Visa distansutbildningar.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt utbildningsval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Kvinnlig student som sitter med laptop i sovrum

Behåll CSN även om skolan stänger

Med anledning av coronaviruset har CSN ändrat vissa regler för utbetalningen av studiemedel och återbetalningen av lån. I den här artikeln kan du se vad som gäller och om du behöver göra något för att behålla dina studiemedel.

Grundtanken är att du som studerar med studiemedel eller studiestartsstöd ska fortsätta få det studiestöd du fått beslut om. Om din skola stänger på grund av coronaviruset kommer du fortfarande få ditt studiestöd. I första hand ska skolan erbjuda undervisning på distans, och då får du såklart dina pengar som vanligt. Men även om skolan inte kan erbjuda undervisning på distans, och istället stänger, kommer du få ditt studiestöd utbetalt. Det sker automatiskt utan att du behöver göra något.

Det här sker automatiskt:

  • Du får behålla dina studiemedel om skolan stänger
  • Du får behålla dina studiemedel om du inte kan genomföra din praktik
  • Fribeloppet tas bort

Vad behöver jag göra?

I vissa fall måste du själv ta kontakt med CSN, du kan också behöva skaffa dokumentation eller intyg. Om du studerar utomlands kan det finnas fler saker du behöver tänka på. Se listan nedan för vad du behöver göra och i vilka fall du behöver kontakta CSN.

Du måste kontakta CSN om:

  • Skolan har ställt in examinationer som påverkat ditt studieresultat. Du behöver ha intyg på att skolan ställt in prov och examinationer när du ansöker till CSN nästa gång (exempelvis skärmdumpar från skolans hemsida eller mejl från skolan). Då kommer CSN att ta hänsyn till dina studieresultat.
  • Om du själv väljer att avbryta dina studier. Du behöver då intyg på vad du missat från skolan.
  • Om du är satt i karantän på grund av läkarbeslut – då behöver du skicka läkarintyg till CSN.
  • Du betalar tillbaka på ditt lån och behöver andra lösningar än de du kan ändra själv i Mina sidor.

Om du blir sjuk och studerar i Sverige ska du inte kontakta CSN, utan anmäla till Försäkringskassan. Kontakta Försäkringskassan för att få mer information.

Kontakta din skola

I flera fall är det upp till skolan att hitta en lösning för att du ska kunna fortsätta få den undervisning du har rätt till. Därför kan vissa åtgärder variera beroende på var du studerar. Kontakta din skola om du vill anpassa undervisningen eller om du har frågor som rör åtgärder som beslutats av skolan. Det kan exempelvis vara hur du ska kunna genomföra din praktik eller om skolan inte är stängd, men du inte vill gå dit på grund av att du är orolig över risken för smittspridning.

Fribeloppet tas bort

Fribeloppet, alltså det belopp du får tjäna som mest utan att din rätt till studiestöd påverkas, är tillfälligt borttaget för alla som har studiemedel under 2020. Det här beslutet beror på att du ska kunna hoppa in och jobba inom vården eller andra yrken samtidigt som du studerar – och fortfarande få behålla dina studiemedel. Det gäller alltså även om du redan registrerat att du tjänar ett högre belopp hos CSN, eller om du har blivit arbetslös och vill börja studera. 

Betala tillbaka på ditt lån

Om du har studielån som du har svårt att betala tillbaka på för att coronakrisen påverkat din ekonomi finns vissa trygghetsregler som kan underlätta för dig. Du kan till exempel betala månadsvis istället för kvartalsvis, flytta fram din betalning en månad eller ansöka om nedsättning, alltså att du under en tid betalar tillbaka ett mindre belopp. Det här kan du göra själv i Mina sidor. Om du vill flytta fram en betalning mer än en månad eller inte kan betala ett återkrav måste du kontakta CSN.

För dig som studerar utomlands

Beslutet om att du får behålla dina studiemedel även om skolan stänger gäller även dig som studerar utomlands. Du behåller ditt studiestöd som du fått beslut om, även om din skola utomlands inte kan erbjuda distansundervisning och stänger. Om du har symptom som gör att du inte får vara i skolan får du också fortsatt dina studiemedel utbetalt. Generellt gäller alltså samma regler för dig som studerar utomlands som för dig som studerar på en skola i Sverige. Det som du dessutom bör tänka på om du studerar utomlands är:

  • Om du blir sjuk och inte kan studera alls behöver du göra en sjukanmälan till CSN. Du behöver intyg från läkare eller sjukvård.
  • Du kan kontakta CSN om du vill ansöka om merkostnadslån för din hemresa. Du kan även kontakta ditt försäkringsbolag om du har en studerandeförsäkring.
  • Om du avbryter dina studier utomlands bör du, förutom att meddela CSN, se till att du får med dig intyg om dina studieresultat från din skola utomlands.

Här hittar du alla formulär och kontaktuppgifter till CSN


Obs! Eftersom myndigheterna med anledning av det nya coronaviruset kan komma med nya beslut och rekommendationer kan vissa beslut komma att ändras. Se följande sidor för de senaste uppdateringarna:

Regeringen: www.regeringen.se

CSN: www.csn.se

Folkhälsomyndigheten: www.folkhalsomyndigheten.se

Krisinformation: www.krisinformation.se

Försäkringskassan: www.forsakringskassan.se


Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från distansutbildningar.se
Logga in