Vad kan jag studera om jag inte har gått gymnasiet?

24 jan 2013
FRÅGA
Hej! Jag undrar vad jag som 19åring har rätt till att plugga utan någon vidareutbildning efter högstadiet?? Läste religionskurser på distans efter högstadiet men mer än så har jag inte gjort. Det känns liksom som om jag inte ''har rätt'' till att gå distanskurser på folkhögskolenivå osv. Väldigt tacksam för svar då jag väldigt gärna vill börja plugga på distans igen!

Mvh.
Julia.Ö

Svar:

24 jan 2013

Hej Julia!

Kul att du vill plugga igen! Problemet med exempelvis Komvux, där du kan läsa en yrkesutbildning, är att du måste fylla 20 år året du söker utbildnigen. Vad gäller Folkhögskola så har de inga åldergränser, men de flesta yrkesutbildningar kräver att du har grundläggande behörighet från gymnasiet. Du kan läsa behörighetsgivande kurser och profilkurser på Folkhögskola. 

I och med att du inte har gått gymnasiet har du rätt att läsa en yrkesutbildning via Komvux i din hemkommun. Här är en lista över olika utbildningar på Komvux. Hittar du någon/några som intresserar dig kan du lämna en intresseanmälan. 

Här kan du läsa mer om hur det är att studera på Komvux.

Kika på listan ovan, fyll i intresseanmälningar och boka in en tid med en studie- och yrkesvägledare på Komvux i din hemkommun. 

Du kan även bekosta en utbildning själv och gå en yrkesutbildning på en privatskola. Och plugga till exempelvis coach, frisör, bartender, hudterapeut etc.

Lycka till!

Vänligen, Sanna Everskog
Informatör, Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in