Visa distansutbildningar.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt utbildningsval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Hur pluggar du bäst på distans?

Just nu rekommenderas alla skolor från gymnasiet och uppåt att hålla undervisning på distans på grund av det rådande coronaviruset. Kanske är du inte van att studera på distans eller så är du en av de som redan idag går en distansutbildning. Här hittar du våra bästa plugga-på-distans-tips!

Från och med den 17 mars 2020 uppmanar Folkhälsomyndigheten skolor från gymnasiet och uppåt att hålla undervisningen på distans. Det kommer såklart att förändra vardagen för många studenter!

Att studera på distans har både sina fördelar och nackdelar. Många studenter som vanligtvis studerar på distans upplever att det finns en stor flexibilitet. Samtidigt är det många som tycker att det är svårt med självdisciplin. Titta på vår sammanfattande video eller läs mer om hur du bäst pluggar på distans nedan!

Strukturera upp dagen

De föreläsningar och seminarium som du skulle ha gått på i vanliga fall kommer nu förmodligen att ske digitalt. Med schemalagda föreläsningar får du en naturlig struktur på din dag. När du inte är ansluten till en virtuell föreläsning kan du planera in repetition eller läsning. Om du inte har några föreläsningar blir det ännu viktigare att du strukturerar upp din dag i olika pass. Du kan till exempel ha ett läspass på förmiddagen och sedan repetera det du lärt dig efter lunch. 

Vad händer med CSN om min utbildning inte kan ges på distans?

Kan din utbildning inte utföras på distans? Ta det lugnt! Regeringen har beslutat att du som har beviljats CSN får behålla det oavsett om din utbildning kan ges på distans. Du kommer heller inte att behöva betala tillbaka till CSN för den här terminen. Läs mer på CSN:s hemsida här!


Kom ihåg att ta pauser

Det är viktigt att inte glömma bort att ta pauser när du pluggar hemifrån. 10-minuterspausen som många lärare lägger in under föreläsningar och seminarier kan du köra hemma. Forskning visar att det är svårt att koncentrera sig i mer än 40 minuter i sträck. Om det är svårt att hålla koll på hur lång tid det gått kan du ställa klockan. Plugga i 40 minuter och ta sedan 10 minuters paus - upprepa detta under dagen. Kom också ihåg att avsätta tid för lunch!

Tänk på hur du sitter när du pluggar hemma

Försök att inte sitta i sängen eller i soffan och plugga (ja vi vet, det är väldigt lockande att göra just detta). Det kan vara så att du kommer att behöva plugga hemifrån ett tag nu och din rygg kommer inte tacka dig om du sitter i sängen varje dag. Försök hålla dig till skrivbordet eller köksbordet när du pluggar, och ta istället en paus i soffan!

Vi sitter alla i samma båt - ta hjälp av varandra

Det kan kännas tufft att sitta hemma hela dagarna om du är van vid att vara i skolan och träffa klasskompisar eller kursare. Varför inte boka in en plugg-session över Google Hangouts? Diskutera krånglig kurslitteratur eller teorier tillsammans!

Känner du att du har koll på dina egna studier? Då kanske du vill hjälpa andra som också studerar hemifrån. Du kan till exempel anmäla dig som läxhjälpare  på Dothemath.se där studenter från olika universitet hjälper elever i högstadiet eller gymnasiet som pluggar hemifrån.  

Fokusera på det positiva

Situationen som råder är unik och det kan kännas överväldigande. Samtidigt är det viktigt att fokusera på det som är positivt. När du är hemma från skolan bidrar du till en minskad smittspridning i Sverige. Förutom det så kan du ju också sova lite längre på morgonen, ha pyjamas på dig hela dagen, strunta i att tvätta håret, ta en promenad mellan föreläsningar och äta exakt när du är hungrig!

PS! Heja dig som hjälper till att minska smittspridningen i samhället!  

Källor: Folkhälsomyndigheten, csn.se, krisinformation.se

 Tillbaka till samlingssidan


Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från distansutbildningar.se
Logga in