Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Trädgårdsmästare - odling, innovation och företagande

Campus Nyköping
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
1,5 år
Distans
Startdatum: 2022-08-22 - Distans

Videoreportage

trädgårdsmästare

Om utbildningen

Gå en grundkurs inom trädgårdsmästeri

Framtiden är grön – och hållbar!

Samhället behöver ställa om och fler och fler vill äta hållbart odlad mat från gårdar i närheten. Såväl stora livsmedelskedjor och grossister som offentliga kök och restauranger vittnar om att de skulle kunna sälja mycket mer lokalproducerade grödor än de idag har tillgång till. Samtidigt kämpar många odlare med lönsamhets- och effektivitetsproblematik. För att odla hållbart - både ur ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv - behövs kunskaper hos odlarna.

"Den här utbildningen ger stora möjligheter för den som vill odla och utveckla sin verksamhet till att bli mer affärsmässig. Den ligger därmed helt rätt i tiden och det känns jättebra att kunna erbjuda en gedigen utbildning som denna."
- Johanna Solheim Lindeberg, utbildningsledare Campus Nyköping

Utbildningen Trädgårdsmästare – odling, innovation och företagande är framtagen med hjälp både stora nationella aktörer såsom Ica och Coop, lokala föreningar, kommuner och företag såsom exempelvis Stolt Mat i Sörmland, Sörmlands Matkluster, Agro Sörmland, Region Sörmland, LRF och Hushållningssällskapet.

Den här utbildningen till Trädgårdsmästare genomförs på distans med fysiska träffar i perioder. Var med och skapa framtidens matproduktion!

För mer information om Trädgårdsmästare - odling, innovation och företagande, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Campus Nyköping?

Bra kontakter med näringsliv

84% rekommenderar

denna utbildning

90% får jobb efter

genomförd utbildning

Så ansöker du

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper;

 • Fordon och redskap
 • Marken och växternas biologi
 • Växtkunskap 1

Utöver detta krävs också 1 års halvtidsarbete inom odling alternativt yrkeserfarenhet inom annan del av livsmedelsdistributionskedjan mellan producent och konsument (förädling, distribution eller försäljning på t ex ett musteri, gårdsbutik eller liknande) SAMT erfarenhet av odling på ideell basis (exempelvis som fritidsintresse på egen mark).

Saknar du någon eller några av de kurser som anges under förkunskapskrav? Det kommer att finnas en möjlighet att läsa dessa via Campus Nyköping/Öknaskolan under våren 2022. Håll utkik här, mer information kommer inom kort! Obs! Du kan anmäla dig till behörighetsgivande kurs först efter du skickat in din ansökan.

Mer om behörighet och reell kompetens hittar du under fliken Behörighet och urval.

Så här gör du din ansökan steg för steg:

Du ansöker via vår ansökningswebb, som öppnar i februari.

För att din ansökan ska behandlas skall följande handlingar bifogas:

 •   Gymnasiebetyg
 •   Eventuella övriga betyg, från t ex vuxenutbildning, folkhögskola eller högskola.
 •   Översatta betyg från UHR (om du har utländska betyg). Läs mer på uhr.se om hur du går tillväga för att översätta dina betyg.
 •   Om du saknar formella betyg, kan du bifoga arbetsbetyg/intyg, kurs- eller utbildningsbevis, cv, personligt brev, intyg om ideella uppdrag och arbetsprover eller kompetenskartläggningsformulär, läs mer om reell kompetens.

Alla handlingar ska bifogas elektroniskt genom att du laddar upp dem på vår ansökningswebb. Observera att vi inte får dina betyg automatiskt, du måste själv ladda upp dem.

Utbildningens innehåll

Följande kurser läser du i utbildningen:

 • Ekonomi, företagande och ledarskap inom gröna näringar 25 YH-p
 • Examensarbete, 25 YH-p
 • Förädling och innovation, 30 YH-p
 • Hållbara fruktträd och bärbuskar, 10 YH-p
 • Hållbart och innovativt företagande inom gröna näringar, 20 YH-p
 • Lärande i arbete, 25 YH-p
 • Marknadsföring och distribution inom gröna näringar, 15 YH-p
 • Maskin- och redskapskunskap, 50 YH-p
 • Odling av grönsaker, kryddor, frukt och bär 50, YH-p
 • Praktisk markkunskap, 20 YH-p
 • Teoretisk markvetenskap, 30 YH-p
 • Växter och odlingsförutsättningar, 50 YH-p
 • Växtskydd i trädgårdsodlingen, 30 YH-p

Utbildningens upplägg

Utbildningen är ett samarbete mellan Campus Nyköping och Öknaskolan/Sörmlands naturbruk. Den omfattar 380 YH-poäng vilket motsvarar 1,5 års heltidsstudier. Observera att studierna pågår hela odlingssäsongen, alltså utan sommaruppehåll. 

Utbildningen ges på heltid och med ett distansupplägg som innebär att klassen delas in i grupper som under odlingssäsongen turas om att vara på plats veckovis, var fjärde vecka på Öknaskolan utanför Nyköping. Där sker praktiskt odlingsarbete i fin miljö med goda faciliteter. Boende finns att tillgå mot extra avgift. De grupper som inte är på plats i den praktiska odlingen studerar teori hemifrån och utbyte mellan grupperna sker kontinuerligt via till exempel videodagbok.

Lärande i arbete (LIA)

Värdefull praktik under studietiden

De kurser som är inriktade på företagande sker på distans och varvas med praktik hos en egenföretagare inom gröna näringar. Studiebesök är en betydande del av utbildningen, särskilt inom kursen förädling och innovation.

Bra att veta

Utbildningen riktar sig till dig som vill driva ett  lönsamt företag inom gröna näringar (inte odla enbart för hemmabruk) Du behöver därför mark att odla på, har du inte det kanske vi kan hjälpa till att förmedla detta, kontakta oss i god tid! 

Driver du redan ett företag? Det är inget hinder, tvärtom! Hos oss får du redskapen för att kunna utveckla din verksamhet.

Bor du inte i Sörmland? Det spelar ingen roll så länge du är beredd att resa hit regelbundet under studietiden. Studiebesök, LIA, föreläsare, ledningsgrupp och klasskamrater kan ge dig ett viktigt nätverk över hela landet.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri, men kostnader för resor och boende kan tillkomma.

Campus Nyköping

19 YH-utbildningar som tar dig vidare i karriären

YH-utbildningar är eftergymnasiala yrkesutbildningar som kombinerar teori med praktik. En hög andel av de studerande som har gått en yrkeshögskoleutbildning får jobb eller startar eget företag i nära anslutning till avslutade studier. Myndigheten för yrkeshögskolan kontrollerar kvaliteten. På den här...


Läs mer om Campus Nyköping och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Trädgårdsmästare - odling, innovation och företagande

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Campus Nyköping

611 83 Nyköping


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in