Yrkesinspiration: Logoped

Elin Anrep-Nordin läste logopedprogrammet på Sahlgrenska akademin och här berättar hon mer om sin resa och vad som lockade henne till att börja plugga till logoped. 

Namn: Elin Anrep-Nordin

Ort: Kungsbacka

Yrke: Logoped

Varför valde du att plugga din utbildning? 

Jag hade arbetat inom barnomsorg i 6 år och kände att jag ville vidareutbilda mig. Jag hade tidigare påbörjat en utbildning till teckenspråks-och dövblindtolk, men då jag efter ett år kände att yrket som tolk inte var för mig så gick jag tillbaka till att arbeta på förskola. När jag av en slump hittade logopedutbildningen i en universitetskatalog kände jag att beskrivningen var som skriven för mig och att yrket var en kombination av  allt jag hade drömt om att få arbeta med i framtiden. Dagen jag blev antagen till utbildningen är fortfarande ett av mina allra finaste minnen.

Hur var studentstaden/studentlivet? 

Göteborg är en fantastisk stad på många sätt. I mitt fall innebar studentlivet bl.a att dansa i en studentbalett som heter Patriciabaletten. Sittningar på Hvilla Medici var också ett välkommet inslag i den annars ganska pluggtäta tillvaron.

Vad har du gjort efter din examen? 

Under våren innan examen fick jag jobb, ett vikariat som sedan blev en fast tjänst på hörselhabiliteringen i region Halland. Jag trivdes otroligt bra där och att få arbeta som hörsellogoped kändes som att få ”knyta ihop säcken” efter att ha haft teckenspråket och hörselperspektivet med mig sedan tidigare och då få kombinera de tidigare kunskaperna och erfarenheterna med min nya roll som logoped. I höstas sökte hörselteam barn och ungdom i Göteborg ytterligare en logoped till sitt team och jag kände att jag ville prova mina vingar i en större region med ett mer omfattande patientunderlag. Jag fick jobbet och jag känner verkligen att jag hamnat helt rätt.

Kan du berätta om några projekt du arbetat med? 

Jag skrev examensarbete tillsammans med min kurskamrat Helena Emanuelsson. Efter vår examen arbetade våra handledare Tove Lagerberg (huvudförfattare) och Sofia Strömbergsson samt jag och Helena som medförfattare vidare på arbetet. Resultatet blev en artikel som nyligen publicerades i tidskriften International journal of language and communication disorders. (Doi: 10.1111/1460-6984.12634) Det kändes stort och häftigt!

Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete? På vilket sätt då? 

Logopedutbildningen är en fyraårig utbildning där teori och praktik blandas. Att få möjligheten att ta del av erfarna föreläsare och deras kunskap och sedan befästa den teoretiska kunskapen i praktiken har varit oerhört lärorikt.

Hur ser du på framtiden? 

Jag ser fram emot att fortsatta arbeta som logoped. Det låter klyschigt med jag lär mig verkligen någonting nytt varje dag och ingen dag är den andra lik för mig. Jag värdesätter och är tacksam för att jag får lämna jobbet och känna att jag gjort någonting bra för någon och att jag (förhoppningvis) kunnat hjälpa ett barn och hens omgivning ett litet steg på vägen.

Vad skulle du säga till en person som funderar att gå din utbildning? 

Att bli logoped är kanske inte ett självklart val för alla. Det kommer innebära att ofta behöva förklara vad en logoped är och vad vi arbetar med och det kan stundtals vara frustrerande att inte alla regioner och kommuner värdesätter vår utbildningsnivå och kompetens (än!) Men det är verkligen ett fantastiskt yrke med ett otroligt starkt nätverk av yrkesverksamma personer som brinner för det vi gör. Kombinationen av bl.a logopedi, medicin, lingvistik, psykologi, fonetik och pedagogik gör utbildningen och yrket oerhört varierat.

Läs mer om Logopedprogrammet




Läs mer om Logopedprogrammet

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.