningen på Geijerskolan som i så fall utökas med en termin. Svenska kyrkans grundkurs, som tidigare varit ett obligatoriskt utbildningsmoment i kantorsutbildningen är nu avveklad.

För mer information om Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Om du inte har examen från musikhögskola

Om du inte har examen från musikhögskola eller motsvarande måste du normalt läsa in alla kantorsutbildningens ämnen. Även här kan vi erbjuda möjlighet till en individuell uppläggning av studierna. Beroende på hur många ämnen du vill läsa kan undervisningen på skolan koncentreras till en, två eller tre dagar per vecka. Den eller de dagar du är på skolan blir då fyllda med lektioner medan ditt föreberedelsearbete (övning och inläsning) får ske de dagar du är hemma. Utbildningens längd beror här på dina förkunskaper och hur stor del av kursen du läser in per termin.

Ämnen i kantorsutbildningen

 • Liturgiskt orgelspel
 • Solistiskt orgelspel
 • Ensembleledning vuxenkör
 • Ensembleledning barn- och ungdomskör
 • Sång
 • Klassiskt pianospel
 • Brukspiano
 • Musiklära
 • Gehör
 • Satslära
 • Musikhistoria
 • Pedagogik och undervisningsmetodik
 • Orgelkunskap
 • Teologi och gudstjänst *)
 • Praktik
 • Administration

*) Teologi och gudstjänst är den del av Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning som du läser på Geijerskolan. Dessutom ingår tre studieveckor på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund.

Om du har examen från musikhögskola

Den som har examen från musikhögskola eller annan motsvarande utbildning får normalt tillgodoräkna de kurser från musiklärarutbildningen som även ingår i kantorsexamen (eventuellt måste vissa av musikhögskolans kurser kompletteras).

Övriga kurser som ingår i kantorsutbildningen kan man normalt läsa in genom halvtidsstudier under tre eller fyra terminer om man har tillräckliga förkunskaper. För att få ut kantorsexamen fordras dessutom den pastoralteologiska utbildningen.

Ämnen som sång, piano, musiklära, gehör, musikhistoria, pedagogik och psykologi kan man normalt tillgodoräkna i sin helhet. Kurserna i satslära och ensembleledning behöver oftast kompletteras med en kyrkomusikalisk profildel.

Liturgiskt orgelspel, solistiskt orgelspel, liturgisk sång och dirigering, liturgik, troslära, kyrkokunskap och orgelkunskap är ämnen som man måste läsa i sin helhet.

När skolan bestämt vilka ämnen på utbildningen du ska läsa schemalägger vi dem koncentrerat under veckan. Beroende på hur många kurser du valt koncentreras undervisningen till en eller två dagar per vecka. Om du har tillräckliga förkunskaper kan du normalt läsa in de aktuella kurserna under två eller tre terminer.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet, 3-årigt gymnasium eller motsvarande.
Antagningen sker med ledning av antagningsprov. Antagningsproven tar en dag. 

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning väntas du ha Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
En materialavgift tillkommer på 400kr/termin.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Studera allt från musik till högskoleförberedande ämnen

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Vill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan
684 93 Ransäter

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Ingrid Litborn
(5)
Geijerskolan anpassar kantorsutbildningen till de som väljer att studera på distans. Skolan kan erbjuda smidiga och personliga upplägg för att tillmötesgå önskemål från studerande som bor och arbetar på annan ort. Lärarna är kunniga och har höga kvalitets- och resultatkrav. Kombinationen av hög kvalité på utbildning tillsammans med mycket god oc...
Visa mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in

Du kanske också är intresserad av: